Anemia la bătrâni: cauze, simptome, riscuri și tratament
Anemia în rândurile vârstnicilor poate adesea indica instalarea unei afecțiuni mult mai grave. De aceea, este important să iei măsurile necesare încă de la depistarea acesteia prin intermediul analizelor medicale. Află din articolul nostru care sunt cauzele, simptomele și riscurile pe care anemia le prezintă în viața unui senior.
Ce este anemia?
Deși anemia este o afecțiune care se poate manifesta la orice vârstă, atunci când este depistată în cazul unui vârstnic, consecințele sale pot fi mult mai grave. Conform definiției, anemia apare atunci când numărul și calitatea globulelor roșii din sânge este scăzut, ceea ce duce la un nivel redus de oxigen în organism. În prezent, au fost identificate mai multe tipuri de anemie, fiecare având cauze și, deseori, simptome diferite.
Care sunt tipurile de anemie existente?
Printre cele mai frecvente tipuri de anemie care pot apărea la vârste înaintate se enumeră:
- Anemia feriprivă este cel mai des întâlnit tip de anemie, fiind cauzată de deficitul de fier din organism. Pentru că măduva spinării nu mai are capacitatea de a sintetiza globulele roșii de care avem nevoie, cei care suferă de această afecțiune vor simți adesea stări de oboseală sau tulburări de respirație;
- Anemia megaloblastică este cauzată, într-un mod asemănător, de deficitul de vitamine din organism. De aceea, este vital ca vârstnicii să urmeze o alimentație bogată în fructe, legume și nutrienți naturali;
- Anemia tiroidei este cauzată de o disfuncție a glandei tiroide. În acest caz, este nevoie de tratament prescris de un medic specialist pentru remedierea problemei. Hipotiroidismul poate conduce adesea la instalarea acestui tip de anemie;
- Anemia hemolitică apare din cauza degenerării premature a globulelor roșii. Deși slăbirea organismului face parte din procesul natural de îmbătrânire, o astfel de manifestare trebuie diagnosticată în detaliu de către un specialist;
- Anemia mieloftizică este o consecință a leucemiei sau cancerului măduvei osoase.
Alte cauze ale apariției anemiei
Pe lângă tipurile de anemie menționate și cauzele aferente, mai pot exista următoarele:
- Sângerările provocate de diferite leziuni sau ulcer;
- Existența oricărei boli cronice precum diabetul;
- Existența unor afecțiuni renale, deoarece rinichii joacă un rol esențial în susținerea măduvei osoase pentru crearea globulelor roșii;
- Retenția de lichide;
- Alimentația nesănătoasă sau consumul excesiv de alcool;
- Existența unor afecțiuni hepatice, maladii ereditare, infecții sau artrită, în cazuri mai rare.
Care sunt simptomele și riscurile anemiei?
În fazele incipiente ale manifestării acestei afecțiuni vom observa la vârstnici stări de oboseală sau amețeală frecvente, episoade de pierdere a vederii, apariția frisoanelor, paloarea pielii, apariția tulburărilor de concentrare sau constipație. În stadii mai avansate, aceste simptome se pot transforma în scaune cu sânge, îngălbenirea pielii și apariția durerilor odată cu mărirea splinei. Durerile în piept sau chiar declanșarea unui atac de cord nu sunt de neluat în calcul.
De asemenea, scăderea bruscă în greutate a seniorului poate fi un semnal de alarmă, iar o consultație la medicul specialist nu trebuie amânată.
Cum poate fi diagnosticată anemia?
Anamneza medicală și examinarea fizică reprezintă faza incipientă pentru identificarea anemiei la vârstnici. În funcție de culoarea pielii sau apariția anumitor simptome dintre cele indicate anterior, medicul de familie îți poate oferi o trimitere către laboratorul de analize pentru investigații ulterioare.
Hemoleucograma este unul dintre instrumentele cel mai des recomandate de medicii de familie pentru identificarea anumitor deficiențe în organism. În urma unei mostre de sânge se vor afla următoarele: numărul leucocitelor, trombocitelor și globulelor roșii din sânge, alături de procentul și media volumului lor și, nu în ultimul rând, cantitatea de hemoglobină și concentrația sa medie.
Un alt mod prin care anemia poate fi depistată în cazul unui vârstnic este sideremia, o altă analiză de laborator ce măsoară cantitatea de fier din sânge. În urma acestei analize se poate depista anemia de tip feriptiv sau hemolitic.
Cum poate fi tratată anemia?
Tratamentul depinde de cauzele apariției anemiei în organism. Dacă, în urma investigațiilor medicale, se depistează că aceasta are o cauză infecțioasă, medicul specialist va recomandat un tratament pe bază de antibiotice. În schimb, dacă este vorba despre un deficit de vitamine sau minerale în organism, suplimentele alimentare ar putea fi recomandate în acest caz.
Cu toate acestea, schimbarea stilului de viață prin îmbunătățirea alimentației și efectuarea exercițiilor fizice în mod frecvent joacă un rol esențial în păstrarea stării generale de sănătate. În locațiile noastre, rezidenții pot beneficia de un meniu personalizat, astfel încât organismul să primească toți nutrienții necesari.
Cum poate fi prevenită anemia?
Printre metodele principale de prevenire ale anemiei se enumeră hidratarea corespunzătoare și traiul într-un mediu optim. Regimul alimentar este esențial, însă nu este întotdeauna ușor pentru un vârstnic care locuiește singur să își prepare toate mesele zilei.
Oboseala resimțită în urma realizării anumitor sarcini casnice poate fi și ea evitată atunci când acesta se află într-un mediu relaxant, în care nu mai este nevoit să se descurce singur. La Affinity Life Care, seniorii independenți sau semi-independenți își pot regăsi liniștea, astfel încât starea lor generală de sănătate să fie mențină în condiții optime.
Cel mai bun mod pentru prevenirea unei astfel de afecțiuni este menținerea echilibrului dintre sănătatea fizică și psihică.