Recuperare medicală postoperatorie: ghid complet
Recuperarea medicală postoperatorie este procesul de îngrijire medicală parcurs după o procedură chirurgicală. Tipul de îngrijire postoperatorie de care ai nevoie depinde de tipul de intervenție chirurgicală, precum și de istoricul de sănătate. Recuperarea medicală include de cele mai multe ori managementul durerii și îngrijirea rănilor.
Cuprins:
- Cât durează recuperarea medicală postoperatorie?
- Cum decurge recuperarea medicală postoperatorie?
- Fază imediată sau postanestezică
- Faza intermediară
- Intervenție ambulatorie
- Intervenție cu spitalizare
- Faza de convalescență
- Sfaturi pentru o recuperare postoperatorie eficientă
- Urmează instrucțiunile medicului
- Programează vizite de control
- Ai grijă să previi infecția
- Supraveghează zona supusă operației
- Alimentează-te în mod corespunzător
- Evită tusea și strănutul
- Când apelezi serviciul de urgență
- Controlează-ți durerea
- Pune-te în mișcare
Cât durează recuperarea medicală postoperatorie?
În urma intervenției chirurgicale, recuperarea postoperatorie este descrisă ca percepția persoanei cu privire la revenirea la viața sa obișnuită și ca o îmbunătățire a stării funcționale. Recuperarea postoperatorie este un proces care necesită energie, deoarece persoana revine la nivelul preoperator de normalitate și plenitudine în ceea ce privește funcțiile fizice, psihologice, sociale.
Recuperarea postoperatorie se îmbunătățește de la ziua 1 la 14 în toate grupele chirurgicale. Durata totală a perioadei de recuperare depinde de tipul intervenției și de starea de sănătate preoperatorie a persoanei.
Cum decurge recuperarea medicală postoperatorie?
Recuperarea medicală postoperatorie poate fi împărțită în trei faze:
- fază imediată sau postanestezică;
- fază intermediară care cuprinde perioada de spitalizare;
- fază de convalescență.
Fază imediată sau postanestezică
În timpul acestei faze, îngrijirea este îndreptată în principal către menținerea homeostaziei, tratamentul durerii, prevenirea și detectarea timpurie a complicațiilor.
După finalizarea intervenției chirurgicale, vei fi mutat într-un salon de recuperare unde vei sta câteva ore, în timp ce te trezești din anestezie.
Personalul monitorizează tensiunea arterială, respirația, temperatura și pulsul, semnele de sângerare sau infecție, semnele de reacție alergică.
Faza intermediară
Îngrijirea postoperatorie începe imediat după operație. Aceasta se întinde pe durata spitalizării și poate continua după ce ai fost externat.
Faza postoperatorie presupune îngrijirea și monitorizarea pacientului de către personalul medical. Această fază implică procesul de recuperare după operația chirurgicală și dispariția efectului anesteziei.
Odată ce ești stabil, vei fi mutat într-o cameră de spital sau într-un alt salon pentru a începe procesul de externare.
Intervenție ambulatorie
În cazul acestui tip de operație, dacă nu prezinți semne de probleme postoperatorii, vei fi externat în aceeași zi.
Înainte de a fi externat, trebuie să demonstrezi că ești capabil să respiri normal, să bei lichide și să urinezi. Nu ți se permite să urci la volan imediat după o intervenție chirurgicală cu anestezie. Recuperarea după o operație laparoscopică se poate efectua la domiciliu, de exemplu.
Intervenție cu spitalizare
Dacă suferi o intervenție chirurgicală cu spitalizare, va trebui să rămâi în spital pentru a continua să primești îngrijiri postoperatorii. În unele cazuri, persoanele care au fost inițial programate pentru o intervenție chirurgicală în ambulatoriu prezintă semne de complicații și trebuie internate pentru îngrijire permanentă.
Recuperarea medicală cu internare va continua după ce ai fost transferat din salonul de recuperare. Probabil că vei avea în continuare un cateter intravenos în braț, un dispozitiv care măsoară nivelul de oxigen din sânge pe deget și un pansament pe locul operației. În funcție de tipul intervenției chirurgicale suferite, este posibil să ai și un aparat de respirație, un monitor al bătăilor inimii și tuburi bucale, sonde nazale sau la nivelul vezicii urinare.
Personalul spitalului va continua să monitorizeze semnele vitale și-ți poate administra medicamente intravenos sau pe cale orală. În funcție de starea ta, ți se poate cere să te ridici și să te plimbi. Este posibil să ai nevoie de asistență pentru a face acest lucru. Mișcarea te poate ajuta să menții forța musculară. Ți se poate cere să faci exerciții de respirație profundă sau tuse forțată pentru a preveni complicațiile respiratorii.
Medicul va decide când poți fi externat. Dacă știi că vei avea nevoie de îngrijire permanentă la domiciliu, fă-ți pregătirile din timp. Dacă nu poți conta pe familie sau pe un prieten, adresează-te medicului care îți poate recomanda un serviciu de îngrijire profesională sau un centru de îngrijire medicală a vârstnicilor aflați în perioade de recuperare.
Faza de convalescență
Faza de convalescență este o perioadă de tranziție de la momentul externării în spital la recuperarea completă.
