Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Afazia: Ce este, de ce apare și cum poate fi tratată?

Camin de batrani » Boli si afectiuni medicale » Afazia: Ce este, de ce apare și cum poate fi tratată?
4 august 2021

Afazia este termenul medical utilizat pentru dificultățile de vorbire care apar în urma unor leziuni suferite la nivelul creierului. În momentul în care sunt afectate acele zone ale creierului în care sunt situați centrii vorbirii, capacitatea de comunicare a unei persoane are de suferit. Află mai multe despre simptomele și cauzele afaziei, dar și despre terapia și îngrijirea recomandată pacienților cu această afecțiune.

Ce este afazia

Afazia este o tulburare de limbaj în urma căreia persoana afectată are de-a face cu dificultăți de exprimare și înțelegere a cuvintelor, atât vorbite cât și scrise. Ea apare de cele mai multe ori la persoanele în vârstă, atât în urma deteriorării ariilor cerebrale responsabile cu vorbirea, cât și în urma unor evenimente traumatice care au cauzat leziuni în acele zone.

Afazia nu afectează inteligența unei persoane, dar produce mari dificultăți de comunicare. Așadar, o persoană care suferă de această afecțiune își va exprima gândurile cu greu și nu îi va putea înțelege pe ceilalți.

Cum se manifestă afazia

Principalele simptome au un impact asupra comunicării expresive sau a comunicării receptive, mai precis asupra capacităților de exprimare și înțelegere. Acestea variază în funcție de zona creierului care a fost afectată, dar și de severitatea leziunii. Iată care sunt semnele că o persoană suferă de afazie.

În categoria efectelor asupra comunicării expresive se numără folosirea unor propoziții scurte sau fără sens, pronunțarea greșită a cuvintelor sau ordonarea haotică a acestora într-o propoziție. Din punct de vedere al comunicării receptive, pacienții pot înțelege greu alte persoane, în special dacă vorbesc prea repede, sau pot percepe cu dificultate sensurile figurate ale cuvintelor. Pot apărea și probleme cu scrisul, cititul sau utilizarea numerelor.

Tipuri de afazie

În funcție de simptome și de zona creierului care a fost afectată, afazia poate fi de mai multe tipuri. Acestea includ afazia expresivă, receptivă, anomică sau globală.

Afazia expresivă

Numită și afazia Broca, aceasta apare atunci când aria frontală stângă a creierului suferă leziuni sau deteriorare. După cum spune și numele, o persoană care suferă de această variantă a afecțiunii are dificultăți în a se exprima, a pronunța cuvinte și a se face înțeleasă. 

Poate fi însoțită și de o dificultate în scriere, dar pacientul este capabil să înțeleagă ceea ce spun ceilalți și poate citi fără probleme. De asemenea, acest tip de afazie este deseori însoțit de o ușoară paralizie în partea dreaptă a corpului. Pacientul este conștient de faptul că se face înțeles cu greu, așa că pot apărea sentimente de frustrare.

Afazia receptivă

Numită și afazia Wernicke, aceasta este determinată de leziunile centrilor vorbirii din zona temporală a creierului și poate fi asociată și cu o obstrucție a câmpului vizual din partea afectată. În cazul acestei variante, pacientul are probleme în a-i înțelege pe ceilalți și de a percepe sensul cuvintelor.

Din această cauză, acesta are dificultăți de comunicare, folosind propoziții lungi, fără sens, și utilizând greșit diverse cuvinte. Acest fenomen afectează și capacitățile de a citi și scrie. De cele mai multe ori, o persoană cu afazie receptivă nu realizează faptul că cei din jur nu pot înțelege ceea ce spune.

Afazia anomică sau amnezică

Aceasta reprezintă cea mai ușoară formă de afazie și este asociată cu dificultăți de scriere și de găsire a cuvintelor potrivite pentru a denumi diferite obiecte. Pacientul poate realiza propoziții corecte din punct de vedere gramatical, dar poate avea probleme cu pronunția. 

Acest lucru are loc deoarece acest tip de afazie poate fi asociat cu o ușoară paralizie sau slăbiciune a mușchilor feței, în special a celor folosiți la înghițire sau la producerea anumitor sunete. Așadar, afazia anomică este asociată și cu tulburări de deglutiție.

Afazia globală

Acesta reprezintă cel mai grav caz și apare în urma unor leziuni cerebrale majore, în care sunt afectate toate aspectele ce țin de limbaj. Un astfel de pacient va putea articula câteva cuvinte, dar va avea dificultăți majore în a vorbi, citi, scrie sau înțelege ceea ce i se spune.

De ce apare afazia

După prezentarea simptomelor asociate cu această afecțiune și a tuturor variantelor cu care se poate confrunta o persoană, este important să înțelegem și cauzele sale. 

Accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este, probabil, cea mai comună cauză a afaziei. Acesta apare atunci când circulația de la nivelul creierului este redusă sau întreruptă. Când se întâmplă acest lucru, zonele ce adăpostesc centrii vorbirii nu mai primesc suficient sânge, așa că aceștia nu mai funcționează corespunzător.

Tumori cerebrale

O altă cauză care poate fi întâlnită și la pacienții mai tineri sunt tumorile cerebrale care obstrucționează centrii limbajului. Acestea pun presiune pe diferite zone din creier și afectează funcțiile pe care acestea le controlează.

