Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Cum recunoști simptomele deshidratării la bătrâni și ce pericole aduce aceasta

Camin de batrani » Boli si afectiuni medicale » Cum recunoști simptomele deshidratării la bătrâni și ce pericole aduce aceasta
22 august 2022

Hidratarea este importantă la orice vârstă, însă, în cazul vârstnicilor, acest aspect trebuie tratat cu și mai multă responsabilitate. Deoarece procesul natural de îmbătrânire aduce cu sine o reacție mai lentă a organismului la senzația de sete, seniorii au nevoie de un consum regulat de lichide, astfel încât sănătatea să nu le fie pusă în pericol. Descoperă cum recunoști simptomele deshidratării la bătrâni și care sunt riscurile la care sunt expuși.

Care sunt simptomele deshidratării la vârstnici?

Dacă nivelul rezervelor hidrice din organism ajunge să scadă, iar acest lucru nu este reglat prin alimentație, vârstnicii vor începe să manifeste simptome precum:

  • Senzația de gură uscată și lipsă a salivei;
  • Respirația urât mirositoare;
  • Piele uscată, buze crăpate, ochi uscați;
  • Dureri de cap;
  • Stări de amețeală;
  • Stări de somnolență și oboseală constantă;
  • Urină închisă la culoare;
  • Constipație;
  • Crampe musculare.

Acestea sunt semnalele de alarmă ce marchează stadiile incipiente ale deshidratării. Observă dacă bunicul sau bunica ta le manifestă și reamintește-le că hidratarea este esențială pentru păstrarea bunăstării lor mentale și fizice.
Atât consumul de apă în doza minimă recomandată, cât și anumite tipuri de ceaiuri sau sucuri din fructe naturale pot ajuta la restabilizarea rezervelor hidrice din corp. Cu toate că senzația de sete nu va fi la fel de intensă precum în tinerețe, este important ca seniorii să își formeze o rutină care să aibă la bază hidratarea frecventă.

Ce riscuri apar atunci când deshidratarea este neglijată?

În cazul în care, după apariția primelor simptome, nu sunt luate măsurile necesare, viața vârstnicului poate fi pusă în pericol. În special dacă acesta locuiește singur și este nevoit să realizeze sarcini casnice precum prepararea meselor, schimbarea lenjeriilor de pat sau curățenia generală, resursele sale de energie vor scădea dramatic în lipsa hidratării corespunzătoare.
Atât timp cât membrii familiei nu îi pot oferi seniorului disponibilitatea și asistența de care are nevoie, starea sa fizică se va înrăutăți în lipsa unei diete sănătoase, care să ajute la refacerea resurselor energetice din organism. Iată care sunt riscurile la care un senior deshidratat în stare avansată este expus:

  • Instalarea stării de confuzie mentală, care poate conduce la demență sau delir;
  • Declanșarea mult mai rapidă a declinului cognitiv specific bătrâneții, care aduce cu sine pierderi de memorie;
  • Instabilitate emoțională, stare de iritabilitate;
  • Creșterea frecvenței cardiace;
  • Scăderea capacității de termoreglare, manifestată prin intoleranța la temperaturi ridicate
  • Insuficiență renală;
  • Comă;
  • Deces.

Multe dintre bolile bătrâneții se declanșează pe fondul unui stil de viață inactiv și al unei alimentații necorespunzătoare pentru nevoile organismului. Sedentarismul, consumul excesiv de cafea, fumatul sau consumarea preparatelor de tip fast-food pot avea consecințe grave, care să îi scurteze considerabil viața vârstnicului în cauză.

Cum poate fi evitată deshidratarea?

  • Cel mai eficient mod pentru a combate deshidratarea este respectarea consumului minim de lichide recomandat de specialiști. Astfel, femeilor le este recomandat să consume cel puțin 2 litri de apă, în timp ce bărbații vor avea nevoie de minim 2 litri și jumătate de apă pe zi. Acest lucru poate fi tradus și prin consumul a unui minim de 8 pahare de apă în fiecare zi;
  • Este important ca vârstnicii să nu fie expuși la temperaturi ridicate sau la antrenamente fizice mult prea solicitante, deoarece atunci pierdem cea mai mare cantitate de lichide din organism. Orele caniculare ale zilei trebuie evitate când este vorba de a părăsi locuința, iar apa trebuie consumată chiar și când nu apare senzația de sete;
  • Consumul de alcool sau cofeină în exces trebuie evitat în special de către vârstnic. Nici sucurile carbogazoase nu sunt recomandate în dietă, deoarece nu joacă un rol eficient în rehidratare și pot irita colonul.
  • O soluție pentru combaterea deshidratării o reprezintă sărurile de rehidratare însă, în cazul existenței unor anumite afecțiuni precum diabetul, este necesar ca medicul specialist să fie consultat înainte de consum.

Cel mai bun mod pentru a evita deshidratarea în rândurile vârstnicilor este traiul într-un loc sigur, fără factori de stres și urmarea unei diete bogate în săruri minerale precum potasiul și sodiul, cât și în fructe care ajută la reglarea echilibrului electrolitic în organism cum sunt, de exemplu, bananele.
Dacă traiul în propria locuință îi oferă mai multe dezavantaje, decât avantaje vârstnicului, este momentul să apară o schimbare. Odată cu înaintarea în vârstă, sarcinile necesare pentru a manifesta grija față de sine pot deveni copleșitoare.
La Affinity Life Care, îți punem la dispoziție o întreagă echipă de specialiști care să preia toate sarcinile casnice, obositoare și să se asigure că toți rezidenții au parte de cel mai bun tratament posibil și urmează o dietă echilibrată.

Un stil de viață activ, care constă în exerciții fizice, plimbări regulate și activități pentru stimularea cognitivă vor face minuni asupra psihicului unui senior care suferă sau a suferit de o astfel de deficiență în organism.

X
Solicită o ofertă