Este foarte important să urmezi instrucțiunile medicului după ce ieși din spital.
Nu fă niciun fel de efort dacă ți s-a recomandat să te odihnești. Pe de altă parte, nu neglija activitatea fizică dacă ți s-a recomandat să te miști. Începe să reiei activitățile normale cât mai curând posibil în siguranță. De cele mai multe ori, cel mai bine este să te întorci treptat la viața normală, mai ales la vârste mature. Informează-te despre avantajele ședințelor de kinetoterapie pentru vârstnici.
În unele cazuri, este posibil să nu te poți îngriji pentru o perioadă de timp după operație. Recuperarea medicală după o operație pe creier sau la inimă poate să necesite o durată mai extinsă. Este posibil să ai nevoie de un îngrijitor care să te ajute să pansezi rănile, să-ți păstrezi igiena personală și să te susțină în timp ce te deplasezi.
Sfaturi pentru o recuperare postoperatorie eficientă
În general, încearcă să revii treptat la rutina zilnică obișnuită. În continuare, îți prezentăm câteva sfaturi utile pentru o recuperare completă.
Urmează instrucțiunile medicului
Este important să reții că unele dintre instrucțiunile medicului te pot incomoda. Una dintre acestea ar fi să nu faci baie, iar alta să nu ridici mai mult de 10 kilograme în primele câteva săptămâni după operație. Însă, este recomandat să urmezi instrucțiunile medicului pentru a te putea recupera complet în timp util. Ai în vedere faptul că unele afecțiuni pot fi vindecate prin fizioterapie.
Programează vizite de control
Mulți pacienți nu se prezintă la toate programările ulterioare operației. Dacă te simți bine și rana se vindecă, e posibil să uiți de vizitele de control. Mare greșeală!
Mergi la vizitele de control, fiindcă medicul nu doar că va dori să știe cum te simți, ci va căuta și semne suplimentare la care este posibil ca tu să nu fii atent, cum ar fi cele de infecție.
Ai grijă să previi infecția
Infecțiile chirurgicale sunt rare și apar de obicei în termen de 30 de zile de la operație. Prevenirea infecției este vitală pentru a avea un rezultat pozitiv. Spălarea mâinilor înainte de a atinge incizia este unul dintre cele mai ușoare și mai importante lucruri pe care le poți face în timpul recuperării.
Îngrijirea plăgii după operație
Monitorizează suprafața pe care a fost efectuată operația, culoarea pielii, eventuale modificări. Menține zona curată printr-o spălare ușoară cu apă și săpun și evită folosirea altor substanțe, dacă nu au fost recomandate de medic.
Mulți medici recomandă efectuarea de dușuri în loc de băi, în urma intervenției chirurgicale și adesea interzic înotul în primele etape ale recuperării. Medicul îți va indica la cât timp după operație poți face baie.
Alimentează-te în mod corespunzător
Mulți oameni își pierd apetitul după ce au suferit o intervenție chirurgicală. Dar menținerea hidratării și o dietă sănătoasă după o intervenție chirurgicală te pot ajuta să sprijini procesul de vindecare, să minimizezi complicațiile și să treci peste efectele secundare nedorite ale anesteziei.
Este posibil să ai nevoie de ajutor pentru modificarea dietei. Medicul îți poate oferi idei practice până la revenirea apetitului.
Evită tusea și strănutul
Recuperarea medicală după o operație abdominală poate fi problematică. Dacă ai suferit o operație abdominală, atunci când tușești sau strănuți într-un mod greșit, poți avea probleme medicale. Un strănut violent poate provoca deschiderea unei incizii chirurgicale recente. Este important să protejezi operația, prin aplicarea de presiune pe zonă, în timp ce tușești sau strănuți. Poți face acest lucru cu mâinile sau acoperind zona cu o pernă.
Când apelezi serviciul de urgență
Medicul ar trebui să precizeze când este nevoie să soliciți asistență de urgență. Apelează medicul dacă sângerezi, ai probleme cu respirația sau probleme de digestie, probleme cu urinarea sau ai semne evidente de infecție.
Controlează-ți durerea
Menținerea durerii sub control după o intervenție chirurgicală este crucială.
Menținerea durerii la un nivel tolerabil îți permite să păstrezi un ritm normal al procesului de recuperare. Administrează medicamente conform prescripției medicului și hidratează-te pentru a evita constipația și a ușura digestia.
Pune-te în mișcare
Mersul pe jos după operație este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru recuperare. De asemenea, te poate ajuta să revii la toate activitățile obișnuite. O plimbare rapidă în jurul casei la fiecare oră sau două, poate ajuta la prevenirea complicațiilor grave, cum ar fi tromboza venoasă profundă și pneumonia.
Urmează sfaturile de kinetoterapie la domiciliu necesare în procesul de recuperare.
Recuperarea medicală postoperatorie este deosebit de importantă pentru restabilirea funcțiilor normale ale organismului și pentru reluarea activității de zi cu zi, mai ales în cazul persoanelor vârstnice. Vizitează locațiile Affinity Life Care și află mai multe despre ceea ce-ți oferim pentru îngrijirea specială a persoanelor în vârstă.