Importanța aportului de vitamine și minerale pentru sănătatea seniorilor
Dieta joacă un rol extrem de important pe tot parcursul vieții, însă este important să o adaptăm pe măsură ce înaintăm în vârstă pentru a ne îmbunătăți rezistența organismului. Un stil de viață activ și o dietă echilibrată sunt cele mai bune modalități de a preveni apariția diverselor afecțiuni ale bătrâneții, așa că citește articolul nostru în continuare pentru a descoperi sursele de vitamine și minerale naturale.
Care sunt cele mai importante vitamine în dieta unui senior
Deși, la recomandarea medicului, vârstnicii pot apela la ajutorul suplimentelor alimentare, vitaminele A, B, C, D, E și K pot fi regăsite cu ușurință în alimentația zilnică. Este esențial ca regimul alimentar să conțină cât mai multe surse de vitamine pentru a asigura o bună funcționare a organelor interne, pe o durată cât mai lungă de timp. Fructele și legumele nu trebuie să lipsească dintr-un stil de viață echilibrat, iar în continuare îți vom spune care sunt cele mai bune surse de vitamine.
- Pentru a obține un aport sănătos de vitamina A, este recomandat ca vârstnicii să consume fructe și legume galbene, precum ardei grași galbeni, banane și pere. Această vitamină este benefică pentru țesutul epitelial și se regăsește sub formă de beta-caroten în plante cu au frunzele de culoare verde închis.
- Rolul complexului de vitamine B în alimentație este acela de a îmbunătăți funcțiile cerebrale. Cerealele, laptele de vacă, ouăle sau iaurtul grecesc conțin un aport suficient de vitamina B12, însă e important de avut în vedere că anumite diete personalizate, în funcție de afecțiunile de care suferă vârstnicul în cauză, ar putea fi incompatibile cu un consum ridicat al acestor alimente.
- Vitamina C este un puternic antioxidant, îmbunătățind sistemul imunitar și ajutând organismul să se regenereze. Se găsește cel mai adesea în citrice, dar și în cătină sau măceșe.
- Împreună cu un aport sănătos de calciu, vitamina D ajută la prevenirea osteoporozei în cazul vârstnicilor și la dezvoltarea celulelor sănătoase. Aceasta se găsește în somon, păstrăv sau ton, cât și în lapte sau ouă. Soarele este cel care susține producerea de vitamina D în corp, așa că plimbările scurte nu trebuie să lipsească din obiceiurile zilnice.
- Vitamina E are un rol protector împotriva dezvoltării bolii Alzheimer sau a bolilor cardiovasculare, fiind un antioxidant foarte puternic. În topul celor mai bogate alimente în vitamina E se regăsesc: semințele de floarea soarelui, migdalele, arahidele, spanacul și avocado.
- Vitamina K joacă un rol extrem de important în coagularea sănătoasă a sângelui în organism. Salata verde, varza murată, fasolea verde sau kiwi sunt câteva dintre alimentele care conțin o cantitate mare de vitamina K. Printre alimentele de origine animală se enumeră: cotletul de porc, carnea de pui, pieptul de rață, baconul și brânzeturile.
Care este importanța mineralelor în organism și unde le găsim
Mineralele sunt la fel de importante precum vitaminele și ajută la sănătatea organismului, participând la procesul metabolic și la interacțiunea nervilor și mușchilor. Acestea se regăsesc în: linte, caise deshidratate, pește, soia, nuci și mei. Deși meiul nu este inclus adesea în dieta europenilor, acesta conține de asemenea fier, magneziu, cupru, mangan și zinc. Prin urmare, este recomandat ca o garnitură de orez să fie uneori înlocuită cu una din mei.
Crustaceele (stridii, scoici și midii) sunt de asemenea o sursă importantă de minerale precum seleniu, zinc, cupru și fier, ajutând la îmbunătățirea sistemului imunitar – în special în cazul vârstnicilor care suferă de deficit de zinc. O altă sursă naturală bogată în minerale o reprezintă fructele exotice precum ananasul, fructul pasiunii sau mango.
Cum te asiguri că seniorul drag din viața ta are o dietă echilibrată
Dacă vorbim despre un senior independent, care încă își poate prepara singur mesele zilnice și locuiește acasă, cel mai util lucru pe care-l poți face pentru el este să-i readuci la cunoștință importanța vitaminelor și mineralelor din dietă. De exemplu, îi poți propune alternative pentru micul dejun care să conțină nuci, arahide și dulceață naturală din fructe.
În cazul în care consumă prea multe grăsimi, poți înlocui câteva dintre felurile sale obișnuite de mâncare cu preparate din soia, care vor ieși la fel de gustoase dacă urmezi o rețetă de specialitate. Fă-ți timp o dată pe săptămână pentru a găti împreună cu bunica sau bunicul tău și a te asigura că alimentele pe care le consumă în mod regulat îi sunt benefice.
Dacă, în schimb, este vorba despre un vârstnic care nu se mai poate ocupa singur de astfel de sarcini, îți recomandăm să apelezi la servicii profesionale de îngrijire și să îl cazezi într-un cămin de bătrâni unde altcineva va prelua aceste responsabilități. La Affinity Life Care, mesele sunt preparate cu dragoste în fiecare zi, iar orice rezident poate beneficia de un meniu personalizat, în funcție de recomandările medicului specialist.
Odată cu înaintea în vârstă se poate instala singurătatea cronică sau depresia, așa că, pentru sănătatea vârstnicului, este mai important ca nevoile sale să fie împlinite și să aibă parte de asistență constantă din partea unei echipe de profesioniști. Ia în considerare această opțiune dacă acesta începe să își neglijeze sănătatea sau dacă suferă deja de o afecțiune care-l împiedică să își prepare singur mesele.
Sperăm ca informațiile oferite să îți fie de folos și să iei cea mai bună decizie pentru siguranța și sănătatea bunicilor tăi. Aportul de vitamine și minerale din dieta seniorilor este vital pentru calitatea și durata vieții lor, așa că ia măsuri din timp!