Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 2.500 RON/lună
Cere ofertă

Cum să ai grijă de părinți în vârstă și bunici

Camin de batrani Bucuresti » Alegerea unui cămin de bătrâni potrivit » Cum să ai grijă de părinți în vârstă și bunici
30 decembrie 2020

În orice familie intervine un moment în care părinții și bunicii nu mai pot să se îngrijească singuri și au nevoie de ajutorul celor mai tineri, copii și nepoți pe care i-au crescut cu drag la vremea lor.

Sunt decizii dificile, pentru că îngrijirea la domiciliu sau mutarea la un cămin de bătrâni determină reacții diverse, iar fiecare dintre variante are avantaje și dezavantaje, pe care o să le prezentăm în continuare, în dorința de a oferi informații și detalii utile pentru orice familie care se află într-o astfel de situație.

Urmăriți cu calm și atenție modul de viață al bătrânilor, vorbiți cu ei, consultați medici și specialiști în probleme sociale și încercați să luați în considerare toate aspectele acestor situații de viață complexe.

Este o realitate faptul că, pe măsură ce înaintează în vârstă, bătrânii au tot mai multă nevoie de îngrijire în viața de zi cu zi. Această îngrijire poate să aibă caracter permanent, dacă se apelează la serviciile unui cămin de bătrâni sau temporar, dacă este vorba despre îngrijire bătrâni la domiciliu, cu ajutorul unui personal specializat sau nespecializat..

Îngrijire în cămin de bătrâni

Dacă luați decizia de îngrijire bătrâni la cămin iată care sunt principalele avantaje:

Avantaje cămin de bătrâni

Personal medical calificat

Dacă încercați varianta de îngrijire persoane vârstnice în centre de bătrâni, aceștia beneficiază de personal medical calificat, care este disponibil 24/7. Este foarte important acest lucru, pentru că, din păcate, vârsta a treia vine și cu o serie de afecțiuni cronice complicate și faptul că există un colectiv de medici, asistenți medicali și infirmieri reprezintă un atu semnificativ atunci când o familie decide modalitatea de îngrijire pentru părinți și bunici.

Siguranța persoanelor vârstnice

În cadrul acestor facilități de găzduire pentru persoane vârstnice se asigură în permanență pază, cu ajutorul firmelor specializate, așa că părinții și bunicii care sunt îngrijiți aici se află tot timpul în siguranță, nu pot să fie prădați de hoți, să părăsească instituția în cazul unor afecțiuni neurologice care le afectează capacitatea mentală sau să sufere accidente casnice, cum se întâmplă, din păcate, atunci când sunt singuri și nesupravegheați.

Răspunderea legală

Este important să știți că demersurile de îngrijire bătrâni sunt reglementate prin lege, astfel că o persoană implicată în acest domeniu trebuie să aibă acordul legal și certificarea din partea instituțiilor publice abilitate.

În cazul unui cămin de bătrâni, aceste cerințe legale sunt îndeplinite în totalitate, încă de la obținerea acreditării și autorizației de funcționare, iar autoritățile medicale, de asistență socială efectuează controale regulate pentru a verifica dacă sunt respectate toate normele de igienă, siguranță și îngrijire.

Nivelul dotărilor

În cadrul unor instituții de îngrijire pentru persoane vârstnice se pot asigura condițiile necesare unei mobilități corespunzătoare pentru bătrânii care sunt imobilizați în scaune cu rotile.

În casele sau apartamentele lor ar  fi mult mai dificil, uneori imposibil să se monteze rampe, elevatoare, saltele antiescare, fotolii ortopedice, paturi adaptate și toată gama de echipamente și accesorii destinate îngrijirii persoanelor vârstnice.

Nivelul îngrijirii

Este cel mai delicat aspect, pentru că în caz de îngrijire bătrâni la domiciliu, persoana sau persoanele implicate reușesc doar să supravegheze, să-i hrănească, să-i ajute cu toaleta și să le administreze medicatia.

Este însă nevoie de un nivel de îngrijire superior, care să includă menaj, evaluare a stării de sănătate, curățenie zilnică a camerei și a spațiilor comune. Toate acestea sunt oferite în cadrul unui cămin de bătrâni, de aceea nivelul îngrijirii este mai bun în cadrul acestora.

În timpul unor perioade de recuperare medicală, este indicat să se apeleze la un centru de îngrijire persoane vârstnice de tip cămin, tocmai pentru nivelul de asistență pe care îl asigură medicii și celelalte cadre medicale de aici.

