5 criterii de luat în calcul atunci când alegi un cămin de bătrâni
Dacă ești în căutarea unui cămin de bătrâni potrivit pentru părinții sau bunicii tăi, atunci cu siguranță ai foarte multe întrebări. Este normal să-ți faci griji și să cauți să te asiguri că persoanele dragi vor ajunge în cel mai bun centru, unde vor beneficia de îngrijirea de care au nevoie și unde se vor simți confortabil și în siguranță.
Indiferent dacă persoanele care urmează să fie internate în cămin sunt încă independente, dar nu vor să mai locuiască singure, sau dacă au fost diagnosticate cu demență și nu se mai pot îngriji singure, există opțiuni foarte bune. Îți prezentăm în acest articol cele mai importante criterii de care să ții cont în alegerea centrului potrivit.
1. Ce nevoi de îngrijire are rezidentul?
Primul aspect la care trebuie să te gândești atunci când cauți un cămin de bătrâni cu servicii premium este starea persoanei care va fi internate. În prezent, cele mai multe centre oferă mai multe tipuri de îngrijire, în funcție de gradul de independență al rezidentului. Este evident că nevoile lor sunt diferite, la fel și serviciile necesare, iar toate aceste aspecte se vor regăsi și în costul lunar.
- Este independent, dar nu vrea să locuiască singur: în această situație, trebuie să cauți un cămin de bătrâni unde el va putea socializa cu alte persoane și va putea face diferite activități de stimulare cognitivă și recreative, în funcție de posibilitățile și preferințele sale. Spre exemplu, va putea participa, dacă dorește, la ateliere de pictură, dans, muzică, teatru, lectură etc. De asemenea, cazarea într-un cămin de bătrâni este o garanție că rezidentul va respecta tratamentul recomandat de medic (dacă există unul), își va lua toate medicamentele la timp, iar starea lui de sănătate va fi monitorizată zilnic.
- Rezidentul are nevoie de recuperare după operație sau accident vascular cerebral: în această situație, este esențial să alegi un centru în care el să poată beneficia de ședințe de recuperare medicală (fizioterapie, masaj, kinetoterapie), astfel încât să-și revină cât mai repede. Totodată, este esențial să aibă acces la consultații realizate de medici specialiști (neurologi, oncologi etc), iar starea lui de sănătate să fie monitorizată constant.
- Rezidentul este paralizat sau diagnosticat cu o formă gravă de demență, astfel încât are nevoie de supraveghere și ajutor permanente: în aceste cazuri grave, trebuie să te asiguri că alegi un centru cu personal specializat, bine calificat pentru îngrijirea unor pacienți cu astfel de probleme. Îngrijirea unei persoane cu Alzheimer este complexă, de aceea este foarte important ca asistentele și infirmierele să aibă experiență în domeniu și să știe mereu ce au de făcut, ca să ajute rezidentul și să-i amelioreze sau să-i stabilizeze starea.
2. Care sunt serviciile oferite?
După ce ai stabilit care sunt nevoile de îngrijire ale persoanei dragi care va fi internată în cămin, îți va fi mai ușor să reduci lista centrelor pe care le ai în vedere. Verifică atent care sunt serviciile pe care le oferă fiecare, ce experiență au angajații lor, care sunt procedurile de lucru, cum se asigură comunicarea cu rudele și dacă există medici care să consulte zilnic rezidenții.
Este foarte important ca vârstnicii din centru să aibă acces la medici specialiști cu experiență, să fie supravegheați de infirmiere și asistente calificate, iar starea lor să fie monitorizată zilnic de către un medic generalist. În acest fel, te vei asigura că orice problemă medicală recent apărută va fi descoperită și tratată la timp, astfel încât starea celor dragi să nu se agraveze.
3. Care sunt condițiile de cazare?
Pentru confortul și siguranța celor dragi, este important să te asiguri și de faptul că ei vor beneficia de cele mai bune condiții de cazare și îngrijire. De aceea, este bine să vizitezi mai întâi centrul care te interesează și să vezi cum arată curtea, dormitoarele, toaletele, atelierele de activități, cabinetele de consultații medicale și de recuperare.
În plus, vizitând centrele vei avea ocazia să discuți cu cu rezidenții care se află deja acolo – poate chiar și cu rudele lor – și vei afla detalii și despre modul în care se asigură comunicarea dintre rezidenți și familiile lor.
4. Unde se află centrul?
Localizarea centrului este un alt aspect de care ar fi bine să ții cont, ca să-ți fie cât mai ușor să-i vizitezi pe cei dragi, ori de câte ori dorești. Din acest punct de vedere, ideal ar fi să alegi un cămin de bătrâni care să fie localizat central și foarte ușor accesibil cu mașina personală sau cu mijloacele de transport în comun.
5. Care este dieta oferită rezidenților?
Pentru persoanele în vârstă, care suferă de diferite afecțiuni cronice, respectarea regimului alimentar recomandat de medic este foarte importantă. Prin urmare, trebuie să discuți inclusiv despre acest subiect cu reprezentanții centrului de îngrijire și să te asiguri că rezidenții primesc o dietă personalizată, în funcție de problemele fiecăruia.
Această dietă trebuie să fie întocmită la recomandarea unui nutriționist, pentru că nevoile vârstnicilor sunt foarte diferite și orice abatare de la regulă poate duce la complicații serioase, agravând anumite boli de care suferă rezidentul. De cele mai multe ori, regimul alimentar strict este obligatoriu în cazul diabeticilor, persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, cancer, afecțiuni renale, hepatice și digestive.
Desigur, meniul trebuie să fie preparat zilnic în bucătăria propria a căminului, în cele mai stricte condiții de igienă, pentru ca mâncarea oferită rezidenților să fie proaspătă și de cea mai bună calitate.
Prin urmare, nu este indicat să te grăbești atunci când alegi căminul de bătrâni, ci să ai răbdare și să-ți rezervi timp ca să verifici mai multe oferte. Ține cont de criteriile esențiale prezentate în acest articol, vizitează fiecare centru care îți atrage atenția și ia decizia numai după ce ai garanția că respectivul cămin poate oferi cu adevărat îngrijirea de care au nevoie cei dragi.