Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Cât poți trăi cu scleroză multiplă?

Camin de batrani » Informatii utile » Cât poți trăi cu scleroză multiplă?
17 februarie 2023

Scleroza multiplă mai este denumită și scleroză în plăci și este o boală autoimună care provoacă leziuni la nivelul fibrelor nervoase din sistemul nervos central. Este o afecțiune progresivă care, în timp, conduce la probleme de vedere, slăbiciune musculară, pierderea echilibrului și senzații de amorțeală. Incidența sa este mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților, majoritatea persoanelor aflând diagnosticul între 20 și 40 de ani. Tratamentele pentru scleroză multiplă nu pot asigura vindecarea, rolul lor fiind de a ameliora simptomele, de a reduce frecvența perioadelor cu manifestări severe și de a încetini progresia bolii. [1]

Prin urmare, este firesc să te întrebi cât poți trăi cu scleroză multiplă. În cele ce urmează, poți descoperi răspunsul la această întrebare, precum și câteva detalii despre impactul acestei boli cronice asupra calității vieții în cazul persoanelor care înaintează în vârstă.

Cum este afectată durata de viață a persoanelor cu scleroză multiplă?

Cercetătorii au ajuns la concluzia că scleroza multiplă (MS) poate contribui la scurtarea duratei de viață. Un studiu realizat în 2015 a comparat 5.797 de persoane care sufereau de această boală cu 28.807 de oameni care nu se confruntau cu un astfel de diagnostic, dar aveau lucruri în comun precum vârsta sau zona de domiciliu. Ce s-a constatat este că media duratei de viață a persoanelor cu scleroză multiplă a fost de 75.9 ani, în timp ce în absența acestei afecțiuni a atins 83.4 ani.

Scleroza multiplă și complicațiile la care poate conduce sunt cauza decesului în rândul a aproximativ 50% dintre persoanele diagnosticate. Totodată, forma bolii care se manifestă influențează suplimentar durata de viață, scleroza multiplă progresivă primară fiind asociată cu o rată mai mare de mortalitate. Această formă este diagnosticată inițial în cazul a 10% până la 15% dintre persoanele afectate de MS și implică simptome care nu se ameliorează, ci se înrăutățesc constant odată cu trecerea timpului.

Prin contrast, persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă recurent remisivă (85% – 90% dintre pacienți), prezintă perioade de remisie lipsite de simptome. Cu toate acestea, jumătate dintre acești pacienți dezvoltă ulterior o formă progresivă denumită scleroză multiplă secundar progresivă. Durata de viață este comparabilă în cazul ambelor forme progresive ale bolii, dar persoanele diagnosticate cu cea primară primesc vestea, de regulă, mai târziu în viață. [2, 3]

Speranța de viață a crescut

Cu o generație în urmă, durata de viață a persoanelor afectate de scleroză în plăci era cu 14 sau 15 ani mai scurtă decât a populației care nu se confrunta cu un astfel de diagnostic. Înjumătățirea acestei diferențe a fost posibilă datorită dezvoltării de noi medicamente care pot încetini progresia acestei boli. Spre exemplu, un nou imunomodulator descoperit a redus riscul de deces cu 46%.

Prin urmare, este important ca tratamentele recomandate să fie administrate cât mai curând după stabilirea diagnosticului pentru a preveni atrofia cerebrală – leziunile potențial fatale care se pot produce la nivelul țesutului cerebral. Totodată, toate aceste medicații pot contribui la prevenirea sau întârzierea simptomelor cauzatoare de dizabilități. Cele care limitează mobilitatea favorizează apariția infecțiilor comune care se pot dovedi fatale precum pneumonia sau infecțiile de tract urinar.

Acestea sunt riscuri semnificative, în special în rândul persoanelor în vârstă care sunt predispuse inclusiv la căzături problematice. Așadar, în cazul seniorilor care suferă de scleroză multiplă pot fi necesare îngrijirile medicale de specialitate și asistența zilnică pe care un cămin de bătrâni premium le poate asigura. [2]

Comorbiditățile pot influența durata de viață

barbat in varsta merge cu ajutorul unei asistente

De multe ori scurtarea duratei de viață a persoanelor care suferă de MS nu este consecința acestei boli, ci a complicațiilor și comorbidităților care pot apărea. Acestea pot fi atât fizice – cardiopatie ischemică sau diabet, cât și psihice – depresie, anxietate sau tulburare bipolară. Alte comorbidități comune sunt hipertensiunea arterială, atacul vascular cerebral, colesterolul mărit și insuficiența cardiacă.

