Atrofia cerebrală: Cauze, manifestari, tratament și prevenție
Pierderea capacităților cognitive nu face parte din procesul natural de îmbătrânire, însă din păcate acest lucru se poate întâmpla odată cu înaintea în vârstă, ajungându-se astfel la atrofie cerebrală. Această scădere progresivă a numărului de celule nervoase poate apărea din diverse cauze, pe care le vom detalia mai jos, împreună cu simptomele afecțiunii, metodele de tratament și modurile de prevenție.
Ce este atrofia cerebrală și din ce cauze apare?
Din cauza scăderii progresive a numărului de celule nervoase și, implicit, a conexiunilor interneuronale, funcțiile cognitive ale persoanei suferinde se vor diminua în timp, având ca etapă precursoare pierderea volumului cerebral. Deși degenerarea progresivă a creierului este un proces firesc care apare odată cu înaintea în vârstă, anumite patologii pot agrava situația. Printre acestea se enumeră bolile precum Alzheimer, Parkinson, Huntington, scleroza multiplă sau bolile metabologice ereditare.
De asemenea, accidentele vasculare cerebrale sau infecțiile cerebrale pot conduce către atrofie cerebrală în rândurile celor mai mulți vârstnici. Trebuie luat în calcul faptul că atrofia poate afecta întregul creier sau doar o porțiune a acestuia (numindu-se “atrofie focală”), nefiind în sine o boală, ci o consecință a mai multor boli care se manifestă prin declinul cognitiv.
Care sunt simptomele atrofiei cerebrale?
Pentru că atrofia cerebrală nu este o boală în sine, simptomele acesteia pot fi legate doar de zona specifică din creier unde apare pierderea neuronală. Memoria, capacitatea decizională sau orientarea în timp și spațiu sunt cel mai adesea afectate de scăderea progresivă a numărului de celule nervoase.
Alte simptome pot cuprinde și afazia, adică dificultatea în exprimare sau înțelegere a limbajului vorbit sau scris, crizele epileptice sau ataxia cerebeloasă, adică dificultatea în coordonarea mișcărilor sau menținerii echilibrului.
Convulsiile sunt o altă manifestare des întâlnită în cazul atrofiei cerebrale, în funcție de partea creierului ce a fost afectată. Acestea se manifestă prin mișcări anormale ale ochilor, spasme musculare, încleștarea dinților sau chiar pierderea stării de conștiență.
Persoanele trecute de 65 de ani suferă adesea de Alzheimer sau demență, care de asemenea nu este o boală în sine, ci un termen folosit pentru mai multe simptome privitoare la deteriorarea funcțiilor cerebrale. În acest caz particular, însă, printre simptome se pot enumera și halucinațiile, tulburările de dispoziție, pierderea empatiei și incapacitatea desfășurării activităților zilnice pe cont propriu.
Ce tratament poate fi prescris pentru atrofia cerebrală?
În funcție de substratul manifestărilor, un medic neurolog poate prescrie, în urma diagnosticării, atât tratamente medicamentoase, cât și non-medicamentoase. După stabilirea istoricului medical, măsurarea volumului cerebral și identificarea regiunilor afectate din creier, specialistul poate prescrie terapie fizică, logopedie și consiliere psihologică.
Dacă atrofia a fost cauzată de o infecție cerebrală, vor fi prescrise antibiotice și antivirale. De asemenea, schimbarea stilului de viață, adoptarea unui regim alimentar corespunzător și executarea exercițiilor fizice în măsura posibilităților pot fi recomandate pentru a menține simptomele sub control.
Nu poate fi stabilită o anume schemă de tratament fără a lua în calcul existența altor afecțiuni precum scleroza multiplă, ale cărei simptome se manifestă în cicluri. De aceea, urgentarea unei programări la neurolog este vitală, încă de la apariția primelor semne de atrofie.
Cum poate fi prevenită atrofia cerebrală?
Bătrânețea poate fi o perioadă plăcută atât timp cât ne menținem sănătatea la un nivel optim pe parcursul vieții. Chiar dacă este normal să pierdem, odată cu îmbătrânirea, o parte din neuroni, acest lucru se poate întâmpla mult mai lent dacă măsurile necesare sunt luate la momentul potrivit. Este posibil ca anumiți nutrienți să poată încetini procesul de atrofiere al creierului, însă cel mai important aspect este menținerea unui stil de viață activ, cât și participarea la activități ce presupun stimulare cognitivă.
De asemenea, exercițiile fizice precum gimnastica acvatică pot fi de folos în prevenirea multor altor boli ale bătrâneții, cât și pentru menținerea unui tonus bun. Renunțarea din timp la obiceiurile nocive precum consumul de alcool sau fumatul sunt alte metode care joacă un rol preventiv față de îmbolnăvire.
Deși atrofia cerebrală nu este reversibilă, creierul nostru își păstrează funcția de adaptabilitate și regenerare, astfel încât declinul cognitiv poate fi echilibrat prin alte funcții compensatorii. De exemplu, pentru a ameliora simptomele psiho-emoționale ale afecțiunilor de care un senior suferă, este de ajutor să poată participa la activități de grup și terapie ocupațională alături de semenii săi.
La Affinity Life Care ne ocupăm atât de nevoile fizice, cât și psihice ale vârstnicilor cazați în centrele noastre. Atrofia cerebrală nu trebuie să reprezinte un capăt de linie, deoarece dispunem de pachete medicale avansate, care includ consultații zilnice și asistență oferită la fiecare pas.
Viața seniorului drag din viața ta poate fi astfel prelungită și îmbunătățită datorită facilităților pe care le oferim. Fie că este vorba de ședințele de kinetoterapie sau administrarea medicamentației la timp, orice rezident se va bucura de un tratament plin de grijă și empatie, cât și asistență constantă pentru orice ar avea nevoie.
Îți stăm la dispoziție pentru a-ți ajuta bunicul sau bunica să prevină atrofia cerebrală și pentru a-i oferi stilul de viață pe care îl merită. Chiar și în cazul vârstnicilor care suferă deja de grave probleme de sănătate, personalul nostru cu experiență va putea să facă viața mai ușoară întregii familii.