Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Regimul alimentar recomandat pentru persoanele în vârstă

Camin de batrani » Informatii utile » Regimul alimentar recomandat pentru persoanele în vârstă
13 decembrie 2021

Un regim alimentar echilibrat este esențial în viața tuturor. În special la vârsta a treia există anumite alimente ce trebuie incluse în dietă și altele care sunt interzise din cauza impactului lor asupra sănătății. În acest articol îți vom spune mai multe despre importanța alimentației vârstnicilor și îți vom oferi idei de meniuri sănătoase.

Cât de important este regimul alimentar pentru sănătatea vârstnicilor 

Mâncarea sănătoasă poate prelungi considerabil viața oricărui vârstnic, chiar dacă acesta suferă de anumite boli comune ale bătrâneții. Fiecare afecțiune aduce un tip diferit de meniu ce trebuie consumat zilnic sau săptămânal pentru a menține sănătatea organismului la un nivel optim. 

Chiar și vârstnicii care se bucură de o stare de sănătate bună trebuie să fie atenți la alimentația lor pentru a evita apariția unor posibile afecțiuni. Organismul slăbește după o anumită vârstă, iar stomacul nu mai poate digera la fel de bine alimentele care înainte nu lăsau în urmă niciun efect negativ. De aceea, trebuie susținut printr-o dietă echilibrată zi de zi.

Ce presupune un regim alimentar echilibrat la vârsta a treia

Alimente recomandate

Dieta seniorilor ar trebui să conțină multe fructe, legume, lactate, cereale integrale și carne, însă cantitatea și modul de preparare sunt cele care fac diferența. Un regim alimentar pentru un stomac sănătos înseamnă consumarea fructelor proaspete întregi de câteva ori pe zi. Accentul se pune asupra fructelor de sezon.

Legumele recomandate sunt cele verzi, pline de antioxidanți precum spanac, varză sau broccoli. Acestea pot fi fierte și presărate cu sare pentru gust dacă nu pot fi consumate în stare crudă cum ar fi cazul roșiilor sau ardeilor. Mazărea sau fasolea conțin o mare cantitate de carbohidrați complecși, care sunt vitali pentru buna funcționare a organismului. 

Cărnurile slabe (ex.: pui, curcan) sunt cele mai benefice pentru vârstnici datorită aportului de proteine pe care îl aduc. Peștele este o altă sursă de grăsimi sănătoase ce poate fi inclus în regimul alimentar săptămânal al unui senior.

Alimente interzise

În general sunt interzise toate alimentele care îngreunează procesul digestiv cum ar fi: carnea grasă, mezelurile, lactatele cu o concentrație mare de grăsimi și în special prăjelile. Nici supele sau ciorbele drese cu smântână, unt sau ou nu sunt recomandate și cu atât mai puțin dulciurile cu o cantitate mare de zahăr precum ciocolata, dulceața, produsele de patiserie, etc.

Trucuri pentru prepararea dietetică a mâncării  

Regimul alimentar pentru diabetici poate părea lipsit de gust și, prin urmare, indezirabil pentru un senior. Poți schimba acest lucru prin câteva trucuri culinare cum ar fi:

  • Gătește cu aer fierbinte în loc de ulei

Poți achiziționa un Airfryer pentru a prepara în continuare cartofi prăjiți sau alte mâncăruri gustoase. 

  • Înlocuiește sarea cu alte condimente

În loc de sare ai putea folosi piper, suc de lămâie sau ierburi aromatice pentru a păstra gustul mâncării.

  • Folosește frișcă, smântână și lapte degresate

Maioneza sau smântâna din sosuri poate fi înlocuită cu o pastă de brânză degresată sau iaurt natural.

Idee de meniu săptămânal pentru persoanele în vârstă

Dacă vrei să înveți cum să ai grijă de părinți în vârstă și bunici, îți recomandăm să prepari pentru ei următoarele feluri de mâncare: 

  • Luni dimineața: budincă de semințe de chia cu lapte vegetal

prânz: paste integrale cu pesto, fasole verde și roșii cherry

cină: carne de pui fâșii cu legume pe grătar

  • Marți

dimineața: clătite cu făină integrală și dulceață dietetică

prânz: orez cu spanac și parmezan ras

cină: mâncare de linte cu roșii

  • Miercuri

dimineața: iaurt fără grăsimi cu afine proaspete

prânz: chifteluțe de legume cu sos de roșii la cuptorcină: paste integrale cu ciuperci și sos din iaurt 

