Cum să fim alături de bătrânii noștri într-un mod eficient?
Înaintarea în vârstă este o etapă firească a vieții, etapă care aduce însă și o stare de fragilitate. Părinții și bunicii noștri îmbătrânesc diferit. Unii par să rămână aproape la fel de sănătoși din punct de vedere fizic și psihic, în timp ce alții au o stare care se degradează constant. Indiferent de evoluția lor, trebuie să continuăm să le arătăm dragoste și recunoștință. Cel mai bun mod prin care putem face acest lucru este să le fim alături într-un mod eficient.
Dacă ai cel puțin un senior de care îți pasă și vrei să-i fie bine, citește acest articol. Vei descoperi care sunt cele mai bune metode prin care poți să îi sprijini astfel încât să fie fericiți și să-și mențină starea fizică și psihică adecvată.
Vizitează des și încurajează-i să socializeze
Singurătatea afectează starea psihică a seniorilor, de aceea, trebuie să te asiguri că au parte de socializare. Unii dintre ei au deseori tendința de a se izola, fie din cauza problemelor de sănătate, fie din alte motive. Însă lipsa de socializare poate accelera declinul cognitiv sau duce la depresie. Este important să-i vizitezi des și să-i încurajezi să întâlnească alte persoane. Dacă sunt independenți, pot merge în excursii de grup sau pot participa la cluburi cu activități pentru vârstnici.
Socializarea este mai facilă într-un cămin de bătrâni. Seniorii interacționează zi de zi cu alți vârstnici, iar personalul plănuiește activități care facilitează contactele sociale. În plus, chiar și persoanele cu boli care afectează motricitatea sau alte funcții ale corpului pot socializa, lucru greu de făcut când seniorii sunt la domiciliu.
Sprijină-i în exersarea capacităților cognitive
Înaintarea în vârstă aduce și provocarea fragilității mentale. Procesul natural de îmbătrânire afectează și creierul, iar unele boli îl accelerează. Este important ca seniorii tăi dragi să-și stimuleze mintea, astfel încât declinul cognitiv să încetinească. Încurajează-i să învețe lucruri noi, precum activități practice (origami sau croșetat) sau abilități digitale și intelectuale (editarea fotografiilor și scrierea creativă). Jocurile logice și lexicale, ca sudoku, șah și integramele sunt foarte utile, de asemenea. La fel și lectura și ținerea unui jurnal.
Activitățile fizice, în special cele care presupun concentrarea pe mișcări, ajută la menținerea abilităților cognitive. Dansul și gimnastica sunt două exemple cunoscute pentru efectele benefice atât asupra minții, cât și asupra corpului și dispoziției.
Asigură-te că primesc îngrijirea medicală necesară
Fiecare senior are anumite probleme de sănătate. Unii au deficiențe de memorie și boli grave, alții afecțiuni mai puțin severe, dar care necesită monitorizare și tratament. Pe lângă afecțiunile descoperite deja, seniorii prezintă și riscul de a dezvolta noi probleme de sănătate. De aceea, trebuie să meargă regulat la controale medicale de diferite specialități. De exemplu, consultațiile oftalmologice pot releva dezvoltarea cataractei, iar cele neurologice, Parkinsonul.
Ferește-i de stres
Problemele noastre îi afectează și pe vârstnicii din viața noastră. Pentru că țin la noi, ei se îngrijorează când ceva nu merge bine. Chiar dacă nu îți spun, seniorii tăi ar putea fi stresați. Stresul are efecte nocive asupra sănătății. Este important ca bunicii să trăiască într-un mediu în care factorii de stres sunt reduși. Încearcă să-i ferești de griji și să construiești o atmosferă pozitivă în jurul lor. Acest lucru poate fi dificil de realizat, însă există soluții. De exemplu, îi poți încuraja să meargă la un cămin de bătrâni unde au la dispoziție un mediu prietenos și pozitiv, dar și ședințe cu psihologi și activități relaxante.
Încurajează-i să rămână activi
Activitatea fizică ajută organismul să rămână sănătos chiar și la o vârstă înaintată. Există prejudecata că la vârsta a treia sportul sau activitățile fizice pot face rău. Adevărul este că, dacă sunt făcute cu moderație și sunt adaptate la starea fizică și afecțiunile seniorilor, ajută mult. Chiar și mersul pe jos și grădinăritul sunt foarte benefice. Sesiunile de kinetoterapie sunt probabil cele mai eficiente și pot chiar ameliora anumite afecțiuni.
Cum poți aplica toate recomandările de mai sus?
Recomandările de mai sus sunt valabile și eficiente pentru orice senior. Problema este că uneori este greu pentru noi să le punem pe toate în practică simultan. Timpul este limitat, iar alte sarcini sau evenimente ne pot pune în situația în care nu le putem oferi seniorilor noștri dragi tot ce ar trebui. Cel mai simplu mod de a aplica toate recomandările de mai sus este să profiți de avantajele unui cămin de bătrâni cu servicii excelente la prețuri accesibile, cum sunt cele ale Affinity Life Care.
Într-un cămin, ei primesc toată atenția și îngrijirea necesare în conformitate cu starea lor psihică și fizică. Li se asigură consiliere psihologică, o dietă optimă, consultații medicale de specialitate și servicii medicale de geriatrie. În plus, li se asigură activități fizice și de recreere, se încurajează socializarea și sunt organizate excursii.
Starea și fericirea seniorilor dragi din viața ta depinde și de dedicarea pe care le-o arăți. Ține cont de recomandările de mai sus și fii alături de ei!