Tot ce trebuie să știi despre tulburările de memorie la vârstnici
Tulburările de memorie sunt comune în rândul persoanelor în vârstă. Acestea pot avea dificultăți în a își aminti diverse aspecte sau a învăța lucruri noi, iar în unele cazuri, pot dezvolta afecțiuni serioase, precum boala Alzheimer sau demența.
Cuprins:
- Cauze ale tulburărilor de memorie
- Tulburări de memorie comune
- Când este necesar consultul medicului?
- Pot fi prevenite și tratate tulburările de memorie?
Cauze ale tulburărilor de memorie
Înaintarea în vârstă are un rol în apariția declinului cognitiv, dar sunt mai mulți factori ce pot fi implicați. Printre cauzele tulburărilor de memorie la bătrâni se află cei de natură psihologică, de exemplu, depresia, stresul sau stările de anxietate.
Acestea duc la scăderea nivelului concentrării și pot implica tulburări ale somnului, aspecte care contribuie la afectarea funcțiilor cognitive. Pe fondul izolării sociale și a stărilor de melancolie, tulburările de memorie se pot declanșa sau accentua, iar dacă există deja unele afecțiuni, pot suferi înrăutățiri.
Tulburări de memorie comune
Printre tulburările de memorie comune în rândul vârstnicilor se află boala Alzheimer și demența. Iată câteva informații despre acestea:
Boala Alzheimer
Unele dintre simptomele ce pot apărea în faza timpurie a acestei afecțiuni sunt uitarea evenimentelor sau a conversațiilor care au avut loc recent. Pe măsură ce boala Alzheimer progresează, pacientul va dezvolta tulburări de memorie severe și își va pierde capacitatea de a efectua sarcinile pe care obișnuia să le facă zi de zi. [2]
Schimbările care se petrec la nivelul creierului persoanelor care au boala Alzheimer le pot afecta stările de spirit și modul de a se comporta. Seniorii pot avea următoarele manifestări [2]:
- Iritabilitate și comportament agresiv sau lipsit de inhibiții;
- Neîncredere în persoanele din jurul lor;
- Stări de depresie și apatie;
- Izolare socială;
- Schimbări ale stărilor de spirit;
- Rătăcirile prin locuri familiare;
- Schimbări în privința orelor de somn sau a calității somnului;
- Prezența delirului.
În cazul în care seniorii din familia ta primesc acest diagnostic, există locuri în care îngrijirea bătrânilor ce suferă de Alzheimer se face la standarde înalte și poți solicita ajutor de specialitate.
Nu ezita să apelezi la profesioniștii de la un centru pentru bolnavii de Alzheimer, pentru a le oferi confort și condiții prielnice gestionării eficiente a simptomelor.
Demența
Această tulburare de memorie include o varietate de simptome, printre care dificultăți de a face raționamente, asocieri logice, apar probleme de vorbire. Demența se instalează progresiv și tinde să se înrăutățească în timp, ceea ce poate duce la degradarea relațiilor sociale și a modului de interacționare cu alte persoane, precum și la incapacitatea de a face unele activități.
De regulă, pierderile de memorie ce reduc calitatea vieții sunt printre primele semne ce pot indica demența. Alte semne timpurii ce pot semnala această afecțiune sunt [1]:
- Folosirea cuvintelor nepotrivite pentru a denumi obiecte;
- Uitarea cuvintelor uzuale în timpul vorbirii;
- Adresarea acelorași întrebări în mod repetat;
- Schimbări ale stării de spirit fără să existe un motiv evident;
- Lentoare în îndeplinirea unor sarcini familiare, de exemplu, atunci când vârstnicul prepară o rețetă pe care o cunoaște foarte bine;
- Depozitarea unor obiecte în locuri neadecvate, de pildă, așezarea portofelului într-un sertar din bucătărie;
- Rătăcirea în timpul plimbării prin zone familiare.
Unele afecțiuni pot duce la declinul cognitiv progresiv și pot declanșa demența. De exemplu, boala Alzheimer este cea mai comună cauză a apariției demenței [1].
Când este necesar consultul medicului?
Unele probleme de memorie și declinul cognitiv superficial sunt firești, deoarece fac parte din procesul de îmbătrânire. Acestea nu afectează activitățile de zi cu zi ale persoanei și nici nu îi pun viața în pericol. [1]
Însă, există o diferență între cele considerate normale și cele care sunt asociate cu boala Alzheimer și alte afecțiuni cognitive, care le produc schimbări în stilul de viață și în menținerea independenței. [1]
Atunci când observi că vârstnicii din familia ta încep să aibă pierderi de memorie, trebuie să meargă la un consult de specialitate și să facă investigațiile pe care le solicită medicul.
Pot fi prevenite și tratate tulburările de memorie?
După ce medicul stabilește diagnosticul, alcătuiește o schemă de tratament ce poate include medicație, cu scopul de a gestiona simptomele, ajustarea stilului de viață, adoptarea unei diete sănătoase și tehnici de stimulare cognitivă în cazul vârstnicilor.
Persoanele în vârstă sunt încurajate să își mențină creierul activ prin activități specifice, precum lectura, practicarea jocurilor de logică și terapie ocupațională. De asemenea, asigurarea unui mediu prielnic reprezintă un lucru esențial, deoarece le este benefic să reducă nivelul de stres și să petreacă timpul într-un mod plăcut.
Un astfel de mediu relaxant este la un cămin de bătrâni în București, unde vârstnicilor le sunt puse la dispoziție spații în care se pot destinde, au ocazia să socializeze și să reducă factorii care le produc anxietate.
Este important să apelezi la servicii de îngrijire a bătrânilor în azil pliate pe necesitățile lor, deoarece fiecare în parte are simptome și manifestări ce depind de gradul tulburărilor de memorie.
Surse de referință:
- “When You Should Seek Help for Memory Loss.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 7 May 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/memory-loss/art-20046326, accesat la data de 9 decembrie 2022;
- “Alzheimer’s Disease.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 19 Feb. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/symptoms-causes/syc-20350447, accesat la data de 9 decembrie 2022.