Pierderea auzului la bătrâni. Ce soluții există?
Presbiacuzia sau pierderea auzului (hipoacuzia) este un fenomen care apare frecvent la vârstnici și care le poate afecta calitatea vieții. Din fericire, există metode eficiente prin care această problemă poate fi identificată din timp, dar și soluții pentru ameliorarea simptomelor. Astfel, seniorul va putea duce o viață activă și independentă cât mai mult timp, indiferent dacă locuiește singur sau într-un cămin de bătrâni.
Potrivit statisticilor, pierderea auzului afectează unul din trei adulți cu vârsta de peste 65 de ani, iar în cazul celor trecuți de 75 de ani procentul este de aproape 50%. Simptomele se pot manifestă însă mult mai devreme, pentru că există mai mulți factori care pot influența declanșarea bolii. Prezentăm în acest articol semnele și cauzele pierderii auzului la persoanele în vârstă, dar și tratamentele recomandate.
Cauzele presbiacuziei
Deși pierderea auzului este un fenomen care apare în mod natural odată cu înaintarea în vârstă și care nu poate fi prevenit, există factori care pot contribui la agravarea problemei sau la apariția ei mult mai devreme decât ar fi normal. Cele mai frecvente cauze ale presbiacuziei sunt:
- factorii genetici;
- expunerea continuă la zgomote puternice;
- fumatul;
- efectele adverse ale unor medicamente (antibiotice, aspirină);
- complicații ale diabetului sau hipertensiunii arteriale care sunt unele dintre cele mai comune boli ale bătrâneții.
Prin urmare, chiar dacă nu există soluții pentru a preveni pierderea auzului, printr-un stil de viață sănătos și echilibrat pot fi eliminați factorii de risc. De asemenea, descoperirea din timp a primelor semne de presbiacuzie este importantă pentru că în acest fel se pot lua măsuri înainte ca auzul să fie pierdut complet.
Primele semne ale pierderii auzului la bătrâni
Spre deosebire de alte tipuri de hipoacuzie, în cazul persoanelor în vârstă pierderea auzului se produce lent, treptat; de aceea, este recomandat un control ORL în fiecare an, inclusiv realizarea unei audiograme, pentru a identifica din timp problema. Atunci când simptomele apar deja, ele se pot manifesta în mai multe feluri:
- anumite sunete devin neclare, greu de perceput;
- cel mai greu de distins sunt consoanele și sunetele cu frecvență mai înaltă; de aceea, vocile copiilor și ale femeilor devin cel mai greu de înțeles.
- conversațiile devin dificile într-un mediu în care există zgomot de fond (cum sunt restaurantele sau mesele în familie);
- vârstnicul are nevoie să i se repete mereu anumite fraze;
- unele sunete ajung să fie deranjante pentru bătrân, le percepe ca fiind mai puternice decât sunt în realitate;
- poate să apară și tinitusul (țiuitul sau bâzâitul persistent în urechi).
Pierderea sau diminuarea auzului pot apărea la o singură ureche sau la ambele.
Diagnosticarea hipoacuziei la vârstnici
Simptomele menționate mai sus ar trebui să fie un semnal de alarmă care să-l trimită pe senior la un consult ORL. Medicul va realiza o audiogramă pentru verificarea auzului și o consultație cu otoscopul, un instrument special care poate identifica eventualele probleme la nivelul urechii (infecție, inflamație sau existența unui dop de ceară care poate afecta auzul). În urma acestor investigații, medicul specialist va putea recomanda și tratamentul potrivit.
Seniorii cazați în centrele Affinity beneficiază de consultații medicale regulate și gratuite, indiferent de tipul de servicii pentru care optează. Astfel, orice afecțiune ORL sau de alt fel va fi diagnosticată din timp, iar pacientul va primi recomandările necesare pentru tratarea sau ameliorarea problemei.
Soluții recomandate în cazul pierderii auzului
În funcție de cât de grav este afectat auzul, seniorul poate primi recomandarea de a folosi un aparat auditiv care va amplifica sunetele. Aceste dispozitive se montează în ureche și sunt personalizate pentru fiecare pacient în parte. Sunt dotate cu un buton de volum, astfel încât pot fi reglate după preferință și chiar oprite, la nevoie. Pentru că, în timp, auzul continuă să se deterioreze, aparatele vor necesita anumite reglaje periodice. Atenție! Acestea trebuie realizate doar după un consult ORL și o audiogramă.
Implantul cohlear este singura soluția cu adevărat eficientă în cazul persoanelor care suferă de o gravă afectare a auzului. Micile dispozitive implantate la nivelul urechii interne stimulează nervul auditiv care permite perceperea corectă a sunetelor. Această soluție presupune însă o intervenție chirurgicală, de aceea, este important ca pacientul să fie într-o stare bună de sănătate, iar medicul trebuie să evalueze corect raportul dintre beneficii și riscurile procedurii.
Îngrijirea unui vârstnic cu presbiacuzie
Indiferent de gravitatea hipoacuziei, este important ca bătrânul să nu se simtă singur și izolat. El trebuie să participe în continuare la discuții și să fie cât mai activ posibil. În cazul în care nu mai poate să fie independent, internarea lui într-un cămin este cea mai bună alegere.
Aici, el va putea beneficia de toate îngrijire necesare, va fi consultat periodic de medici experimentați și va putea socializa cu alți rezidenți, unii dintre ei având aceeași problemă legată de diminuarea auzului. În acest fel, seniorul se va simți înțeles și se va integra mult mai ușor într-un mediu prietenos.