Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Cum sa vorbesti cu cei apropiati despre rezidenta intr-un camin de batrani?

Camin de batrani » Alegerea unui cămin de bătrâni potrivit » Cum sa vorbesti cu cei apropiati despre rezidenta intr-un camin de batrani?
24 iunie 2020

Oricât de mult ți-ai dori să fii mereu alături de cei dragi și să ai grijă de ei, poate veni un moment în care nu-i mai poți ajuta. Chiar dacă apelezi la rude sau la o infirmieră care să stea cu ei și să-i ajute atunci când nu se mai pot descurca singuri, deseori acest efort nu este suficient pentru a le oferi vârstnicilor tot ajutorul de care au nevoie. 

Atunci când părinții sau bunicii noștri au nevoie de îngrijire permanentă, cea mai bună soluție este internarea într-un centru specializat, care oferă servicii de calitate și dispune de personal pregătit, aflat mereu la dispoziția lor. 

Dar cum discuți cu bunicul sau părintele tău despre această decizie? Cum îl poți ajuta să înțeleagă faptul că rezidența într-un cămin de bătrâni este cea mai potrivită soluție pentru el? 

Abordarea unui subiect foarte delicat

Psihologii recomandă multă răbdare și blândețe în timpul acestor discuții. De altfel, ei spun că de multe ori vârstnicul se simte ușurat după ce ia decizia internării într-un astfel de centru, pentru că își dă seama că aceasta este cea mai bună soluție și un nou început pentru el. Totuși, este foarte important cum abordezi subiectul, pentru că nu știi cum va reacționa cel drag, iar de la prima discuție și până la luarea decizie va trece, de regulă, destul de mult timp.

În momentul în care îți propui să discuți cu el despre acest aspect, trebuie să ai în vedere că urmează o schimbare esențială pentru întreaga familie. Internarea într-un cămin este începutul unui nou drum, pe care veți porni însă împreună, iar acesta este cel mai important lucru. Veți lua decizia împreună și veți analiza atent toate aspectele, ca să aveți siguranța că ați făcut cea mai potrivită alegere. 

De aceea, de mare ajutor la acest nou început de drum este organizarea. O decizie atât de importantă nu trebuie luată peste noapte, ci este nevoie de o serie de pregătiri, pentru ca schimbarea să fie mai ușor de suportat. De asemenea, nici căminul nu trebuie ales la întâmplare, ci numai după verificări amănunțite și cel puțin o vizită pentru familiarizare.

Pregătirea pentru discuție

Înainte să abordezi acest delicat subiect cu părintele sau bunicul tău, psihologii recomandă să faci câteva pregătiri simple, dar care te vor ajuta foarte mult.

Discută mai întâi cu rudele

Frații, surorile tale, mătușile și tot restul familiei trebuie să știe despre propunerea ta privind internarea. Este dreptul lor să fie informați și te pot ajuta cu sfaturi, cu recomandări, pentru că o decizie atât de important trebuie luată din timp și ar fi bine să implice și restul familiei.

Pregătește-te pentru o reacție emoțională

Oricât de bune ar fi intențiile tale, pentru cel care urmează să plece de acasă subiectul va fi unul foarte delicat și e posibil ca prima reacție să fie copleșitoare. Schimbarea locuinței și separarea de cei dragi, de locurile unde și-au format multe amintiri este foarte dificilă și e nevoie de timp pentru ca vârstnicul să poată depăși emoțiile și să înțeleagă, rațional, de ce schimbarea este cea mai bună decizie pentru el.  

Documentează-te bine înainte 

În momentul în care vei aborda acest subiect cu bunicul sau părintele tău, trebuie să-i poți oferi toate informațiile pe care ți le va cere. Este normal ca la început să fie îngrijorat, pentru că nu are de unde să știe cum va fi viața lui într-un cămin de bătrâni. De aceea, trebuie să te informezi, ca să-i poți prezenta condițiile în care va locui acolo, activitățile pe care le va putea face și serviciile de care va beneficia. Explicându-i în detaliu toate aceste aspecte, el va înțelege mai ușor care sunt avantajele acestei schimbări.

Cum trebuie să decurgă discuția

Comunicarea sinceră și deschisă este esențială în orice familie și devine cu atât mai evidentă într-un moment delicat, cum este cel al discuției despre internarea într-un cămin de bătrâni. De aceea, este foarte important ca în timpul conversației să ții cont de următoarele aspecte:

  • Tonul discuției să fie unul blând și calm, pentru că vârstnicul nu trebuie să simtă că ești îngrijorat sau neliniștit din cauza acestui subiect.
  • Cel drag trebuie încurajat să-și exprime gândurile și sentimentele privind propunerea prezentată, pentru că decizia trebuie luată de comun acord, el nu trebuie să se simtă obligat sau presat să accepte internarea.
  • O decizie atât de importantă nu poate fi luată pe loc, prin urmare ai răbdare cu părintele sau bunicul tău și nu-i cere un răspuns imediat. El va avea nevoie de timp pentru a se gândi la schimbare, pentru a se obișnui cu ideea și pentru a fi sigur că este cea mai bună soluție.
  • Prezintă-i pe rând, cu multă răbdare, care sunt avantajele mutării într-un centru specializat, dar ai grijă să nu-l copleșești cu prea multe informații. Poți propune chiar continuarea discuției a doua zi sau în momentul în care el se va simți pregătit, pentru că decizia nu trebuie luată în grabă, ci numai după o analiză foarte atentă.
  • Dă-i posibilitatea să aleagă centrul în care se va muta, spune-i că puteți merge împreună să vizitați mai multe cămine de acest fel. În acest fel, el va avea siguranța că decizia îi aparține și garanția că va beneficia de cele mai bune condiții și servicii în centrul pe care îl va alege.
  • Ascultă-i cu răbdare întrebările și temerile și nu-l întrerupe atunci când vorbește. Dacă nu ai toate răspunsurile, asigură-l pe cel drag că te vei informa și vei putea să-i oferi curând toate detaliile pe care ți le cere.

Ce urmează după discuție

Uneori, o singură discuție nu este de ajuns pentru luarea unei decizii atât de importante. Prin urmare, va fi nevoie de mai multe conversații pe această temă, de aceea este foarte important să comunici în continuare cu cel drag. El trebuie să simtă că părerile, neliniștile și sentimentele lui sunt importante pentru tine. 

Ideal ar fi ca vârstnicul să discute despre acest subiect și cu alte rude și chiar cu prietenii. Această comunicare îi poate lămuri anumite aspecte și îl va ajuta în luarea unei decizii. Totuși, următoarele discuții vor fi mai ușoare și constituie etape necesare înainte de mutarea propriu-zisă în cămin.

X
Solicită o ofertă