Constipația la bătrâni: cauze, simptome și tratament
Constipația reprezintă o problemă serioasă a sistemului digestiv și ne poate afecta pe fiecare dintre noi. Cu toate acestea, atunci când apare în rândurile vârstnicilor, poate indica existența unor alte tulburări ce trebuie tratate cât mai repede. În caz contrar, constipația se poate croniciza și poate conduce la afecțiuni mult mai grave.
Descoperă din articolul nostru care sunt cauzele, simptomele și tratamentul recomandat pentru constipația la bătrâni.
Ce este constipația?
Atunci când scaunul apare la mai mult de două zile, putem vorbi despre constipație. Acest simptom gastrointestinal se manifestă prin dificultăți în ceea ce privește evacuarea materiilor fecale și modificarea consistenței acestora. Procesul natural de îmbătrânire aduce modificări și în cazul sistemului digestiv, afectând structura și funcțiile colonului. Prin urmare, vârstnicii sunt mult mai predispuși să dezvolte constipație cronică, iar prevalența acesteia este mai mare în rândul femeilor.
Cu toate acestea, pentru ca afecțiunea să fie considerată cronică, este necesar să existe crize recurente de constipație timp de câteva luni înainte de diagnosticare. În funcție de cauza declanșării sale putem vorbi despre mai multe tipuri de constipație:
- Constipație atonă, atunci când activitatea musculaturii intestinale este încetinită din cauza anumitor afecțiuni sau a sedentarismului;
- Constipația psihosomatică, apărută din cauza nivelului crescut de stres;
- Constipația obstructivă, care apare atunci când colonul este blocat de către un corp străin;
- Constipația severă, apărută drept consecință a unor boli precum diabet, Parkinson sau hipotiroidism.
Care sunt cauzele constipației la vârstnici?
Una dintre cauzele principale pentru declanșarea constipației la bătrâni este slăbirea musculaturii abdominale. Pe de altă parte, în special dacă vorbim despre constipația cauzată de alimentația necorespunzătoare, ne referim la o dietă săracă în fibre vegetale, aportul scăzut de lichide sau schimbarea bruscă a obiceiurilor alimentare, pentru care organismul are nevoie de timp de adaptare.
De asemenea, lipsa efectuării exercițiilor fizice și petrecerea majorității timpului în poziția de șezut sau în pat – adică sedentarismul – reprezintă una din cauzele principale ale apariției constipației la vârstnici. Este posibil ca administrarea anumitor medicamente să aibă constipația drept efect advers. Dacă simptomele nu dispar nici în urma terminării tratamentului, este necesară informarea medicului specialist.
Nivelurile crescute de stres sau anxietate pot provoca apariția constipației, la fel precum ignorarea senzației fizice de a merge la toaletă, din diferite motive. Anumite boli precum cele cardiovasculare, hipotiroidismul, diabetul zaharat, afecțiunile gastrointestinale precum sindromul colonului iritabil, afecțiunile neurologice precum demența, afecțiunile musculare precum scleroza multiplă sau bolile cerebrovasculare pot, totodată, cauza constipație.
Care sunt simptomele constipației?
Printre primele simptome ale constipației se află durerile abdominale, crampele, pierderea poftei de mâncare și, desigur, dificultatea ridicată în defecare. Senzația de balonare și durerile generale de stomac fac parte dintre simptomele constipației.
Constipația poate fi în sine un simptom al bolilor de colon sau rect, al hipercalcemiei, lupusului eritematos sau AVC-uri. Atunci când un vârstnic este nevoit să petreacă mult timp la pat pentru a se recupera în urma unei intervenții, constipația va apărea cel mai probabil.
Un simptom rar întâlnit în cazul constipației este defecția spontană. Cu toate acestea, senzația de evacuare incompletă a materiilor fecale este foarte frecventă.
Cum poate fi tratată constipația la vârstnici?
- Majoritatea măsurilor ce pot fi luate împotriva constipației la vârstnici constau în schimbarea stilului de viață, astfel încât tranzitul intestinal să poată fi îmbunătățit. Fibrele solubile trebuie introduse într-o cantitate optimă în dieta zilnică, însă, pentru a evita flatulența sau balonarea, acestea vor fi introduse treptat. De asemenea, introducerea fructelor și legumelor proaspete în alimentație este necesară pentru reglarea procesului digestiv.
- În funcție de factorii care participă la apariția constipației, tratamentul prescris de un medic specialist poate consta în laxative. Cu toate acestea, dependența de laxative nu trebuie încurajată, iar cantitatea în care acestea sunt consumate trebuie scăzută treptat după o anumită perioadă.
- În cazul în care constipația este cauzată de un tratament medicamentos prescris pentru o altă afecțiune, acesta trebuie întrerupt sau înlocuit.
- Probioticele pot juca un rol important în combaterea constipației. Înainte de a recurge la utilizarea suplimentelor alimentare, vârstnicii pot consuma varză acră, murături, iaurt, chefir și brânzeturi fermentate care conțin probiotice naturale din clasa Bifidobacterium.
- Dacă este vorba despre un caz sever de constipație, supozitoarele pe bază de glicerină pot fi utile.
Cum poate fi prevenită constipația?
Hidratarea corespunzătoare, efectuarea exercițiilor fizice cu regularitate, evitarea excesului de alcool, cafea sau tutun, reducerea factorilor de stres, respectarea celor trei mese ale zilei – toate acestea sunt de folos pentru a preveni apariția constipației.
Cu toate acestea, menținerea unui program sănătos în mod regulat se poate dovedi dificilă pentru vârstnicii care locuiesc singuri și se confruntă cu diverse dificultăți zilnic.
O soluție în acest sens este cazarea lor într-un cămin de bătrâni care oferă condiții premium, unde meniul lor zilnic poate fi personalizat, iar o echipă de profesioniști va prelua sarcinile lor zilnice și va oferi asistență în mod constant. De asemenea, activitățile de tipul gimnasticii acvatice sau terapiei ocupaționale pot fi de folos în prevenirea constipației, prin evitarea sedentarismului și păstrarea bunăstării generale.
Ia aceste aspecte în calcul și pune sănătatea vârstnicilor din viața ta pe primul loc.