Apariția acestor afecțiuni suplimentare este mai degrabă rezultatul factorilor de risc asociați cu scleroza multiplă decât a bolii în sine. Spre exemplu, mobilitatea redusă poate conduce la greutate în exces și, implicit, la șanse crescute de a dezvolta boli cardiovasculare sau diabet.

Totodată, în cazul bolnavilor de MS, este semnificativ și riscul de suicid, simptomele care cauzează anumite dizabilități fizice conducând de multe ori la depresii grave. De aceea, este important ca fiecare control medical să aibă în vedere și starea psihică a pacientului. [3] În cazul seniorilor, monitorizarea permanentă asigurată în cadrul unui centru specializat în îngrijirea vârstnicilor afectați de boli grave se poate dovedi esențială pentru a preveni aceste comorbidități.

Cum se poate îmbunătăți speranța de viață în cazul sclerozei multiple?

Simptomele sclerozei multiple includ adesea manifestări precum pierderea echilibrului și a coordonării, spasmele musculare, oboseala, tulburările de mers, senzațiile de amorțeală, în special la nivelul picioarelor și al brațelor, și problemele de vedere. Din acest motiv, aproape 63% dintre persoanele cu MS suferă cel puțin o căzătură în decursul a 3-6 luni. Acest lucru poate conduce la anumite dizabilități care pot avea un impact negativ asupra progresiei bolii.

De aceea, una dintre principalele modalități prin care se poate extinde durata de viață este reprezentată de ședințele de kinetoterapie, fizioterapie și masaj regulate. Acestea pot fi benefice inclusiv pentru sănătatea mentală a pacientului. Cu ajutorul exercițiilor specifice se poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, forța fizică, nivelul de energie, dispoziția, viața socială și controlul asupra vezicii urinare și intestinului.

La fel de importantă este și o dietă echilibrată care conține multe fructe, legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase și proteine slabe în timp ce limitează consumul de zahăr, alimente procesate și grăsimi nesănătoase. Totodată, este necesar ca pacientul să renunțe la fumat și să minimizeze consumul de băuturi alcoolice. Este benefică și limitarea stresului pentru că eforturile fizice și emoționale intense pot contribui la agravarea simptomelor. [1, 3]

dormitor

Într-un cămin de bătrâni premium, precum Affinity Life Care, se asigură toate aceste condiții pentru seniorul drag care suferă de scleroză multiplă: de la eliminarea stresului cauzat de rutina zilnică la ședințe de kinetoterapie și fizioterapie planificate de specialiști în domeniu. Totodată, se oferă condiții de cazare de cinci stele și o dietă personalizată de către un nutriționist în funcție de starea de sănătate. Toate aceste îngrijiri sunt bineînțeles însoțite de servicii medicale complete. Pentru a afla mai multe despre camerele disponibile și pachetele oferite în funcție de starea de sănătate a viitorului rezident, contactează-ne.

Scleroza multiplă este o boală progresivă care nu se poate vindeca. Tratamentele moderne pot doar ameliora simptomele și încetini agravarea lor. Prin urmare, durata medie de viață a persoanelor cu MS este cu doar 7 ani mai redusă decât cea a celor neafectate. Din fericire, un stil de viață echilibrat care include exerciții fizice regulate poate contribui la extinderea speranței de viață.

Bibliografie:

  1. “Multiple Sclerosis (MS): Symptoms, Causes, Diagnosis & Treatments.” Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17248-multiple-sclerosis. Accesat la 8 Feb. 2023.
  2. Gower, Timothy. “Does MS Affect Your Life Expectancy?” WebMD, WebMD, 15 Jan. 2021, www.webmd.com/multiple-sclerosis/features/ms-life-expectancy. Accesat la 8 Feb. 2023.
  3. Bender, Kenneth J. “How Multiple Sclerosis Affects Life Expectancy.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 14 Feb. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/310832#how-to-improve-outlook. Accesat la 8 Feb. 2023.

X
Solicită o ofertă