Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Test MMSE – Semne că bătrânii suferă de Alzheimer sau demență

Camin de batrani » Alzheimer si dementa » Test MMSE – Semne că bătrânii suferă de Alzheimer sau demență
30 decembrie 2020

Vârsta a treia poate să devină o perioadă dificilă în viața unui om, atunci când apar manifestările unor afecțiuni cronice serioase, care periclitează echilibrul fizic și psihic al persoanei respective.

În acest context, este posibil să apară simptome de demență, care reprezintă o afecțiune ce se manifestă prin declinul capacității mentale. Nu reprezintă o boală specifică, termenul este utilizat pentru un grup de simptome care cauzează degradarea capacității mentale.

Cu toate că aceste simptome pot să apară la orice vârstă, persoanele de peste 65 de ani au un risc mai mare să se confrunte cu astfel de afecțiuni. 

Boala Alzheimer – ce este și când apare

Alzheimer este cea mai cunoscută formă de demență și reprezintă o boală neurodegenerativă progresivă, care duce la distrugerea celulelor nervoase. Este o afecțiune tipică pentru persoanele în vârstă, însă poate să apară și la oameni care sunt în intervalul 40-50 de ani. 

Cauzele demenței și în particular ale bolii Alzheimer nu sunt cunoscute, astfel că tratamentul este destinat ameliorării simptomelor, nu reușește să vindece boala. Este deci esențială îngrijirea specială a persoanei bolnave, pentru că un pacient cu Alzheimer are nevoie de atenție deosebită. În stadiu incipient se înregistrează pierderi de memorie, dar în fazele avansate pacientul deja nu mai posedă capacitatea de a se îngriji, nu se mai descurcă singur.

Este evident că trebuie un diagnostic corect și formulat în timp util, pentru ca speranța de viață a bolnavilor de Alzheimer să poată fi prelungită. Stabilirea schemei de tratament este dificilă, de aceea, este esențial să găsești sprijinul necesar, iar Affinity Life Care a realizat un program-suport care cuprinde metode accesibile și flexibile pentru îngrijirea bolnavilor cu diferite tipuri de demențe.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ZC0EbdLC8G0 

Testul MMSE pentru diagnosticare Alzheimer

Pentru un diagnostic timpuriu al bolii Alzheimer se utilizează testul MMSE (Mini-Mental State Exam), conceput de Marshall Folstein în 1975 ca să identifice deficiențele cognitive ale adulților. 

Este vorba despre un test de screening al alterării funcțiilor cognitive ale adulților, prin care se evaluează orientarea spațio-temporală, atenția, memoria imediată și de scurtă durată, abilitatea de realizare a unor operații concrete și abstracte, precum și motricitatea și limbajul lor.

Testul MMSE este sensibil în urmărirea declinului cognitiv la pacienții cu boala Alzheimer, înregistrând un declin anual de 1,8 până la 3,2 puncte din total. 

Cum se aplică testul MMSE

Testul durează 10 minute și se poate aplica în mediul clinic sau la domiciliul pacientului, în urma unei instruiri specifice.

Subiectul se va așeza comod, pentru o comunicare cât mai bună. Întrebările se formulează în ordinea prezentată în cadrul testului. Pentru fiecare răspuns corect se adaugă un punct, iar scorul maxim este de 30 de puncte.

În ce constă testul MMSE

 Orietare temporală 

  1. În ce an suntem?
  2. În ce anotimp suntem?
  3. În ce luna suntem?
  4. În ce data suntem azi?
  5. În ce zi a saptamanii suntem?

Orientare spațială 

  1. Unde ne aflăm acum?
  2. La ce etaj ne aflăm?
  3. În ce oraș ne aflăm?
  4. Care este numele județului în care este acest oraș?
  5. În ce țară ne aflăm?

Memorie imediată

Se rostesc rar numele a 3 obiecte între care nu există vreo legătură. Solicitați pacientului să le spună. Notați cu câte 1 punct fiecare cuvânt repetat. Repetați testul până când pacientul reușește să repete toate cuvintele (încercați de cel mult 5 ori).

Atenție și calcul mental

Pacientul trebuie să scadă din cifra 100  cifra 7, și anume să aplice 5 scăderi succesive. Notați cu câte 1 punct fiecare operațiune de scădere corectă: 100-7, 93-7, 86-7, 79-7, 72-7.

Memorie pe termen scurt

Întrebați-l pe pacient despre cele 3 cuvinte memorate anterior. Notați cu câte 1 punct fiecare cuvânt repetat în mod corect.

Limbaj

Notați cu câte 1 punct fiecare răspuns corect:

  1. Arătați pacientului un pix. Ce reprezintă acest obiect?
  2. Arătați pacientului un ceas. Ce reprezintă acest obiect?

Repetare

Cereți pacientului să repete o propoziție: Nu există dar, nu exista dacă.

