3 lucruri de pregătit înainte să te muți într-un cămin de batrani
Decizia de a te muta într-un cămin de bătrâni nu este deloc ușoară, dar totul va decurge bine dacă pleci la drum având convingerea că aceasta este cea mai potrivită soluție pentru tine. Desigur, este important să știi și ce pregătiri trebuie să faci înainte de mutare, pentru că schimbarea să fie cât mai ușor de suportat, atât pentru tine, cât și pentru cei dragi.
Iar prin pregătiri nu ne referim doar la împachetarea hainelor și obiectelor personale. Trebuie să ai în vedere mult mai multe aspecte, pentru că această schimbare presupune, în primul rând, gestionarea emoțiilor.
1. Vizitează mai multe centre, ca să-l găsești pe cel potrivit
Contează foarte mult să cunoști dinainte căminul în care te vei muta, să-l vizitezi din timp, ca să vezi care sunt condițiile oferite acolo, cum va arăta noul tău dormitor și cât de amabil este personalul care te va îngriji.
Nu lua decizii pripite și alege un centru în care să te simți ca într-o a doua casă, unde să ai garanția că ești în siguranță și contezi pentru cei din jurul tău. Ar fi bine să vizitezi mai multe centre și să evaluezi nu doar de aspectul camerelor, ci și localizarea căminului, astfel încât cei dragi să poate ajunge cât mai ușor la tine, pentru a te vizita cât mai des.
Dacă ai probleme de sănătate mai deosebite, trebuie să alegi un cămin în care vei fi consultat zilnic de către un medic cu experiență și, periodic, să poți primi și vizita unui medic specialist, în funcție de nevoile tale. În acest fel, ai siguranța că vei primi imediat ajutor, în caz de nevoie și ți se vor face rapid toate investigațiile medicale necesare.
2. Ia-ți rămas bun de la vechea locuință
O casă este, în primul rând, un loc plin de amintiri, unde ai trăit alături de cei dragi. De aceea, părăsirea ei este foarte dificilă, dar te vei simți mai bine dacă vei găsi un mod prin care să-ți iei rămas bun de la acel loc.
Poate vei dori să faci câteva fotografii, pe care să le iei cu tine la cămin, sau poate ți-ar plăcea să organizezi o masă în familie, în sufrageria sau pe terasa ta preferată. În acest fel, ai ocazia să vorbești despre casa ta, să le povestești celor dragi diferite momente importante din viața ta sau a familiei tale, care sunt legate de acea locuință.
Alături de familie și prieteni, sau singur, dacă preferi, poți să petreci câteva ore liniștite, amintindu-ți evenimente plăcute legate de acel loc, eventual să răsfoiești un album cu poze, pe care, evident, îl poți lua cu tine la cămin.
Abia apoi este momentul să-ți faci bagajele, să alegi ce lucruri vei lua cu tine, ce vei dona și ce vei arunca. O să-ți fie greu să te decizi, așa că ar fi bine să nu uiți esențialul: amintirile contează mai mult ca obiectele.
3. Ai încredere în noul început
E posibil să te simți copleșit de emoții negative, de tristețe și neliniște. Aceste stări sunt perfect normale, având în vedere schimbarea importantă care urmează, dar nu uita că orice sfârșit este un nou început.
Caută să treci în revistă avantajele pe care le vei avea la cămin: îți vei face noi prieteni, vei scăpa de grija curățeniei și a gătitului și nu vei mai sta cu teamă că ai uitat să-ți iei tratamentul zilnic, pentru că asistentele vor avea grijă de acest lucru. În plus, nu mai trebuie să mergi la medic pentru consultații și analize, pentru că vei avea un medic disponibil la centru, care se va interesa zilnic de starea ta. Vei avea ocazia să participi la diferite activități recreative, la ateliere de lectură, de muzică sau de pictură, în funcție de preferințele tale. Cu siguranță nu te vei plictisi!
Mutarea la cămin nu înseamnă o separare completă de familie și de prieteni. Rudele te vor putea vizita ori de câte ori doresc și, oricum, vei putea menține permanent legătura cu ei, prin telefon. Încearcă să te gândești mai mult la tot ce vei câștiga prin această schimbare, nu la ce vei pierde.