Cum tratăm afecțiunile vârstei a III-a prin kinetoterapie?
Pe măsură ce seniorii dragi îmbătrânesc, pierderile de masă musculară și osoasă devin semnificative. Din acest motiv se pot dezvolta anumite deficiențe motorii care afectează activitățile de zi cu zi. Poate fi vorba de urcarea scărilor sau de ridicarea de pe un scaun. În plus, pot apărea probleme de echilibru care cresc riscul de căzături accidentale sau dureri constante. Pentru a preveni toate aceste deficite cauzate de pierderea mobilității și rezistenței corpului, este util să iei în considerare sesiunile de kinetoterapie. [1]
În acest articol, poți descoperi mai multe detalii despre modul de tratare al afecțiunilor vârstei a treia prin kinetoterapie. Astfel, vei putea asigura seniorului din familia ta o viață liniștită.
Ce este kinetoterapia?
Kinetoterapia este considerată o terapie prin mișcare și utilizată pentru tratarea problemelor care afectează funcțiile fizice, fiind cauzate de accidentări, dizabilități sau anumite boli. Toate aceste deficiențe motorii sunt evaluate, diagnosticate și mai apoi tratate corespunzător de un kinetoterapeut licențiat.
Scopul principal al kinetoterapiei pentru vârstnici este atât de a îmbunătăți nivelul de mobilitate al seniorului tratat și calitatea generală a vieții, cât și de a preveni accidentări ulterioare sau un grad mai avansat de dizabilitate. Poate ajuta vârstnicii în toate etapele de vindecare – de la stabilirea diagnosticului inițial la asigurarea prevenției unor deficiențe ulterioare. Este deseori recomandată împreună cu alte tratamente specifice.
Atunci când kinetoterapia devine o necesitate pentru seniorul drag din viața ta, poți găsi un specialist pregătit să evalueze starea generală de sănătate și să decidă ce obiective trebuie avute în vedere, atât în cabinete private, cât și în spitale și centre de recuperare medicală specializate care oferă multiplă servicii pentru îngrijirea adecvată a vârstnicilor. De regulă, acestea pun la dispoziție săli de kinetoterapie care permit urmarea de programe personalizate pentru fiecare senior în parte. [2]
Tipuri de kinetoterapie utile pentru vârstnici
Există mai multe tipuri de kinetoterapie care pot fi utile pentru persoanele de vârsta a treia. Lista include:
Kinetoterapia geriatrică
Acest tip de kinetoterapie pune accentul exact pe nevoilor seniorilor. Scopul său este de a ameliora simptomele unor probleme medicale precum artrita, osteoporoza, cancerul, tulburările de echilibru sau înlocuirea articulațiilor. Cel mai adesea, exercițiile de kinetoterapie recomandate sunt menite să îmbunătățească rezistența corpului, flexibilitatea, echilibrul și puterea. [3]
Kinetoterapia ortopedică
Atunci când seniorul este afectat de accidentări musculo-scheletale sau trece printr-o intervenție chirurgicală ortopedică, kinetoterapia ortopedică este recomandată pentru a asigura o recuperare optimă. În acest caz, exercițiile selectate au rolul de a îmbunătăți funcțiile mușchilor, oaselor, articulațiilor, ligamentelor sau tendoanelor și de a diminua durerea resimțită. [3]
Kinetoterapia cardiopulmonară
Pentru vârstnici, kinetoterapia cardiopulmonară este recomandată mai ales după suferirea unui atac de cord sau atunci când se dezvoltă afecțiuni pulmonare precum boala pulmonară cronică obstructivă sau fibroza pulmonară. În acest caz, sesiunile de kinetoterapie pot contribui la ținerea sub control a dispneei, îmbunătățirea capacității funcționale și recâștigarea independenței. [3]
Kinetoterapia neurologică
Există și o formă mai specială de kinetoterapie – cea neurologică. Aceasta pune accentul atât pe funcționarea creierului, cât și pe corp. Este utilă în special pentru seniorii care suferă de Alzheimer, scleroză laterală amiotrofică (SLA), Parkinson sau o leziune cerebrală.
