Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Diabet zaharat: cauze, simptome, tratament și regim alimentar

Camin de batrani » Informatii utile » Diabet zaharat: cauze, simptome, tratament și regim alimentar
3 noiembrie 2021

Declanșarea diabetului zaharat poate avea mai multe cauze și poate apărea în orice etapă a vieții. Dacă este depistat la timp, șansele de menținere a sănătății sub control cresc considerabil. Aflați din articolul nostru cât de importantă este respectarea unui regim alimentar potrivit în funcție de tipul de diabet zaharat de care suferiți, cât și cum puteți avea parte de o îngrijire mai bună pentru această boală.

Diabet zaharat: cauze, simptome, tratament și regim alimentar

Ce este diabetul zaharat

Diabetul zaharat este reprezentat de creșterea nivelului de glicemie din sânge din cauza lipsei hormonului numit “insulină”. În mod normal, acesta este produs de pancreas și servește la sintetizarea glucozei ajunsă în sânge prin intermediul alimentelor consumate. 

În cazul declanșării diabetului zaharat, pancreasul fie nu mai produce suficientă insulină, fie organismul nu utilizează acest hormon în mod eficient. Glucoza astfel neasimilată corespunzător ajunge să se depună în organism și să declanșeze diabetul zaharat.  

Ca definiție, diabetul zaharat se traduce printr-un sindrom ce are la bază hiperglicemia și un metabolism dezechilibrat. Îngrijirea pacientului cu diabet zaharat se face prin supravegherea atentă a regimului alimentar și prin diverse activități fizice, pe lângă administrarea unui tratament corespunzător tipului de diabet zaharat de care suferă.

Tipuri de diabet zaharat

Cele mai întâlnite tipuri de diabet zaharat sunt diabetul zaharat de tip 1 și diabetul zaharat de tip 2. Cauzele declanșării lor sunt multiple, iar cele două tipuri pot fi identificate doar în baza analizelor medicale. Simptomele pot părea asemănătoare, însă manifestările la nivel intern sunt diferite. Tratamentul este de asemenea diferit pentru fiecare tip de diabet zaharat în parte, în funcție de nevoile organismului.  

  • Diabet zaharat tip 1: Diabetul zaharat de tip 1 este cauzat de funcționarea deficitară a pancreasului care nu produce suficientă insulină în organism. Cele mai afectate persoane de acest tip de diabet zaharat sunt în general tinerii, iar aceștia depind de tratamentul constant cu insulină. 
  • Diabet zaharat tip 2: Diabetul zaharat de tip 2 presupune o rezistență a celulelor la efectele insulinei, cât și un pancreas care funcționează deficitar. Deseori, acest tip de diabet zaharat este asociat cu obezitatea și poate fi cauzat de un stil de viață nesănătos. Persoanele care suferă de acest tip de boală depind de un tratament medicamentos riguros. Medicamentele au rolul de a crește sensibilitatea celulelor la insulină, astfel conducând la reglarea hormonului în corp.

Cauzele diabetului zaharat

Cauzele diabetului zaharat sunt multiple și pot implica factori genetici sau de mediu, stilul de viață al persoanei în cauză și mecanismele autoimune. Mutația genelor în organism poate apărea ereditar sau se poate dezvolta în timp. Persoanele care au rude de gradul I care suferă de diabet zaharat de tip 2 riscă în procent de 90% să se îmbolnăvească la rândul lor. 

Diabetul zaharat se poate declanșa și prin intrarea în contact cu anumite virusuri dacă persoana suferă de o predispoziție genetică. Diabetul zaharat de tip 1 poate fi declanșat de o infecție virală în aceste cazuri. Rezistența la insulină poate fi favorizată și de un stil de viață plin de excese precum fumatul sau alimentația bogată în grăsimi. 

Reacțiile autoimune sunt mai rar întâlnite. Acestea fac referire la răspunsul organismului față de propriile organe, pe care nu le mai recunoaște ca fiindu-i proprii. Celulele care produc insulină pot fi astfel distruse, fiind considerate străine organismului.

Simptomele diabetului zaharat

Creșterea nivelului de glucoză din sânge este un proces lent și de aceea diabetul zaharat nu poate fi depistat cu ușurință din faza sa incipientă. Pe parcurs, pot apărea simptome precum: sete excesivă, urinare excesivă, apetit crescut și oboseală. În etapele următoare, alte părți ale organismului pot fi afectate. Printre simptome se enumeră: infecții ale pielii și ale tractului urinar, vedere încețoșată sau amorțirea membrelor. 

În cazul diabetului zaharat de tip 1 se poate depista și o scădere bruscă în greutate deoarece, având nevoie de surse de energie alternative, organismul utilizează acizii grași și proteinele din țesuturi. 

