Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Cauzele tulburărilor de memorie la bătrâni. Metode de tratament și prevenție

Camin de batrani » Boli si afectiuni medicale » Cauzele tulburărilor de memorie la bătrâni. Metode de tratament și prevenție
24 august 2022

Deși declinul cognitiv face parte într-o anumită măsură din procesul natural de îmbătrânire, tulburările de memorie pot fi totuși prevenite sau tratate, astfel încât situația să nu se înrăutățească. Atunci când un vârstnic suferă de astfel de tulburări, viața îi poate fi pusă în pericol, iar gradul său de independență va fi afectat.

Ce sunt tulburările de memorie?

Cunoaștem deja trei tipuri de memorie: memoria senzorială, memoria de scurtă durată și memoria de lungă durată. Memoria pe termen scurt reprezintă informațiile în baza cărora acționăm fără a ne gândi profund la ele. Aceasta reprezintă ceea ce psihanaliștii au numit „mintea conștientă”. În funcție de informațiile stocate în memoria activă, ele pot trece mai departe în memoria de lungă durată. Informațiile din acest compartiment al minții noastre pot fi accesate mai greu sau mai ușor, în funcțiile de gradul în care avem nevoie de ele.

Rolul memoriei în general este acela de a ne ajuta să dobândim informații noi, să le menținem și să le restabilim odată cu trecerea timpului. Degradarea memoriei în timp întrerupe procesul de codificare, prin care putem forma noi amintiri sau, de cele mai multe ori, ne împiedică să reactivăm amintirile stocate în memoria de scurtă durată. Tulburările de memorie se pot instala începând cu vârsta de 45 de ani.

Tocmai pentru că memoria de lungă durată este catalogată drept „pre-conștientă” sau „inconștientă”, cel mai adesea vârstnicii întâlnesc dificultăți când vine vorba de stocarea informațiilor ce apar în prezent sau trecutul apropiat, însă păstrează amintiri mult mai pregnante cu privire la trecutul îndepărtat.

Cum identifici o tulburare de memorie?

Deși scăderea capacității cognitive odată cu îmbătrânirea este un proces natural, există totuși diferențe vizibile între a uita anumite lucruri și a suferi de tulburări ale memoriei. Putem identifica o astfel de afecțiune la un vârstnic în momentul în care pierderile de memorie sunt frecvente și urmează, în general, un anumit tipar.

De exemplu, dacă seniorul în cauză repetă de mai multe ori aceeași întrebare, uită unde și-a pus anumite lucruri personale sau nu își mai poate aminti date importante precum zilele de naștere ale copiilor, acestea reprezintă semnale de alarmă ce trebuie supuse unor investigații mai profunde din partea unui specialist.

În prezent, au fost identificate mai multe tipuri de tulburări de memorie:

  • Hipomnezia – apare de cele mai multe ori când vârstnicul a suferit un traumatism și se manifestă printr-un grad scăzut al capacității de concentrare din cauza stării de oboseală; cu toate acestea, informațiile pe care le caută pot fi redobândite dacă se străduiește
  • Hipermnezia – nu este o afecțiune în sine, ci un efect secundar al unor tulburări psihice precum psihopatia paranoică sau apare ca urmare a consumului de substanțe interzise
  • Amnezia – de obicei este vorba despre pierderea informațiilor dinaintea evenimentului care a provocat această tulburare; traumele psihologice sau anumite afecțiuni ale creierului pot conduce către declanșarea amneziei. În funcție de caz, memoria poate fi afectată doar parțial sau total.

Care sunt cauzele apariției tulburărilor de memorie?

Tulburările de memorie sunt cel mai frecvent cauzate de factori psihologici precum instalarea depresiei, stările de anxietate sau stresul. Atunci când un vârstnic este expus în mod regulat la stres, funcțiile sale cognitive vor fi afectate, aducând cu sine o scădere a puterii de concentrare și, de multe ori, tulburări ale somnului.

Alienarea socială sau starea de melancolie care apare deseori în urma pensionării pot conduce către singurătate cronică, afecțiune ce poate declanșa sau agrava tulburările de memorie deja existente.

Existența unor afecțiuni precum demența sau senilitatea vor avea cel mai adesea drept simptom pierderile de memorie. De aceea, este esențial ca vârstnicul să fie consultat de un specialist încă de la apariția primelor simptome.

Afazia, boala Alzheimer, diabetul zaharat, boala Parkinson sau alte afecțiuni cu un impact asupra funcționării creierului vor afecta inclusiv funcțiile memoriei, conducând la tulburări.

Cum pot fi tratate și prevenite tulburările de memorie?

În funcție de diagnosticul primit, vârstnicului îi poate fi recomandat și un tratament medicamentos, care să ajute la menținerea sub control a simptomelor existente. În afară de acesta, un stil de viață activ și respectarea unei diete sănătoase reprezintă cele mai eficiente metode pentru prevenirea tulburărilor de memorie.

Pe lângă alimentație și sport, seniorii sunt încurajați să își mențină creierul activ prin diferite activități precum terapia ocupațională, jocuri de logică sau citit. Traiul într-un mediu sigur., unde factorii de stres sunt limitați, iar toate nevoile vârstnicului sunt îndeplinite reprezintă cu siguranță un remediu ideal pentru astfel de tulburări.

La Affinity Life Care oferim toate aceste facilități rezidenților noștri, astfel încât simptomele pe care le resimt să fie ținute sub control, iar starea lor de bine să fie redobândită în cel mai scurt timp.

X
Solicită o ofertă