  • Joi

dimineața: cușcuș cu lapte degresat, stafide, smochine și scorțișoară

prânz: dovlecel umplut cu legume la cuptor

cină: salată de legume cu ton 

  • Vineri

dimineața: pâine integrală cu ou, avocado și lămâie

prânz: cartofi fierți cu sos de iaurt și salată de varză

cină: pește la cuptor cu piure de conopidă

  • Sâmbătă

dimineața: piure de banane cu biscuiți dietetici

prânz: spaghette de soia cu creveți și legume călite

cină: tocăniță cu pui, dovlecei, vinete și roșii

  • Duminică

dimineața: rondele de orez expandat cu sirop de agave

prânz: supă cremă de broccoli

cină: pizza vegetariană făcută în casă

Idei de meniu zilnic pentru vârstnici

Regimul alimentar zilnic pentru vârstnici poate consta în:

  • clătite făcute cu făină de ovăz, banane, lapte degresat și un singur ou
  • plăcintă cu spanac cu brânză slabă
  • fulgi de ovăz cu lapte degresat și afine/fructe roșii
  • pâine integrală cu omletă doar din albușuri de ou și o roșie
  • pește făcut la aburi cu sote de spanac și orez brun

Regimul alimentar pentru diferite afecțiuni ale bătrâneții

Regim hiposodat

Regimul hiposodat se referă la restricționarea consumului de sodiu din dieta zilnică. În special vârstnicii care suferă de insuficiență cardiacă, hipertensiune sau boli de rinichi trebuie să urmeze o astfel de dietă. Alimentele pe care trebuie să le evite sunt următoarele: sos de soia, mezeluri, covrigi, sărățele, carne semipreparată, sosuri, mâncare fast-food, supă instant, conserve cu legume sau carne, anumite tipuri de brânză, nuci, produse de patiserie. 

În schimb, este recomandată o dietă bogată în: paste și orez gătite în apă fără sare, lapte degresat, chefir, ouă, cereale integrale, fructe deshidratate, ceaiuri naturale, pâine cu conținut redus de sodiu, fructe proaspete, supe pregătite fără sare (se pot folosi alte condimente precum pătrunjel, ghimbir, rozmarin, etc.).

Regim hipocaloric

Vârstnicii care suferă de probleme cu greutatea urmează un astfel de regim care necesită multă disciplină. Principiul dietei este consumul de alimente sărace în calorii și evitarea grăsimilor, prăjelilor, produselor de patiserie sau mâncărurilor fast-food. În schimb, este recomandat consumul regulat de pește, carne slabă, legume și fructe în stare naturală, iaurt degresat, cereale integrale, ouă și legume cu amidon (cartofi sau fasole), însă toate în cantități moderate.

Regim hipolipidic

Regimul alimentar hipolipidic este recomandat în cazul afecțiunilor precum: obezitate, litiază biliară, nefroză lipoidică, acidoză diabetică sau ateroscleroză. Alimentele interzise în această dietă sunt următoarele: lactate, carne și pește gras, ouă, pâine preparată cu lapte, ouă sau unt, pastele făinoase, anumite legume (fasole, mazăre, linte, ridiche, țelină), anumite fructe (alune, migdale, nuci, arahide, smochine, curmale), dulciuri cu grăsime și ou, produse de patiserie, ciocolată, grăsimi (unt, margarină, untură), băuturi alcoolice, supe grase, ceai de mentă sau sosuri nedietetice.   

Alimentele recomandate sunt: iaurtul degresat, brânza slabă de vaci, albuș de ou, pâine integrală, griș, fulgi de ovăz, legume și fructe verzi (spanac, lobodă, castraveți, fasole verde, conopidă, portocale, căpșuni, zmeură, pepene verde), dulciuri fără unt sau smântână, sucuri naturale de fructe și legume, condimente aromate, supe fără bulion, borș cu perișoare dietetice.

Importanța unui regim alimentar personalizat pentru fiecare vârstnic

Fiecare vârstnic este diferit și are propriile nevoi atât psihice, cât și alimentare. De aceea este important să se afle sub supraveghere constantă și în ceea ce privește regimul zilnic și săptămânal, cât și să îi poată fi preparate felurile de mâncare recomandate. Chiar dacă nu au nevoie de îngrijiri medicale constante, mulți seniori ajung să se simtă singuri și nu găsesc motivația necesară pentru a-și pregăti mesele acasă. În multe cazuri este nevoie de ajutor suplimentar pentru ca ei să își poată recăpăta vitalitatea și să poată avea parte de îngrijirile necesare. Află ce îți oferim prin serviciile noastre și ia în calcul cazarea seniorului din familia ta într-un resort cu toate beneficiile incluse. 

X
Solicită o ofertă