Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Hipertensiunea arterială: cauze, riscuri și tratament în cazul vârstnicilor

Camin de batrani » Informatii utile » Hipertensiunea arterială: cauze, riscuri și tratament în cazul vârstnicilor

Hipertensiunea arterială apare atunci când sângele pompat prin arterele inimii este într-o cantitate mai mare decât cea normală, iar acestea se îngustează, opunând rezistență. Există mai multe tipuri de HTA, așa cum este prescurtată afecțiunea în domeniul medical. Citește în continuare articolul nostru pentru a descoperi care sunt cauzele, riscurile și tratamentul hipertensiunii în cazul vârstnicilor.

Ce este hipertensiunea arterială?

Pentru a înțelege semnificația acestei afecțiuni, este important să ai în vedere care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale. În cazul unei persoane adulte, acestea ar trebui să se regăsească între 120-219 (TAs) și 80-84 (TAd). Dacă valorile măsurate depășesc 140-159 (TAs) și 90-99 (TAd), atunci se poate vorbi despre hipertensiune arterială de grad I. Termenii „TAs” și „TAd” se referă la „tensiune arterială sistolică” și „tensiune arterială diastolică”.

Există mai multe tipuri de hipertensiune arterială: esențială, secundară, refractară și malignă. HTA refractară se referă la persistența unei tensiuni arteriale înalte chiar și în urma administrării unui tratament prescris de specialist și schimbarea stilului de viață al persoanei în cauză. HTA malignă este asociată cu creșterea valorilor tensionale ca urmare a unor leziuni vasculare.

Există mai multe cauze care pot declanșa această problemă de sănătate, despre care vom vorbi în detaliu mai jos.

Cauzele hipertensiunii arteriale

Înaintarea în vârstă este în sine una dintre cauzele care conduc la declanșarea hipertensiunii arteriale primare. Seniorii trebuie să își monitorizeze constant tensiunea arterială și să apeleze la ajutorul unui specialist pentru a o menține sub control.

Dacă ne referim, însă, la hipertensiunea arterială secundară, aceasta are cauze mai ușor de identificat precum: probleme renale deja existente în organism, boli ale sistemului cardiovascular, diabet sau afecțiuni ale glandei tiroide. De asemenea, excesul de alcool, tutun sau anumite tipuri de medicamente poate influența creșterea tensiunii arteriale.

Este posibil ca boala să se declanșeze pe cale ereditară, existând o predispoziție crescută în rândul persoanelor cu un astfel de istoric familial. Stresul, anxietatea sau nivelul crescut al colesterolului din organism intră și ei în categoria factorilor care pot cauza hipertensiune arterială.

O altă cauză care poate conduce spre declanșarea afecțiunii o reprezintă leziunile cerebrale care sporesc presiunea intracraniană. Cu toate acestea, sedentarismul și o dietă nesănătoasă sunt cel mai adesea factorii declanșatori pentru persoanele trecute de 65 de ani.

Cauzele hipertensiunii arteriale

Factori de risc

Factorii de risc în cazul hipertensiunii arteriale se împart în nemodificabili și modificabili. În prima categorie intră vârsta mai mare de 65 de ani, în special în cazul femeilor, rasa și istoricul medical.

În schimb, printre factorii de risc modificabili se enumeră obezitatea, sedentarismul, regimul alimentar nesănătos, consumul excesiv de alcool și tutun, apneea în somn și stresul. Acești factori pot fi schimbați și ținuți sub control din timp, astfel încât tensiunea arterială să poată fi păstrată între valorile normale.

Aportul de vitamine și minerale este extrem de important pentru sănătatea seniorilor. Un stil de viață neprielnic poate conduce spre declanșarea altor boli ale bătrâneții, printre care singurătatea cronică sau chiar demența.

Apelează la servicii profesioniste atunci când timpul nu îți permite să îngrijești în continuare vârstnicii dragi din viața ta. Acest lucru le poate prelungi timpul petrecut alături de tine și le poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții.

