Poliartrita reumatoidă: cauze, simptome și tratament pentru vârstnici
Poliartrita reumatoidă este o tulburare autoimună care se aseamănă cu osteoartrita și apare cel mai adesea la persoanele trecute de 40 de ani. În acest articol, îți vom oferi informații cu privire la caracteristicile acestei afecțiuni, care sunt cauzele declanșării sale, cum se manifestă și în ce constă tratamentul pentru vârstnicii care suferă de poliartrită reumatoidă.
- Despre poliartrita reumatoidă
- Ce este poliartrita reumatoidă?
- Cauzele poliartritei reumatoide
- Simptomele poliartritei reumatoide
- Diagnosticarea poliartritei reumatoide
- Consultul medical
- Analizele de laborator pentru diagnosticarea poliartritei reumatoide
- Radiografie pentru diagnosticarea poliartritei reumatoide
- Îngrijirea unei persoane diagnosticate cu poliartrită reumatoidă
- Metode de tratament
- Ce poți face pentru un vârstnic care suferă de poliartrită reumatoidă?
Despre poliartrita reumatoidă
Poliartrita reumatoidă este o tulburare care produce o inflamare continuă și dureroasă la nivelul membranei articulațiilor. Aceasta poate provoca leziuni în întregul corp, iar dacă este lăsată netratată, poate conduce chiar la deces. Caracteristica principală a poliartritei reumatoide este reprezentată de faptul că, atunci când o articulație a unui membru este afectată, același lucru se va întâmpla în mod simetric și cu articulația celuilalt membru. Spre deosebire de osteoartrită, această tulburare autoimună este localizată în mod independent la articulații.
Cu toate acestea, dacă poliartrita reumatoidă este depistată și tratată la timp, funcționalitatea articulațiilor afectate poate fi salvată. Există o formă a acestei tulburări care poate apărea chiar și la persoanele cu vârsta până în 16 ani și poartă numele de „artrită idiopatică juvenilă”. În general, poliartrita reumatoidă se manifestă însă după vârsta de 40 de ani și este mai frecventă în cazul femeilor decât al bărbaților.
Ce este poliartrita reumatoidă?
Poliartrita reumatoidă a fost catalogată drept o tulburare autoimună deoarece sistemul imunitar percepe propriile celule drept un invadator ce trebuie eliminat. Inflamațiile provocate de poliartrita reumatoidă nu sunt cauzate de solicitarea în exces a articulațiilor, precum în cazul bolii artrozice. Ce se întâmplă mai exact în organism?
Membrana sinovială, adică acel țesut care căptușește cavitatea articulară, este atacată de către sistemul imunitar. Ca urmare, membrana se va inflama și va elimina anumite substanțe chimice care vor deteriora cartilajul dintre oase, tendoanele și ligamentele. În timp, funcționalitatea articulațiilor va fi afectată, iar în etapa finală a afecțiunii, mobilitatea acestora se va pierde.
Poliartrita reumatoidă evoluează în timp, în prezent fiind cunoscute patru etape. În prima etapă, membrana sinovială și capsula articulară se vor inflama, lucru care aduce cu sine dureri și rigiditate articulară. În a doua etapă, inflamația se agravează și provoacă leziuni la nivelul cartilajului. În cea de-a treia etapă, intensitatea durerii și a inflamației este severă, iar mobilitatea și forța musculară sunt din ce în ce mai reduse.
În ultima etapă a evoluției poliartritei reumatoide articulațiile nu mai pot fi salvate, iar durerea și rigiditatea persistă.
Cauzele poliartritei reumatoide
În prezent, nu a fost depistată o cauză exactă pentru declanșarea poliartritei reumatoide, însă factorul genetic pare a juca un rol semnificativ. Cu toate acestea, au fost identificați câțiva factori de risc, printre care:
- Vârsta înaintată. Deși poliartrita reumatoidă apare undeva între vârsta de 40 și 60 de ani, cele mai multe cazuri au fost raportate la persoanele trecute de 55 de ani;
- Factorul genetic. Dacă în familie există un istoric medical vizavi de poliartrită reumatoidă, șansele de declanșare ale afecțiunii sunt crescute;
- Fumatul. În special alături de factorul genetic, persoanele care fumează prezintă un risc crescut de a suferi de poliartrită reumatoidă;
- Expunerea la silicat și azbest. Persoanele care lucrează în construcții și sunt expuse frecvent la astfel de substanțe riscă să sufere de poliartrită reumatoidă;
- Obezitatea. În special în cazul femeilor supraponderale trecute de vârsta de 55 de ani există riscul să dezvolte poliartrită reumatoidă din cauza nivelului crescut de leptină (hormon responsabil de răspunsul imun inflamator).
Simptomele poliartritei reumatoide
Printre primele semne ale apariției poliartritei reumatoide se enumeră durerile și sensibilitatea la nivelul articulațiilor. Afecțiunea poate evolua lent, pe parcursul a câtorva săptămâni, sau repede, în câteva zile, în funcție de fiecare persoană în parte. Degetele de la mâini și la picioare sunt cele mai vizate de poliartrita reumatoidă, iar simptomele se vor manifesta în mod simetric, în același timp.
