Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

5 lucruri de luat în calcul atunci când alegi un cămin de bătrâni

Camin de batrani » Alegerea unui cămin de bătrâni potrivit » 5 lucruri de luat în calcul atunci când alegi un cămin de bătrâni
31 octombrie 2020

Când vine momentul unei decizii dificile, cum este internarea unei rude apropiate într-un cămin de bătrâni, cu siguranță ai multe întrebări. Nu-ți putem răspunde la toate și nici nu putem lua hotărâri în locul tău, dar te putem ajuta să te documentezi bine înainte, astfel încât să alegi căminul potrivit pentru nevoile părintelui sau bunicului tău. 

Îți recomandăm să ții cont de mai multe aspecte foarte importante, nu doar de preț și de aspectul centrului. Vizitează cât mai multe cămine de aceste fel, ca să poți compara serviciile și condițiile oferite și nu te grăbi să iei o decizie! Iată care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le iei în calcul atunci când cauți un cămin de bătrâni. 

1. Nevoia de îngrijire pe care o are rezidentul

Cel mai important aspect pe care trebuie să-l ai în vedere este starea de sănătate a persoanei dragi și nevoia ei de îngrijire. În acest fel, vei putea stabili mai ușor dacă un anumit cămin de bătrâni îi poate oferi toate serviciile de îngrijire necesare. Din acest punct de vedere, diferența se poate face relativ simplu, pentru că rezidentul unui centru de îngrijire se poate găsi într-una din următoarele situații:

  • Îngrijire specială (persoane cu Alzheimer și alte afecțiuni grave): în acest caz, persoana internată nu se poate descurca singură și are nevoie permanentă de ajutor și supraveghere. Personalul de la centru trebuie să aibă experiență cu îngrijirea rezidenților care au astfel de probleme, ca să le poată oferi toată atenția de care au nevoie și să-i trateze cu blândețe și răbdare, pentru ca viața lor să fie cât mai ușoară.
  • Assisted living (pentru rezidenți semi-independenți): este nivelul de îngrijire de care are nevoie un vârstnic care poate socializa și poate avea diferite activități recreative, dar care nu se mai poate ocupa singur de treburile unei gospodării (curățenie, pregătirea mâncării etc.). Personalul centrului va prelua toate aceste sarcini, iar rezidentul va fi liber să-și ocupe timpul cu activitățile care îi fac plăcere și pe care le poate îndeplini.
  • Independent living (pentru rezidenții independenți): în acest caz, rezidentul este încă în putere, dar nu mai vrea să locuiască singur. Astfel, la un cămin de bătrâni, el va avea posibilitatea să socializeze și să participe la diferite activități, pentru a se bucura de un timp de calitate. 

În funcție de aceste situații, poți trece la următoare etapă de analiză, care prespune verificarea serviciilor medicale pe care le poate oferi rezidenților un anumit centru de îngrijire a bătrânilor.

2. Serviciile medicale oferite

Personalul care lucrează într-un cămin de bătrâni trebuie să poată oferi rezidenților următoarele servicii medicale:

  • Asistente de gardă non-stop
  • Consultație zilnică realizată de un medic generalist
  • Consultații efectuate regulat de medici specialiști, în funcție de nevoile fiecărui rezident
  • Ședințe de recuperare medicală (kinetoterapie, fizioterapie, masaj etc.)
  • Monitorizarea zilnică a stării de sănătate 
  • Administrarea tratamentului recomandat de medic
  • Recoltarea de analize medicale la centru (la nevoie)
  • Însoțirea pacientului la spital și colaborarea cu medicii (în caz de urgență).

3. Localizarea centrului

Și amplasarea căminului de bătrâni este foarte importantă. Alege un centru de îngrijire care să fie localizat central, astfel încât să fie aproape de mijloacele de transport în comun și la care să poți ajunge rapid, indiferent unde locuiești sau lucrezi. În acest fel, vei putea să-ți vizitezi mult mai des părintele sau bunicul internat la centru, fără să pierzi ore în șir blocat în trafic.

4. Respectarea normelor de igienă

Măsurile de igienă sunt esențiale într-un cămin de bătrâni, pentru că vârstnicii au un sistem imunitar slăbit și sunt mai vulnerabili la infecții. Dar igienă nu înseamnă numai spălarea podelei și schimbarea așternuturilor. Mai ales în această perioadă, în contextul pandemiei COVID-19, este obligatoriu ca un centru de îngrijire să ia măsuri speciale, pentru a proteja sănătatea rezidenților și a personalului. Prin urmare, verifică dacă sunt respectate aceste măsuri de protecție, mai ales atunci când rezidenții sunt vizitați de rude și prieteni. 

5. Dieta personalizată

Un aspect deseori neglijat, dar în realitate foarte important, îl reprezintă asigurarea unui meniu personalizat, conceput pentru fiecare pacient în parte. Dieta este extrem de importantă, pentru că vârstnicii au de obicei afecțiuni cronice, care impun un anumit regim alimentar. Respectarea acestui regim este obligatorie, pentru că altfel tratamentul recomandat de medic nu va fi eficient. 

Prin urmare, trebuie să verifici dacă centrul de îngrijire poate oferi o dietă personalizată, concepută de un nutriționist, pentru nevoile specifice ale rezidentului, mai ales dacă acesta suferă de următoarele afecțiuni:

  • Diabet
  • Cancer
  • Hipertensiune arterială
  • Boli renale
  • Boli hepatice
  • Boli cardiovasculare.

În concluzie, înainte să alegi un anumit cămin de bătrâni, documentează-te bine și verifică atent toate aceste aspecte, ca să ai garanția că ai ales centrul cel mai potrivit pentru nevoile persoanei dragi.

X
Solicită o ofertă