Simptomele hipertensiunii arteriale

Starea de amețeală, de confuzie sau durerile de cap severe pot reprezenta semnale de alarmă în cazul unei tensiuni arteriale crescute. Sângerările nazale, vărsăturile sau vederea încețoșată reprezintă alte simptome ale acestei afecțiuni care nu trebuie neglijate atunci când apar.

Din nefericire, hipertensiunea arterială se poate manifesta în organism atacând organele vitale – inima, rinichii sau creierul, fără a putea fi depistată decât atunci când apar un infarct, insuficiență renală sau accidente vasculare cerebrale. Pentru siguranța tuturor seniorilor, măsurarea frecventă a tensiunii este absolut vitală. La fel de importante sunt controalele de specialitate în cazul în care valorile înregistrate le depășesc pe cele normale.

Dacă boala nu este tratată din timp, pot apărea complicații grave precum anevrismele cerebrale, tulburările cognitive și de memorie, pierderea vederii sau demența. Pentru obținerea unui diagnostic, este important ca programarea la medic să fie urgentată încă de la apariția primelor simptome.

Diagnostic

Monitorizarea tensiunii arteriale poate fi făcută și acasă, cu ajutorul unui tensiometru. Există factori care pot influența valorile tensionale pe parcursul zilei, așa că măsurarea trebuie făcute la intervale de timp regulate. Astfel, modificările vor putea fi observate de specialist în timpul consultației.

Această metodă poartă numele de „monitorizare Holter” și se întinde pe parcursul a 24 de ore, timp în care pacientul trebuie să își noteze valorile diferite observate în mai multe momente ale zilei. În urma măsurătorilor repetate, dacă nivelul tensiunii este extrem de crescut, medicul va putea pune diagnosticul de HTA.

Pe lângă utilizarea tensiometrului, diagnosticul de hipertensiune arterială poate fi pus și în urma unor investigații precum analizele de sânge, de urină sau electrocardiograma.

Diagnostic


Opțiuni de tratament pentru hipertensiunea arterială

În urma diagnosticării, medicul poate prescrie tratament medicamentos și non-medicamentos. În general, este vorba despre modificări aduse stilului de viață al pacientului, modificări care au în vedere includerea exercițiilor fizice în programul zilnic, renunțarea la consumul de alcool și tutun, un regim alimentar lipsit de grăsimi și sare și evitarea factorilor de stres care pot cauza emoții puternice.

Pentru că obezitatea este o altă cauză care poate conduce la declanșarea hipertensiunii arteriale, este posibil ca medicul să recomande diverse metode care să ajute la scăderea în greutate. În ceea ce privește exercițiile fizice, în special în cazul seniorilor, se vor recomanda activități precum alergare ușoară sau mers în pas alert timp de 30-45 minute pe zi, în limita toleranței pacientului.

La Affinity Life Care, oferim pachete de îngrijire a vârstnicilor care prevăd oferirea unei diete personalizate în fiecare zi și servicii de kineto și fizioterapie, masaj, gimnastică acvatică și terapie ocupațională pentru a îmbunătăți stilul de viață al tuturor rezidenților. Dacă vrei să te asiguri că bunicul sau bunica ta urmează într-adevăr recomandările medicului, lasă echipa noastră de profesioniști să se ocupe de acest lucru.

În ceea ce privește tratamentul medicamentos ce poate fi prescris de medic, schema va cuprinde antihipertensive ce pot fi sub forma diureticelor tiazidice, betablocantelor și inhibitorilor de conversie. Cu toate acestea, tensiunea pacientului va fi în continuare monitorizată pentru a putea observa dacă medicația are efect. Există situații în care HTA este rezistentă, ceea ce conduce la investigații suplimentare pentru a putea depista o posibilă nouă problemă de sănătate în organism.

Este important ca recomandările medicului să fie urmate întocmai pentru ca persoana suferindă să se poată bucura de o viață normală și sănătoasă. Dacă a fost prescrisă o schemă de tratament medicamentos care dă randament, aceasta trebuie urmată constant pentru a păstra nivelul tensiunii arteriale între valori optime și a nu pune sănătatea în pericol.

X
Solicită o ofertă