Artroza: Cauze, simptome, tratament
Există mai mult de 100 de tipuri de condiții medicale care afectează articulațiile și oasele unei persoane în timp, toate încadrându-se sub termenul de artrită. Una dintre formele non-inflamatorii ale artritei este și artroza. Alte forme foarte bine cunoscute sunt: osteoartrita, artrita reumatoidă și artrita psoriazică.
Aceste afecțiuni degenerative nu pot fi întotdeauna prevenite complet. Unele cauze, cum ar fi vârsta, istoricul familial, sexul (deoarece multe tipuri de artrită sunt mai frecvente la femei), nu pot fi controlate. Dar există diferite modalități prin care simptomele dureroase pot fi ameliorate.
În cele ce urmează, vom discuta pe larg despre ce înseamnă artroza, care sunt cauzele și simptomele, dar și cum poate fi tratată.
Ce este artroza?
Artroza este un tip de afecțiune care se ascunde sub umbrela termenului de artrită. Acesta se referă la o boală care afectează articulația osoasă – practic zona în care două oase se întâlnesc pentru a crea o articulație, cum ar fi articulația genunchiului spre exemplu.
O articulație este alcătuită din cartilaj și țesut conjunctiv fibros. În momentul în care țesutul și cartilajul se degenerează (în principal din cauza înaintării în vârstă), atunci se produce artroza.
Cea mai bine cunoscută formă a artrozei este osteoartrita. Osteoartrita este o afecțiune frecventă la adulții mai în vârstă, deoarece cartilajul se degenerează cu timpul. Înaintarea în vârstă aduce cu sine o serie de modificări în organism.
Poate fi o afecțiune dureroasă, dar există diferite modalități de a reduce durere și pentru a crește mobilitatea.
Simptomele artrozei
Simptomele artrozei se dezvoltă foarte lent, iar în unele cazuri semnele pot să nu apară niciodată.
În stadiile incipiente ale degenerării cartilajului nu există simptome. Acest lucru se întâmplă pentru că artroza este mai mult o afecțiune articulară degenerativă, mai degrabă decât inflamatorie și poate trece neobservată pentru perioade îndelungate.
Odată ce simptomele încep să se resimtă, înseamnă că artroza se agravează. Principalele simptome ale artrozei sunt:
Senzații dureroase
Durerea este de obicei izolată de articulația afectată. Senzațiile dureroase puternice pot apărea în timpul și după punerea în mișcare a articulației. În cazul unei artroze mai ușoare, durerea persistă pentru o perioadă mai scurtă după angajarea în diferite activități fizice.
De cele mai multe ori, odihna poate ameliora senzațiile dureroase cauzate de artroză.
Rigiditate în mișcare
Rigiditatea articulației este un alt simptom comun al artrozei. Rigiditatea este mai proeminentă dimineața, după trezire, și după perioade lungi de inactivitate în general.
Mișcarea ușoară poate reduce rigiditatea, dar mișcarea excesivă va duce în cele din urmă la durere.
Pocnituri
Un sunet pocnitor al articulațiilor poate fi un semn al artrozei, în special pe măsură ce afecțiunea progresează. În funcție de articulația care este afectată, sunetele pot să difere.
Duritate
Articulațiile mai mari, cum ar fi cele ale genunchiului, devin mai ferme ale atingere atunci când se produce artroza. Creșterile osoase, cunoscute tradițional sub numele de pinteni osoși se formează pe măsură ce artroza progresează.
Cauzele artrozei
În timp, cartilajul care amortizează oasele articulației devine din ce în ce mai subțire, provocând frecarea directă între oase. Aceasta este principala cauză care provoacă senzațiile dureroase ale artrozei.
Când cartilajul se deteriorează sau se distruge complet, acesta nu se poate repara singur în mod biologic. Măsurile de prevenție pentru a minimiza uzura cartilajului de-a lungul vieții sunt esențiale.
Mișcările repetitive, nivelurile insuficiente de activitate fizică și o greutate trecută de media recomandată – sunt factori care contribuie la dezvoltarea artrozei la adulții în vârstă. Acești factori pun un stres suplimentar asupra articulațiilor, accelerând degenerarea.