Infecții ale creierului

Infecțiile precum abcesul cerebral pot cauza o umflare la nivelul creierului, care va aplica o presiune puternică asupra întregului țesut cerebral. Așadar, această presiune va afecta și centrii vorbirii. Astfel de afecțiuni pot apărea atunci când bacteriile prezente într-o altă zonă infectată ajung la creier.

Boli degenerative

Fiind răspândite printre persoanele vârstnice, bolile degenerative ale creierului precum Alzheimer sau Parkinson vin deseori și cu simptome precum afazia. Din cauza degradării țesutului cerebral, funcțiile precum vorbirea sau înțelegerea cuvintelor sunt grav afectate.

Traumatisme cranio-cerebrale

Așa cum am menționat mai sus, afazia este cauzată de leziunile ce apar la nivelul creierului, iar o bună parte dintre acestea pot fi cauzate de traumatisme. Acestea apar în urma unor accidente sau lovituri și pot afecta în diferită măsură funcțiile creierului.

Cum se pune diagnosticul de afazie

În momentul în care un pacient observă că se confruntă cu dificultăți de vorbire și înțelegere a cuvintelor, este necesar să se prezinte la medic. Acesta va face o serie de investigații și, astfel, va putea pune un diagnostic corect.

Control neurologic

În primă fază, medicul va realiza o serie de investigații neurologice de bază care au rolul de a evalua abilitățile de comunicare a pacientului. Astfel de teste implică vorbirea spontană pentru a testa fluența, numărul de cuvinte ce pot fi folosite sau capacitatea de înțelegere a acestuia. Pacientul va fi rugat și să numească o serie de obiecte, să scrie câteva cuvinte sau să citească pasaje scurte.

Examen imagistic

Testele neurologice de comunicare nu sunt suficiente pentru a oferi un diagnostic de afazie. De aceea, medicul va recomanda și investigații imagistice precum tomografia computerizată sau RMN. Cu ajutorul lor, se vor putea identifica toate leziunile de la nivelul creierului și se va putea decide cât de grave sunt acestea.

Tratament pentru afazie

Odată stabilit diagnosticul, pacientul poate începe un tratament specializat prin care să își îmbunătățească vorbirea, înțelegerea și capacitățile de comunicare. Cu cât acest tratament va începe mai devreme, cu atât șansele de recuperare vor fi mai mari.

Logopedia

Logopedia este acel domeniu care identifică problemele legate de limbaj și lucrează la repararea lor. Printr-o astfel de terapie, o persoană își poate îmbunătăți modul de exprimare, abilitățile de înțelegere, dar poate învăța și cum să comunice mai bine non-verbal.

O ședință de logopedie constă într-o serie de teste și discuții în care o persoană este stimulată din punct de vedere verbal. Aceasta va fi încurajată să poarte discuții, să descrie obiecte sau imagini și să își exerseze vocabularul. Astfel, își va putea recăpăta capacitatea de a comunica mai bine sau va învăța moduri noi de a se descurca, pentru a compensa pierderile suferite.

Alte tipuri de terapie și exerciții

În afară de logopedie, pacientul afazic mai poate apela la o serie de alte exerciții și terapii care să ajute la îmbunătățirea vorbirii și la stimularea cognitivă. O metodă des folosită este aceea a terapiei prin intonație melodică, în care suferindul repetă cuvinte și fraze folosind un ritm melodic. Astfel, creierul este stimulat și vocabularul se poate dezvolta.

Deoarece această boală poate avea un puternic impact emoțional, se recomandă și psihoterapia sau terapia de grup. Discuțiile cu un psiholog nu au neapărat rolul de a lucra cu abilitățile unei persoane, dar o ajută să facă față mai bine șocului. Dacă pacientul se simte mai bine din punct de vedere psihic, se pot vedea ameliorări și la nivel fizic.

Terapia de grup poate fi o metodă incredibil de eficientă din mai multe puncte de vedere. În aceste sesiuni, mai multe persoane cu aceeași problemă exersează împreună și se ajută reciproc să comunice și să înțeleagă mai bine. De asemenea, aceste ședințe oferă suport emoțional, deoarece pacientul nu va mai simți că este singurul cu astfel de dificultăți.

Cum trebuie îngrijită o persoană care suferă de afazie

Persoanele în vârstă care se confruntă cu astfel de probleme au nevoie de o îngrijire specială și de supraveghere constantă, pentru a-și putea exersa abilitățile de comunicare. Atunci când familia nu le poate oferi sprijin în totalitate, aceasta poate alege un loc special în care cei dragi să primească toată atenția necesară.

Optează pentru serviciile de îngrijire ale vârstnicilor în perioade de recuperare, în cazul în care afazia a fost provocată de un eveniment traumatic sau medical mai serios. Dacă persoanele apropiate suferă de o formă mai ușoară de afazie, ar putea fi de ajutor și asistența pentru persoane semi-independente. Verifică locațiile noastre și alege-o pe cea mai accesibilă pentru tine.

Afazia este o afecțiune cu care se pot confrunta mulți vârstnici în urma unui accident vascular cerebral, a unei boli degenerative sau ca urmare a unei leziuni cauzate de un traumatism. Prin terapie regulată și asistență constantă, aceștia își pot îmbunătăți vizibil capacitatea de comunicare și își pot crește șansele de recuperare.

X
Solicită o ofertă