Meteodependența: Ce este, de ce apare și cum o ținem sub control?
Starea de sănătate poate fi influențată negativ de factori diverși, care sunt de natură fizică, psihică și emoțională. Printre aspectele care afectează organismul uman se numără și schimbările meteorologice, iar reacția la aceste modificări poartă numele de meteodependență sau în limbaj popular “răul de vreme”.
Impactul acestor fenomene este mai pronunțat la modificări bruște ale presiunii atmosferice, la apariția unor fenomene meteo extreme, trecerea de la un anotimp la altul, schimbarea de la ora de iarnă la cea de vară (și invers), la fluctuații severe de temperatură și luminozitate.
Ce înseamnă meteodependența
Meteodependenţa nu reprezintă o afecţiune în sine, este reacția organismului uman la modificările majore de temperatură, presiune atmosferică, umiditate, nivel de radiații electromagnetice, compoziție chimică a aerului.
Modificarea stării de spirit în funcție de vreme reprezintă un răspuns fiziologic normal, specific unui organism sănătos. Dacă reacția este strict emoțională, persoanele respective sunt considerate meteostabile sau meteorezistente. Atunci când schimbările de vreme determină apariția unor simptome fizice este vorba despre oameni meteolabili sau meteodependenți.
Categoriile cele mai vulnerabile la meteodependență sunt tinerii în evoluție (copii, puberi, adolescenți) și vârstnicii. Alte tipologii predispuse la răul de vreme sunt persoanele cu maladii articulare cronice, neurologice sau psihiatrice. La acestea se adaugă oamenii care se confruntă cu un nivel crescut de stres sau se află în momente delicate pentru starea lor de sănătate (sarcină, leuzie, menopauză, convalescență).
Care sunt simptomele meteodependenței
În general modificările meteorologice acționează ca factori agravanți în cazul unor afecțiuni preexistente, iar simptomele comune sunt: migrene, cefalee, dureri de cap, amețeli, fluctuații ale tensiunii arteriale, dureri reumatice, stări depresive, anxietate.
Printre patologiile care pot fi influențate negativ de meteodependență se numără hipertensiune arterială, anemie cu deficit de fier, boli ale glandei tiroide, boli pulmonare obstructive cronice, boli articulare, scleroză multiplă, depresie, oboseală cronică.
În funcție de aceste afecțiuni, se diferențiază mai multe tipuri de meteodependență sau meteosensibilitate:
- Meteosensibilitate de tip astenoneurotic care se manifestă printr-o stare de slăbiciune generală, apatie, iritabilitate, somnolență diurnă, oboseală inexplicabilă, tulburări de somn;
- Meteosensibilitate de tip cerebral ce prezintă simptome specifice din categoria migrene, cefalee, amețeli, tinitus sau acufenă (senzații de zgomote, țiuit și vâjâit în urechi);
- Meteosensibilitate de tip cardiac care se manifestă prin accentuarea simptomelor caracteristice afecțiunilor cardiace (senzație de lipsă de aer, puls crescut, bătăi neregulate ale inimii);
- Meteosensibilitate mixtă când apar în același timp diverse simptome din categoriile menționate anterior;
- Meteosensibilitate indefinită ce constă într-o stare de slăbiciune generală, eventual și cu dureri musculare sau articulare.
Cum se declanșează meteodependența
Oricare dintre fenomenele naturale amintite poate declanșa meteosensibilitatea specifică unei persoane, dar primul semn de meteodependență este dat de obicei de lipsa luminii solare. Acest lucru se întâmplă pentru că fără lumină naturală, creierul uman produce o cantitate mai mare de melatonină (hormonul somnului) şi o cantitate mai redusă de serotonină (hormonul fericirii). De aceea apar tulburările emoționale, iritabilitatea, depresia, oboseala cronică.
Al doilea fenomen ca impact asupra organismului îl reprezintă modificările de presiune atmosferică, pentru că acestea influențează oxigenarea şi circulaţia normală a sângelui.
În cele din urmă schimbările bruște de temperatură sunt resimțite puternic de persoanele cu probleme cardiovasculare şi reumatice. Atunci când indicele de confort termic (raportul dintre temperatură şi umiditate) depăşeşte pragul de 80 de unități, se instalează disconfortul la nivel articular și apar riscurile asociate afecțiunilor menționate.
Cum afectează meteodependența persoanele în vârstă
Se poate observa că cele mai comune boli ale bătrâneții sunt influențate negativ de schimbările meteorologice, ca să menționăm doar artrită, depresie sau anxietate, afecțiuni cardiovasculare, boli neurodegerative (demență și Alzheimer).
Ceața, aerul rece și umed sunt foarte periculoase pentru persoanele în vârstă, deoarece împiedică ritmul normal de respirație și reprezintă un factor important de risc pentru cei cu probleme respiratorii cronice și pentru persoanele care s-au confruntat cu episoade de angină pectorală sau infarct miocardic.
Este necesară monitorizarea evoluției stării de sănătate a persoanelor vârstnice în raport cu fluctuațiile de vreme, pentru a determina indicele de sensibilitate meteorologică pentru fiecare caz în parte, iar tratamentul afecțiunilor cronice să fie adaptat la gradul de meteodependență.
Modalități de a combate efectele meteodependenței
Un stil de viață activ la bătrânețe și nu numai reprezintă o bună metodă pentru a diminua influența vremii asupra organismului uman.
Dacă te întrebi cum să ai grijă de părinți și bunici astfel încât să treacă mai ușor peste momentele de meteosensibilitate, poți să organizezi împreună cu ei activități în aer liber, care să cuprindă exerciții fizice pentru respirație, pentru ameliorarea durerilor articulare și oxigenarea optimă a organismului. Curele heliomarine, tratamentele balneare și băile terapeutice de relaxare la spa sunt de asemenea recomandate pentru îmbunătățirea stării fizice și psihice.
Comunicarea cu cei apropiați din familie și din grupul de prieteni, relația dintre bunici și nepoți, sentimentul de apartenență la o comunitate reprezintă modalități eficiente de suport pentru echilibrul psihic și emoțional al persoanelor ce suferă de meteodependență.
Studiile despre meteodependență și meteosensibilitate au evoluat în ultimii ani, iar cercetările înregistrează progrese semnificative, mai ales că a apărut și o disciplină specială, numită biometeorologie, o ramură a meteorologiei ce studiază influenţa proceselor fizice şi chimice din atmosferă, acţiunea fenomenelor climatice și meteorologice asupra organismului uman, dar și asupra faunei și florei din diferite regiuni ale lumii.