Tratamentul pentru diabet zaharat

Diabetul zaharat de tip 1 se tratează prin injectarea insulinei în doze stabilite de medic. Diabetul zaharat de tip 2 se tratează în general prin administrarea medicației orale. În ambele cazuri, respectarea unui regimul alimentar pentru diabet zaharat este esențial și trebuie urmat cu rigurozitate. Îngrijirea pacientului cu diabet zaharat trebuie să includă și activități fizice. Toți acești factori ajută la îmbunătățirea sensibilității organismului la insulină.

Importanța regimului alimentar în diabet zaharat

Valorile glicemiei trebuie ținute sub control atât la diabetul zaharat de tip 1, cât și de tip 2. Dacă regimul alimentar pentru diabet zaharat nu este tratat cu strictețe, riscul este declanșarea unei forme severe a bolii, numită și “diabet zaharat decompensat”. Aceasta înseamnă lipsa de efect a medicamentelor menite să țină boala sub control. În cele mai grave cazuri, nerespectarea dietei și tratamentului prescrise de medic pot conduce la diverse dizabilități sau chiar moartea pacientului. 

  • Alimente interzise: Alimentele interzise în cazul diabetului zaharat de tip 2, dar și de tip 1, sunt toate cele care conțin zahăr sau derivate concentrate, alcool sau grăsimi. Prăjelile sunt de asemenea interzise, cât și produsele de patiserie, fructele uscate și anumite fructe și legume precum: fasole, mazăre, linte, ciuperci, sfeclă, struguri, smochine, stafide, castane și pepene verde.
  • Alimente permise: Regimul alimentar sănătos pentru diabet zaharat include: cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pește gras (somon, sardine, ton, macrou). De asemenea, sunt permise legume precum: spanac, varză și broccoli și fructe: portocală, lămâie și grapefruit. Cafeaua și ceaiul pot fi consumate fără alți îndulcitori precum frișcă sau miere.

Sfaturi pentru îngrijirea vârstnicilor cu diabet zaharat

Îngrijirea pacientului cu diabet zaharat de tip 1 sau 2 implică monitorizare constantă, un regim alimentar sănătos și un timp destinat zilnic activităților fizice care să stimuleze sensibilitatea organismului la insulină. Am creat o listă cu nevoile unui vârstnic cu diabet zaharat și felul în care Affinity Life Care se poate ocupa de acestea.

  • Îngrijirea profesională constantă: Vârstnicii care suferă de diabet zaharat trebuie supravegheați cu și mai multă atenție de personal specializat care poate interveni la timp în cazul oricărei probleme de sănătate apărută din cauza bolii. Vă recomandăm serviciile noastre de asistență 24/7 care cuprind evaluări medicale zilnice, personal calificat non-stop și asistență medicală asigurată. Tarifele practicate pentru cazarea în regim hotelier și facilitățile pe care le oferim acoperă toate nevoile unui vârstnic care suferă de diabet zaharat.
  • Menținerea regimului alimentar personalizat: Un mare bonus pe care Affinity Life Care îl oferă este posibilitatea creării și menținerii unui regim alimentar personalizat în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte. Mâncarea este proaspăt gătită în bucătăria noastră, iar vârstnicii care nu se pot deplasa vor primi mesele principale la pat, respectând indicațiile medicale specifice diabetului zaharat.
  • Monitorizarea constantă a parametrilor fiziologici: Fie că este vorba de îngrijirea unui vârstnic independent sau semi-independent, care are nevoie de asistență constantă pe parcursul zilei, îngrijirea pacientului cu diabet zaharat va fi înlesnită de personalul nostru medical, implicat în administrarea zilnică a tratamentului prescris de medic și monitorizarea parametrilor fiziologici. Mai mult decât atât, colaborăm cu psihologi, ortopezi, cardiologi și mulți alți specialiști care pot oferi consultații la cerere.
  • Implicarea în activități recreative: Activitățile recreative pot îmbunătăți sănătatea pacientului care suferă de diabet zaharat și pot ajuta la menținerea unui tonus bun, care îi poate prelungi viața. Deși un vârstnic nu poate lua parte la activități fizice foarte solicitante, căminul nostru pentru bătrâni organizează plimbări zilnice, care ajută la îmbunătățirea circulației și oxigenării vaselor de sânge și diferite excursii de o zi pentru vizitarea obiectivelor turistice.

Deși nu există încă un remediu permanent pentru diabetul zaharat, medicina oferă alternative menite să țină boala sub control pentru ca pacienții să se poată bucura de o viață lungă și frumoasă. Affinity Life Care se poate ocupa de îngrijirea vârstnicilor care suferă de diabet zaharat în mod profesional, astfel încât fiecare zi să le aducă bucurie.

X
Solicită o ofertă