Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Singurătatea cronică la vârstnici: Impactul psihologic și cum o putem evita

Camin de batrani » Informatii utile » Singurătatea cronică la vârstnici: Impactul psihologic și cum o putem evita
21 februarie 2022

Singurătatea este apăsătoare în cazul persoanelor de orice vârstă, însă aceasta poate avea efecte devastatoare în cazul seniorilor noștri. De aceea, este important să intervenim cât mai repede pentru a le ameliora stările negative și a le readuce zâmbetul pe buze. Află din articolul nostru care sunt pericolele singurătății cronice și cum le putem evita.

Cum se manifestă singurătatea cronică?

Izolarea socială poate conduce rapid către o stare de singurătate cronică ce va avea impact asupra tuturor ariilor din viața vârstnicilor. Câteva simptome după care te poți ghida pentru a-ți da seama dacă persoanele în vârstă din viața ta se simt singure sunt următoarele: lipsa de motivație, neglijarea îngrijirii personale, scăderea nivelului de energie, scăderea interesului pentru activitățile sociale, gândire negativă și apariția unor dureri fără cauze fizice. 

Aceste efecte psihologice pot avea un impact real asupra sănătății fizice și pot conduce la apariția depresiei și bolilor de inimă, pot cauza declanșarea diabetului și creșterea tensiunii arteriale. Este important să intervii în astfel de situații dacă observi schimbări în comportamentul seniorilor din viața ta deoarece starea lor se poate înrăutăți rapid. 

La fel ca în cazul tuturor oamenilor, bătrânii au nevoie de socializare și afecțiune din partea rudelor. Existența unor activități constante pe care să le poată realiza cu persoane de vârsta lor sau asistența medicală în cazul în care suferă deja de anumite afecțiuni se poate dovedi crucială pentru sănătatea lor fizică și psihică. Dacă timpul nu îți permite să le monitorizezi constant activitatea și să le oferi alinare, în cele ce urmează îți vom oferi câteva soluții.

varstnica langa ramura

Care sunt riscurile singurătății cronice netratate?

Singurătatea cronică nu este doar o stare temporară de tristețe, ci o condiție psihică ale cărei efecte îndelungate pot conduce chiar la demență. O diferență dintre demență și depresie constă în faptul că, dacă un senior aflat în depresie este îngrijorat de stările pe care le manifestă, o persoană care suferă de demență va încerca să minimizeze tulburările resimțite și să le ascundă de cei din jur. 

Unde depresia poate fi tratată medicamentos prin doze sporite de antidepresive, cei care suferă de demență nu mai răspund la astfel de tratamente. Chiar dacă depresia se ameliorează în timp, tulburările cognitive vor progresa atunci când limitele dintre cele două afecțiuni sunt întrecute. Acționează din timp, astfel încât vârstnicul din viața ta să nu fie nevoit să sufere de o tulburare și mai gravă. Înainte de a apela la tratamentul medicamentos, îngrijește-te mai întâi de nevoile sale emoționale.  

Singurătatea cronică poate fi cauzată și de pierderea cuiva drag, cum ar fi partenerul de viață sau de pensionare, care vine la pachet cu monotonie și renunțarea la programul obișnuit de muncă alături de colegi. Îmbătrânirea în sine și scăderea vitalității fizice pot fi motive întemeiate care cauzează această tulburare. Există însă moduri prin care suferința vârstnicilor poate fi ameliorată. 

Cum poate fi evitată singurătatea cronică?

varstinca-la-laptop

Mediul în care trăim ne influențează puternic starea de spirit, cât și pe cea de sănătate. De aceea, controlarea mediului exterior este primul pas spre îmbunătățirea tonusului unui senior. Starea de izolare socială pe termen lung nu este benefică nimănui, așa că sentimentul de apartenență la o comunitate îi poate schimba în întregime perspectiva asupra vieții. 

La Căminul de bătrâni Affinity Life Care, toate nevoile seniorilor sunt luate în calcul și satisfăcute zilnic de personal calificat și disponibil 24/7. De la meniul personalizat la activitățile sociale precum serile de jocuri și excursiile prin împrejurimi, fiecare rezident al căminului va avea parte de îngrijirile necesare și va avea oportunitatea de a forma noi relații de prietenie cu ceilalți membrii ai comunității. 

Fie că seniorul din viața ta este independent sau suferă de afecțiuni care necesită îngrijiri medicale constante, aceste griji îi vor fi luate de pe umeri, iar calitatea vieții sale se va îmbunătăți considerabil. Prepararea meselor zilnice, efectuarea curățeniei sau schimbarea așternuturilor – acestea nu vor mai fi sarcini obositoare, care să contribuie la starea lor de alienare sau neputință. 

Un cămin diferă foarte mult de un azil de bătrâni, diferența principală constând în atmosfera de care se va bucura în fiecare zi. Oferim condiții de lux pentru toți rezidenții noștri, cât și activități de relaxare și stimulare cognitivă care îi ajută pe cei vârstnici să se aducă în prezent și să își regăsească pofta de viață. 

Ia în calcul toate simptomele și urmările singurătății cronice enumerate anterior și vei înțelege modul în care acestea pot fi ameliorate treptat atunci când bunicul sau bunica ta se va regăsi în cu totul alte condiții de trai. Expunerea la aer curat, activitățile de grup și personalul mereu dispus să ofere asistență poate schimba perspectiva de viață a celor care se simt însingurați în propria casă. 

Nu lăsa mult timp să treacă pentru a lua acțiune! Îngrijește-te de nevoile seniorului din viața ta și alege să-l lași pe mâini profesioniste atunci când situația te depășește. Contactează-ne acum!

X
Solicită o ofertă