Înțelegerea unei comenzi

Cereți pacientului să execute o comandă triplă. Notați cu câte 1 punct fiecare comandă executată corect: 

  1. luați aceasta foaie de hârtie în mâna stângă
  2. împăturiți-o în două
  3. dați-o înapoi cu mâna dreaptă

Citire

Arătați pacientului o foaie de hârtie pe care ați scris cu litere mari “Închide ochii”. Cereți să citească și apoi să facă ce scrie pe foaie.

Scriere

Solicitați pacientului să scrie o propoziție la alegerea sa. Notați cu 1 punct dacă  propoziția conține subiect și predicat, dacă este corectă semantic, indiferent de gramatică sau ortografie.

Cerinţă alternativă (dacă subiectul nu are abilităţi de citire-scriere):

Înmânați pacientului o foaie pe care este desenată o imagine și cereți-i să formeze o propoziție pornind de la imaginea respectivă. Acordați-i 1 punct dacă formulează cel puțin o propoziție cu sens, care să aibă subiect şi predicat.

Copiere

Arătați pacientului o foaie de hârtie pe care sunt desenate două dreptunghiuri care se intersectează și notați cu 1 punct dacă reușește să le copieze corect pe o altă foaie de hârtie.

Interpretare Test MMSE

Scor MMSEStadiulCaracteristici
30NormalFără simptome
24-27Tulburări cognitive inițialeSimptome mnezice
21-23Fază ușoarăDeficite mnezice și de gândire conturate
18-20Fază moderatăDeficite cognitive clare

15-17

Fază marcată
Simptome cognitive și psihiatriceNecesită un grad de asistență
12-16Fază severăNecesită asistență pentru activități obișnuite zilnice
0-11Fază gravăNecesită asistare instituționalizată

Simptomele bolii Alzheimer

Modificările de la nivelul creierului care au loc în Alzheimer afectează memoria, capacitatea de gândire, abilitatea de a lua decizii independent, de a planifica și de a rezolva probleme curente. 

Există și anumite abilități care pot să rămână intacte pentru mai mult timp, chiar dacă simptomele bolii se agravează, pentru că sunt controlate de o parte a creierului care este afectată mai târziu în evoluția bolii.. Este vorba despre citit, ascultare și înțelegere a textelor ascultate, relatare de întâmplări și fapte (deseori din trecut, din copilărie), capacitate de a cânta, dansa, desena, de a practica meșteșuguri și de a asculta conștient muzică.

Simptomele bolii Alzheimer diferă de la un pacient la altul, însă printre manifestările general valabile sunt:

  • repetarea unor afirmații sau întrebări;
  • uitarea conversațiilor, întâlnirilor recente;
  • uitarea numelor celor apropiați, din familie;
  • mutarea lucrurilor uzuale în locuri neobișnuite pe care le uită imediat;
  • rătăcirea în locuri cunoscute anterior, dar pe care nu și le mai amintește;
  • apariția unor dificultăți de concentrare și raționament, mai ales la concepte abstracte precum numerele;
  • scăderea treptată a capacității decizionale și analitice;
  • apariția dificultăților de coordonare, care poate să ajungă până la incapacitatea de a rezolva probleme curente ce presupun mai multe etape de exemplu pregătirea mâncării;
  • apariția unor schimbări majore de personalitate și comportamentale: apatie, iritabilitate, agresivitate, insomnii, ostilitate.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/pTUCMqXCOrk 

Stadiile bolii Alzheimer – cum evoluează

Această boală poate dura peste un deceniu și cuprinde mai multe stadii cu manifestări specifice: 

  1. Alzheimer timpuriu – preclinic;
  2. Declin cognitiv ușor cauzat de Alzheimer (poate avea și alte cauze);
  3. Demență ușoară, ca o consecință a bolii Alzheimer (poate să apară și din alte motive);
  4. Demență moderată provocată de Alzheimer (pot fi și alte cauze);
  5. Demență severă cauzată de Alzheimer (poate avea și alte cauze).

Termenul de „demență” este utilizat pentru descrierea unor simptome care afectează capacitatea intelectuală și abilitățile sociale într-o manieră care să ducă la incapacitatea  de activități și comportamente normale.

Prezentarea celor cinci stadii ale bolii Alzheimer are un caracter general, iar ele prezintă particularități și manifestări diferite  de la un pacient la altul, în cadrul unui proces continuu, ireversibil, care poate fi încetinit sau ameliorat cu ajutorul tratamentului adecvat, dar nu poate fi vindecat.

X
Solicită o ofertă