În timp acestor ședințe de kinetoterapie, scopul este de a ajuta vârstnicul să se adapteze dizabilităților de vedere, mobilitate, echilibru sau musculare cauzate de afecțiunea diagnosticată. Astfel, va avea șansa de a recăpăta cel puțin o parte din independența necesară pentru a face față rutinei zilnice. [3]
Exerciții de kinetoterapie pentru vârstnici uzuale
În cazul adulților seniori cu vârste peste 65 de ani este importantă evitarea unui stil de viață sedentar. Sunt utile și activitățile din jurul casei precum gătitul și curățenia zilnică. Cu toate acestea, specialiștii recomandă pentru seniorul din viața ta și exerciții de kinetoterapie specializate care efectuate regulat pot preveni atrofierea mușchilor și pierderea echilibrului. Câteva exemple sunt:
- Exercițiile de întindere a corpului – sunt utile mai ales pentru partea inferioară a spatelui, tendoane și mușchii flexori ai șoldului, asigurând mobilitate adecvată la orice vârstă și o aliniere corespunzătoare a articulațiilor.
- Antrenamente de rezistență – necesare pentru a menține inima și plămânii într-o condiție excelentă. Implică utilizarea de echipament cardiovascular precum benzile de alergare și bicicletele staționare.
- Exercițiile de echilibru – ajută la menținerea stabilității atunci când vârstnicul stă în picioare, merge sau schimbă direcția. Sunt de obicei exerciții de schimbare a greutății sau exerciții statice care implică suprafețe plane sau denivelate. [4]
Dacă dorești să folosești kinetoterapia pentru recuperarea medicală a seniorului drag, este important ca exercițiile zilnice să fie recomandate de un specialist în domeniu care poate adapta programul la starea de sănătate a vârstnicului și diagnosticul care trebuie avut în vedere. În plus, acesta se poate asigura că fiecare exercițiu este executat corect și în deplină siguranță. Prin urmare, pot fi extrem de utile sesiunile de kinetoterapie într-un azil de bătrâni care oferă servicii premium la prețuri accesibile.
Spre exemplu, un kinetoteraput licențiat poate sugera și anumite exerciții necesare pentru a reduce frecvența și gravitatea incontinenței, o problemă frecventă în rândul seniorilor care poate conduce la izolare socială și dezinteres în a rămâne activ din punct de vedere fizic. Aceste exerciții implică relaxarea și contractarea repetată a mușchilor de la nivelul planșeului pelvian care contribuie la controlarea uretrei și vezicii urinare. [1]
Kinetoterapia constă într-un set de exerciții fizice care adaptate nevoilor zilnice ale seniorului din viața ta sau problemelor sale de sănătate specifice poate contribui la o calitate mai bună a vieții și chiar la recuperarea independenței după afecțiuni grave precum un atac de cord. Pentru a te asigura că o astfel de recuperare medicală are loc în cele mai bune condiții, este important să consideri un cămin de bătrâni în București care oferă astfel de servicii premium de kinetoterapie și multe altele.
Un astfel de cămin este Affinity Life Care. Poți alege unul dintre cele patru sedii disponibile în capitală atât pentru vârstnicii din viața ta care sunt independenți, dar au nevoie de ajutor pentru efectuarea rutinei zilnice și asigurarea unei stimulări fizice și psihice adecvate, cât și pentru cei care necesită îngrijiri medicale speciale sau recuperare medicală.
Bibliografie:
1. Yu, Christine. “The Benefits of Physical Therapy for Older Adults.” WebMD, WebMD, 28 May 2022, www.webmd.com/healthy-aging/features/physical-therapy-benefits-for-seniors. Accesat la 16 Nov. 2022.
2. Smith, Lori. “How Can Physical Therapy Help?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 7 Jan. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/160645. Accesat la 16 Nov. 2022.
3. “4 Types of Physical Therapy for Seniors | ASC Blog.” Senior Living & Nursing Homes in Indiana | ASC, 6 Apr. 2017, www.asccare.com/4-types-physical-therapy-seniors/. Accesat la 16 Nov. 2022.
4. https://www.facebook.com/verywell. “Geriatric Physical Therapy and Types of Exercises for Older Adults.” Verywell Health, 2021, www.verywellhealth.com/geriatric-physical-therapy-5189469. Accesat la 16 Nov. 2022.