Posibilitatea de socializare

Calitatea vieții este superioară în cadrul unui cămin, pentru că  persoanele vârstnice au posibilitatea de socializare, nu sunt puse în situația să stea singure zile la rând sau să aștepte ore în șir pentru o masă caldă și niște haine curate.

Dorința de comunicare și bucuria unei conversații cu un amic sau cu o cunoștință sunt importante la orice vârstă, iar pentru seniori ele sunt esențiale în menținerea unei stări de spirit pozitive și în ameliorarea simptomelor unor afecțiuni neuropsihice.

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jikri 

Dezavantaje cămin de bătrâni

Costuri mai mari

Principalul dezavantaj al alegerii sistemului de îngrijire persoane în vârstă la cămin este faptul că implică niște costuri mai mari decât în varianta îngrijirii acasă, mai ales când nu se optează pentru o îngrijire permanentă la domiciliu.

Acest dezavantaj este parțial adevărat, pentru că se întâmplă deseori ca prin angajarea unei persoane care să aibă grijă de bătrâni la domiciliu familia respectivă să ajungă să cheltuiască mai mult decât la cămin, unde taxele lunare sunt fixe și includ de la început absolut toate serviciile necesare.

Percepția socială

În tradiția românească, părinții sunt îngrijiți de copii acasă, iar mutarea seniorilor la un cămin adeseori este asociată cu ideea de abandon, ceea ce pune o presiune enormă asupra mentalului fiilor și nepoților, care de cele mai multe ori sunt ocupați la muncă și acasă, și nu mai știu cum să-și împartă timpul între obligațiile profesionale, creșterea copiilor și îngrijirea vârstnicilor, mai ales că nu au nici pregătirea, nici cunoștințele necesare.

Această percepție socială provine din lipsa instituțiilor de îngrijire bătrâni în perioada de după al doilea război mondial. Dar în ultimele decenii s-au înființat numeroase centre de asistență și îngrijire pentru persoane vârstnice, și tot mai multe familii apreciază această opțiune de grijă pentru părinți și bunici, mai ales că de obicei aleg cămine în apropierea casei lor, ca să-i viziteze pe seniori cât de des posibil.

Îngrijire bătrâni la domiciliu

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jxujr 

Există posibilitatea de contractare a unor servicii profesioniste de îngrijire și acompaniere permanentă sau ocazională pentru bătrâni, bolnavi, persoane cu handicap.

Aceste servicii cuprind îngrijire completă la domiciliu pentru persoane imobilizate, menaj în locuințe, cumpărături, plăți facturi ș.a.

Avantaje îngrijire bătrâni la domiciliu

Această variantă este preferată de familiile care aleg să se ocupe singure sau să angajeze o persoană care să se ocupe de îngrijirea bătrânilor la domiciliul acestora, fie în regim intern, fie extern, în cazul unor vizite zilnice. 

Astfel seniorii rămân în propriul cămin și păstrează atmosfera familiară, sunt înconjurați de lucrurile cu care s-au obișnuit de ani de zile.

Dezavantaje îngrijire bătrâni acasă

Este mult mai dificilă îngrijirea bătrânilor acasă pentru că, dacă se ocupă cei din familie, pe termen mediu și lung ei vor fi copleșiți de volumul de muncă implicat, de efortul pe care-l presupune o asemenea activitate, atât logistic, cât și ca timp necesar.

În cazul angajării unei persoane pentru îngrijire bătrâni la domiciliu, costurile sunt destul de mari, uneori le depășesc pe cele necesare pentru cămin, iar cei din familie trebuie să verifice periodic  nivelul de îngrijire pe care seniorii îl primesc.

Însoțitorii interni sunt o variantă mai bună, pentru că oferă bătrânilor companie și asistență permanentă, dar este destul de dificil de găsit persoanele potrivite, care să se implice profesional și personal astfel încât seniorilor să nu le lipsească confortul fizic și psihic.

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zcyly 

Luați în considerare aceste variante de îngrijire bătrâni pentru părinții și bunicii voștri, ca să fiți pregătiți să-i ajutați atunci când au probleme de sănătate, au suferit intervenții chirurgicale, se află în imposibilitate de a se mișca pentru o anume perioadă de timp sau când, din păcate, nu se mai pot îngriji singuri.

Nu uitați că obiectivul principal este să le asigurați o bătrânețe demnă și sigură, într-o atmosferă familiară și prietenoasă, cu un standard de viață ridicat și cu o asistență medicală de cea mai bună calitate.

X
Solicită o ofertă