Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 2.500 RON/lună
Cere ofertă

Incontinența urinară în rândul persoanelor în vârstă: ce este, de ce apare și cum o putem gestiona?

Camin de batrani Bucuresti » Informatii utile » Incontinența urinară în rândul persoanelor în vârstă: ce este, de ce apare și cum o putem gestiona?
3 martie 2022

Deși uneori incontinența urinară este considerată un subiect tabu, ea este de fapt o afecțiune care afectează o mare parte din persoanele aflate la vârste înaintate. Este important de știut că există însă tratamente pentru această afecțiune. Citește în continuare articolul nostru pentru a afla mai multe detalii cu privire la cauzele apariției sale.

 

Ce este incontinența urinară

Conform definiției, incontinența urinară este incapacitatea de a mai controla vezica urinară. Este normal ca funcția renală să se modifice odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce conduce la diferite probleme de micțiune. Capacitatea vezicii urinare scade, ceea ce creează o nevoie de a merge mai des la toaletă. Este important de avut în vedere că această afecțiune poate apărea însă la orice vârstă, din diverse cauze pe care le vom detalia mai jos. 

 

Care sunt cauzele incontinenței urinare

Incontinența urinară poate fi cauzată de o gamă largă de factori precum consumul de alcool și băuturi ce conțin cofeină, excesul de zahăr, consumul alimentelor picante sau a citricelor în exces, administrarea anumitor medicamente precum sedativele, excesul de vitamina C și infecțiile tractului urinar. 

În primul caz, afecțiunea poate fi doar temporară, pe când incontinența urinară persistentă este mai greu de controlat din cauza factorilor precum: menopauza, diverse afecțiuni neurologice precum scleroza multiplă sau demența și accidentul vascular cerebral. Îmbătrânirea în sine este un factor care poate cauza apariția incontinenței urinare deoarece mușchii vezicii urinare sunt slăbiți și nu mai rețin la fel de bine urina. 

Trebuie avut în vedere că femeile au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune din cauza sarcinii, nașterii, menopauzei și anatomiei feminine. Pe de altă parte, bărbații care suferă de afecțiuni ale prostatei riscă la fel de mult să dezvolte incontinență urinară. Persoanele supraponderale și fumătorii intră în aceeași categorie de risc din cauza presiunii care este pusă pe vezică. Tutunul irită vezica urinară, iar tusea cronică poate cauza pierderi urinare.  

 

Cum putem îngriji seniorii care suferă de incontinență urinară

Deși incontinența urinară este o afecțiune neplăcută, acest lucru nu înseamnă că nu poate fi gestionată corespunzător. Viața seniorilor care întâmpină astfel de probleme ale tractului urinar poate fi categoric îmbunătățită prin metodele pe care ți le propunem mai jos. Este important să nu neglijezi apariția primelor simptome și să vizitați împreună un medic în cel mai scurt timp posibil. 

Utilizarea scutecelor sau absorbantelor urologice pentru adulți

Scutecele pentru adulți sunt foarte utile atât în timpul nopții, cât și pe durata unei zile obișnuite. În special dacă este vorba despre un senior care nu este independent, este imobilizat la pat sau suferă de diverse afecțiuni care-i afectează funcțiile locomotorii, scutecele pentru adulți îi vor ușura situația cauzată de incontinența urinară persistentă. Unele persoane preferă absorbantele urologice pentru adulți datorită confortului ridicat pe care îl oferă și protecției ridicate împotriva scurgerilor. 

Menținerea unei alimentații sănătoase

Lipsa de hidratare poate conduce la constipație, iar o alimentație nesănătoasă poate cauza probleme de greutate. Toți aceștia sunt factori care pot determina apariția incontinenței urinare, așa că este foarte important ca dieta seniorului să fie ținută sub control. Pentru o bună funcționare a sistemului digestiv, alimentația trebuie să constea pe cât posibil în fructe, legume și grăsimi sănătoase. 

Consumarea unei cantități de minim 2 litri de apă pe zi este esențială pentru sănătatea tractului urinar. În cazul care există deja probleme în ceea ce privește greutatea și alimentația, ar fi bine ca regimul să fie stabilit de un nutriționist pentru fiecare caz în parte. 

Practicarea exercițiilor fizice

Exercițiile de tip Kegel sunt extrem de benefice pentru tractul urinar și ajută chiar la combaterea incontinenței urinare. Acestea trebuie incluse în programul zilnic de exerciții al seniorului și constau în încordarea mușchilor pelvieni. Repetarea mișcării de încordare și relaxare va fortifia musculatura care ajută la abținerea pe timp îndelungat de la urinare. Este important ca seniorul să fie relaxat în timpul sesiunii de practică și să execute mișcările în timp ce stă întins pe spate.  
Este de înțeles dacă nu ai suficient timp la dispoziție pentru a te ocupa de toate nevoile vârstnicului important din viața ta. Personalul de la Affinity Life Care este mai mult decât dispus să preia aceste sarcini din mâinile tale și să se asigure că starea de sănătate a bunicii sau bunicului tău este mereu la un nivel optim. Schimbarea lenjeriei de pat și administrarea diverselor tratamente la timpul prescris de medic vor fi responsabilități despre care nu mai trebuie să îți faci griji. Vino să ne vizitezi la unul dintre centrele noastre din București și vei vedea cu ochii tăi facilitățile pe care le oferim!

X
Solicită o ofertă