Tipuri de artroză
Artroza afectează articulațiile, deci poate fi provocată în orice zonă a corpului. Cu toate acestea, afecțiunea degenerativă este mai frecventă la articulațiile umerilor, spatelui, șoldurilor, genunchilor și gleznelor. În acest caz, pot fi identificate 5 tipuri de artroză:
- Artroză cervicală;
Aceasta este artroza vertebrelor cervicale – adică a oaselor care alcătuiesc porțiunea gâtului coloanei vertebrale.
- Artroza fațetelor;
Fațetele sunt denumirile articulațiilor care se creează între oasele vertebrale. Fiecare os (vertebră) este capabil să se articuleze cu vertebra de deasupra și de dedesubtul acesteia, ceea ce confoeră coloanei vertebrale flexibilitatea sa.
Când suprafața articulară se erodează, artroza poate apărea în anumite articulații (fațete) ale spatelui.
- Coxartroza;
Acesta este un tip de artroză care afectează articulațiile șoldului și se numără printre cele mai frecvente forme degenerative la persoanele în vârstă.
- Artroza lombară;
Partea inferioară a coloanei poartă cea mai mare parte din greutatea superioară a corpului. Prin urmare, coloana lombară se confruntă cu o presiune semnificativă pe tot parcursul vieții, ulterior dezvoltându-se artroza lombară.
- Artroza genunchiului;
Artroza genunchiului este printre cele mai frecvente forme de artorză. Articulațiile genunchilor trebuie să reziste la presiunea greutății corporale, confruntându-se cu un impact semnificativ în timpul mersului pe jos și alergării.
Prin urmare, este de înțeles că articulațiile genunchilor sunt mai predispuse la uzură decât alte articulații.
Diagnostic
Nu există la momentul actual teste specifice de laborator care să permită diagnosticarea și monitorizarea artrozei.
O examinare fizică poate permite observarea deformărilor articulare și creșterilor osoase. Mai mult, o examinare fizică poate monitoriza mobilitatea și rigiditatea pacientului la anumite mișcări prin identificarea senzațiilor dureroase.
Radiologia în stadiile incipiente ale artrozei este indicată, deși rezultatele pot să nu fie concludente, afecțiunea putând fi confundată cu o formă a sclerozei, spre exemplu.
Tratament
Tratamentul pentru artroză se focusează în principal pe ameliorarea durerii, creșterea mobilității și bunăstării. Fiind o afecțiune degenerativă în genere, nu poate fi tratată complet.
Opțiunile de tratament includ următoarele:
- Planuri de tratamente medicamentoase prescrise de un medic;
- Ajustarea stilului de viață prin adoptarea unei diete echilibrate și angajarea în activități fizice regulate;
- Planuri de tratamente injectabile pentru creșterea mobilității;
- Terapii complementare: kinetoterapie, terapie ocupațională, dispozitive de asistență etc. Dacă aveți persoane vârstnice în familie care au nevoie de ajutor, sprijin și asistență, puteți apela la serviciile căminelor de lux Affinity.
- Intervenții chirurgicale pentru articulațiile grav deteriorate. În acest caz se înlocuiesc articulațiile naturale cu cele artificiale pentru scăderea durerii și îmbunătățirea mobilității.
Prevenirea artrozei
Un stil de viață sănătos și echilibrat poate preveni evoluția artrozei, chiar dacă orice persoană este predispusă la uzura și deteriorarea articulațiilor în timp. O viață sănătoasă înseamnă:
- Gestionarea și menținerea unei greutăți corporale optime în funcție de înălțime și alți factori;
- Angajarea în activități fizice regulate într-un mod corespunzător;
- Evitarea pe cât posibil a accidentelor posibile;
- Protejarea articulațiilor (cum ar fi utilizarea măsurilor de protecție pentru mersul pe role, pe bicicletă, pe skateboard etc.);
- Renunțarea la fumat și alcool;
- Tratarea infecțiilor în mod corespunzător pe de-a lungul vieții.
Artroza este o afecțiune non-inflamatorie, dar care poate provoca un disconfort general atunci când progresează. Dacă aveți persoane vârstnice în gospodărie care necesită îngrijire specială, puteți consulta toate serviciile pe care le oferim și alegeți ceea ce vi se potrivește.