Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

5 ocupații interesante pentru bătrânii activi

Camin de batrani » Sănătate și wellness » 5 ocupații interesante pentru bătrânii activi
1 decembrie 2020

Petrecerea timpului liber într-un mod cât mai plăcut este esențială pentru vârstnicii activi, care sunt încă în putere. Modul în care ei reușesc să se bucure de activitățile preferate și să interacționeze cu alte persoane contribuie foarte mult la sănătatea lor fizică și psihică. 

Știm că o persoană în vârstă, dacă este activă și își ocupă timpul într-un mod cât mai plăcut și creativ, se va simți mai bine și va putea rămâne independentă mai mult timp. În plus, chiar și declinul cognitiv poate fi mult încetinit datorită acestor activități. Iată cum ar putea să-și ocupe timpul liber bătrânii care își doresc și pot avea încă o viață activă.

1. Plimbări în aer liber

Plimbările sunt printre cele mai simple și plăcute activități pe care le pot face zilnic persoanele în vârstă. În acest fel, ei au ocazia să-și viziteze rudele și prietenii și – de ce nu? – chiar să se plimbe împreună. Aerul curat din parcuri le face bine, la fel și mișcarea și conversațiile plăcute pe care le pot purta în acest timp. 

O oră de plimbare sau chiar și numai 30 de minute ajută la întărirea mușchilor și pot îmbunătăți starea de spirit a vârstnicilor. Când vremea nu este prea bună, plimbarea în parc sau pe străduțe poate fi înlocuită cu o vizită prin magazine sau mall-uri. Acesta este un bun prilej de la socializa și, dacă este cazul, de a face și cumpărăturile necesare.

2. Cursuri de sport

Sportul la sală nu este doar pentru tineri! Există și cursuri concepute special pentru persoanele în vârstă, care vor să rămână cât mai mult timp active și în formă. Cu ajutorul unui antrenor cu experiență, bătrânii pot să-și întărească musculatura, rezistența la efort și să-și îmbunătățească echilibrul. Sportul contribuie inclusiv la o mai bună coordonare a mișcărilor și încetinește declinul cognitiv.

Există mai multe sporturi pe care le pot practica vârstnicii: înot, ore de aerobic, cursuri de yoga sau aerobic în apă. Acestea din urmă sunt ideale în special pentru persoanele care suferă de artrită, pentru că mișcarea în apă nu pune presiune pe încheieturi. 

Desigur, sportul se poate practica și individual, acasă, ori alături de prieteni, însă este mai sigur dacă ședințele au loc sub atenta supraveghere a unui antrenor, pentru că astfel pot fi prevenite eventualele accidentări.

3. Jocuri de masă

Accesibile chiar și bătrânilor care nu mai pot face prea multă mișcare, jocurile de masă (șah, Scrabble, table, canastă sau bridge) sunt un mod plăcut de petrecere a timpului liber alături de prieteni. În acest fel, vârstnicii se pot relaxa sau distra și totodată învață noi strategii de joc, află ponturi și sfaturi utile de la amicii lor. Prin urmare, își stimulează gândirea și memoria. 

Aceste jocuri pot fi organizate oriunde (acasă, în parc sau la o terasă) și le dau bătrânilor ocazia de a-și lărgi cercul de prieteni, prin includerea unor noi persoane pasionate de respectivul joc.

4. Cursuri de dans

Cea mai bună metodă prin care vârstnicii își pot face noi prieteni este înscrierea la un curs de dans. Aici, ei au ocazia să socializeze, nu doar să facă mișcare. Dansul poate fi adaptat în funcție de posibilitățile de mișcare ale fiecărei persoane și ajută foarte mult la flexibilitatea încheieturilor, dar și la sănătatea inimii.

De asemenea, dansul reduce riscul apariției demenței, pentru că stimulează creierul, prin necesitatea memorării unor anumite mișcări și pași de dans. Această activitate poate fi făcută chiar și de către persoanele care suferă de unele boli cronice. Totuși, ar fi bine să fie consultat medicul înainte de înscrierea la un curs care presupune un efort fizic susținut.

5. Grădinărit

O bună metodă de a combina activitatea fizică, timpul petrecut în aer liber și stimularea cognitivă este grădinăritul. Persoanele în vârstă se vor simți mai bine și mai active dacă vor înfrumuseța grădina casei lor sau poate chiar grădina blocului.

Această activitate nu presupune foarte mult efort fizic, ci mai curând o muncă de informare și documentare despre plantarea și îngrijirea corectă a plantelor. Iată, deci, o bună soluție de stimulare a memoriei și a gândirii.

Bătrânii care sunt cu adevărat pasionați de grădinărit se pot înscrie inclusiv la cursuri speciale, unde își vor face noi prieteni. În acest fel, vor putea găsi, la nevoie, un ajutor pentru muncile mai dificile din grădină, pe care nu le pot face singuri.

În concluzie, există multe moduri plăcute prin care persoanele în vârstă își pot petrecere în siguranță timpul liber! Încurajează-i și tu pe părinții sau bunicii tăi să ducă o viață cât mai activă și propune-le să încerce activitățile prezentate în acest articol.

X
Solicită o ofertă