Rigiditatea articulațiilor va apărea în scurt timp din cauza inflamației provocate de către sistemul imunitar asupra membranei sinoviale. Spre deosebire de artrita generalizată, în acest caz durerile vor fi mult mai intense, iar vârstnicii care suferă de poliartrită reumatoidă nu își vor mai putea îndoi degetele sau să le strângă în pumn.
O altă caracteristică a acestei afecțiuni se manifestă prin temperaturi locale ridicate în zona articulațiilor care au fost afectate. Există posibilitatea să apară noduli reumatoizi, adică umflături la nivel de piele, care face zona respectivă foarte sensibilă și dureroasă la atingere.
Pe lângă rigiditatea articulațiilor, printre simptomele poliartritei reumatoide se enumeră și senzația de oboseală, febră, transpirații frecvente, scăderea sau lipsa apetitului, ochi uscați sau chiar durere toracică. Pentru că boala avansează progresiv, articulațiile mari precum genunchii, gleznele, umerii etc. pot fi și ele afectate, păstrând aceeași regulă a simetriei.
Diagnosticarea poliartritei reumatoide
Tocmai pentru că simptomele incipiente ale poliartritei reumatoide sunt similare cu cele ale altor afecțiuni articulare, oferirea unui diagnostic se poate dovedi dificilă în acest caz. Există totuși anumite investigații care pot conduce la rezultate concludente:
Consultul medical
În cadrul unui consult medical, specialistul va verifica dacă există inflamații la nivel de piele în zona articulațiilor, cât și sensibilitate crescută, căldură sau roșeață. De asemenea, reflexele și forța musculară pot fi testate, însă, pentru a obține un diagnostic corect, este nevoie de analize mai amănunțite.
Analizele de laborator pentru diagnosticarea poliartritei reumatoide
Prin intermediul analizelor de sânge, precum VSH-ul sau CRP-ul, se poate observa dacă vârstnicul are un nivel ridicat al ratei de sedimentare a eritrocitelor sau a proteinei C-reactive. Astfel, inflamațiile la nivelul articulațiilor pot fi identificate și explorate ulterior cu ajutorul testelor de determinare a nivelului de factori reumatoizi.
Radiografie pentru diagnosticarea poliartritei reumatoide
În urma consultului medical și al analizelor de laborator, medicul poate recomanda efectuarea unei radiografii pentru a putea observa etapa în care poliartrita reumatoidă se manifestă. În funcție de progresul și severitatea sa, acesta va putea prescrie un tratament.
Îngrijirea unei persoane diagnosticate cu poliartrită reumatoidă
Metode de tratament
Tocmai pentru că poliartrita reumatoidă este o boală cronică, nu există încă un tratament care să o vindece. Cu toate acestea, viața unui vârstnic care suferă de această afecțiune poate fi îmbunătățită prin medicamente, diferite tipuri de terapii sau intervenții chirurgicale.
Flexibilitatea articulațiilor poate fi recăpătată prin intermediul terapiei fizice, iar terapeutul poate recomanda modalități prin care seniorul să își exerseze mobilitatea și în viața de zi cu zi. În ceea ce privește medicația, antiinflamatoarele sunt adesea recomandate pentru a reduce durerea, însă acestea nu pot stopa procesul inflamator.
În cazurile severe, articulațiile pot fi înlocuite printr-o intervenție chirurgicală cu ajutorul unei proteze de plastic sau metal. Sinovectomia este un alt tip de intervenție la care se poate apela în cazul poliartritei reumatoide pentru a îndepărta membrana inflamată din jurul articulațiilor de la încheietura mâinii, genunchilor, coatelor sau șoldului.
Ce poți face pentru un vârstnic care suferă de poliartrită reumatoidă?
Deși poliartrita reumatoidă nu poate fi nici prevenită, nici tratată definitiv, există anumite schimbări ce pot fi realizate în stilul de viață al pacientului pentru ca suferința acestuia să fie ameliorată.
În funcție de severitatea cazului, este posibil ca vârstnicul să depindă constant de asistența celor din jur pentru efectuarea anumitor sarcini. De asemenea, specialiștii recomandă păstrarea unui stil de viață activ, care să cuprindă o alimentație sănătoasă și mișcare fizică. Aceste lucruri sunt greu de realizat pe cont propriu, în special în cazul unui vârstnic care locuiește singur.
O soluție poate fi reprezentată de cazarea sa într-un cămin privat de bătrâni, cu condiții premium, în care toate nevoile sale să fie îndeplinite de altcineva. Astfel, vârstnicul va trăi într-un mediu de siguranță, lucru care îi va îmbunătăți starea de spirit și îi va induce o stare de relaxare.
Tot în locațiile noastre va avea parte și de toate terapiile alternative de care are nevoie – de la kinetoterapie la terapie ocupațională – pentru a-și păstra flexibilitatea articulațiilor și a menține sub control simptomele poliartritei reumatoide.
Chiar dacă poliartrita reumatoidă este o tulburare autoimună, acest lucru nu înseamnă că vârstnicii nu se pot bucura în continuare de viață atunci când se află într-un mediu propice.