Spondiloza cervicală: cauze, simptome și tratament pentru vârstnici
Spondiloza cervicală reprezintă o denumire generică pentru mai multe afecțiuni care se declanșează în general după vârsta de 60 de ani și afectează zona superioară a coloanei vertebrale. În acest articol îți vom prezenta mai multe detalii cu privire la cauzele apariției sale, cum se manifestă, cum poate fi diagnostică și care sunt metodele de tratament descoperite până în prezent.
- Despre spondiloza cervicală
- Ce este spondiloza cervicală?
- Cauzele spondilozei cervicale
- Simptomele spondilozei cervicale
- Diagnosticarea spondilozei cervicale
- Examinare fizică
- CT și RMN
- Radiografie pentru diagnosticarea spondilozei cervicale
- Îngrijirea unei persoane diagnosticate cu spondiloză cervicală
Despre spondiloza cervicală
Spondiloza cervicală mai este, de asemenea, numită și “artrita gâtului”. Această afecțiune apare în general ca rezultat al procesului natural de îmbătrânire, iar simptomele sale se pot ameliora în timp cu ajutorul tratamentului prescris de medicul specialist.
Deoarece articulațiile își pierd din grosime odată cu înaintarea în vârstă, vertebrele osoase ajung să se frece una de cealaltă, ceea ce pune o presiune foarte mare asupra nervilor din canalul vertebral și măduva spinării. Aceste schimbări din organism se produc la majoritatea persoanelor care au depășit vârsta de 60 de ani.
Ceea ce diferă, însă, este gradul în care procesul natural de îmbătrânire afectează coloana vertebrală. Pe lângă această cauză naturală care conduce la apariția spondilozei cervicale, mai există și alți factori de risc, despre care vom vorbi în cele ce urmează.
Ce este spondiloza cervicală?
În termeni medicali, spondiloza cervicală este numită osteoartrită și se manifestă prin dureri sau amorțeli frecvente în partea superioară a corpului. Din cauza micșorării în timp a discurilor intervertebrale și alterarea cartilajelor articulare, forța musculară a mâinilor și picioarelor scade în timp.
Deși afecțiunea nu este gravă și poate fi tratată în funcție de recomandarea medicului, printre efectele sale cele mai neplăcute se enumeră durerile constante provocate de degenerarea coloanei vertebrale. Ia în considerare faptul că termenul de “spondiloză cervicală” nu este un diagnostic clinic în sine, ci o descriere a procesului degenerativ care are loc în mod natural, până la un anumit nivel.
Cauzele spondilozei cervicale
- La fel ca în cazul multor altor boli frecvente ale bătrâneții, spondiloza cervicală poate fi declanșată și prin intermediul factorului genetic. În acest caz, este vorba despre calitatea slabă a materialului din care articulațiile sunt formate.
- O altă posibilă cauză o reprezintă suferirea unor leziuni sau traumatisme la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Poate fi vorba atât de un accident, cât și de practicarea sporturilor de contact în mod frecvent.
- Sedentarismul reprezintă unul dintre motivele frecvente care pot cauza apariția spondilozei cervicale. O postură incorectă împreună cu slăbirea musculaturii din jurul coloanei poate conduce la acest rezultat.
- Alimentația nesănătoasă, consumul de alcool sau tutun în exces sau activitățile care presupun solicitarea coloanei vertebrale în exces sunt factori de risc ce nu trebuie neglijați.
Simptomele spondilozei cervicale
Odată ce a fost declanșată, spondiloza cervicală se manifestă lent și progresiv.
- Printre primele simptome se regăsesc durerile frecvente de cap sau la nivelul gâtului. De multe ori, pacienții experimentează rigiditate în partea superioară a corpului, iar aceasta dispare atunci când presiunea este eliminată din zona coloanei vertebrale cervicale.
- Nu este rar întâlnit ca vârstnicii care suferă de spondiloză cervicală să resimtă inclusiv spasme la nivelul umerilor, gâtului sau feței, din cauza presiunii care este exercitată asupra nervilor spinali.
- Un alt simptom frecvent este zgomotul specific al oaselor care se freacă între ele atunci când sunt realizate anumite mișcări ale capului.
- În cazurile mai grave, pot apărea manifestări sub forma stărilor de amețeală și furnicături la nivelul umerilor și spatelui, însoțite de o senzație de slăbiciune a membrelor inferioare și superioare.
- Există posibilitatea ca spondiloza cervicală să cauzeze dificultăți în timpul deplasării sau chiar dezechilibre frecvente.
Diagnosticarea spondilozei cervicale
Primul pas înspre diagnosticarea spondilozei cervicale îl reprezintă anamneza medicală, în cadrul căreia seniorul va răspunde la câteva întrebări cu privire la istoricul său medical personal și familial, după care va fi supus unei examinări fizice.
Examinare fizică
Un medic generalist sau de familie va verifica în mod atent forța în brațe și degetele ale pacientului, cât și sensibilitatea acestuia la atingere. De asemenea, flexibilitatea la nivelul membrelor superioare, cât și reflexele la nivelul gâtului și umerilor vor fi luate în considerare.
Dacă pacientul resimte dureri locale, acesta va recomanda efectuarea unor investigații suplimentare pentru a ajunge la un diagnostic corect.
CT și RMN
Tomografia computerizată (CT) și scanările prin rezonanță magnetică (RMN) vor oferi o imagine de ansamblu asupra gradului de afectare a discurilor intervertebrale. Țesuturile moi precum mușchii, discurile, nervii și măduva spinării vor putea fi observate prin intermediul acestor investigații.
Radiografie pentru diagnosticarea spondilozei cervicale
Radiografia cu raze X ajută la observarea structurii osoase, astfel încât modificările degenerative ale coloanei vertebrale cervicale să poată fi identificate în mod clar. În urma acestor investigații, poate fi stabilit un plan de tratament, astfel încât afecțiunea să nu conducă la dizabilitate.
Îngrijirea unei persoane diagnosticate cu spondiloză cervicală
- Cel mai bun tratament pentru spondiloza cervicală este, în general, kinetoterapia. Astfel de exerciții fizice constante sunt de folos în ameliorarea durerii, dar și la tonifierea musculaturii. Terapia pentru postură și tracțiune poate fi inclusă pentru a stimula articulațiile și mușchii din zona gâtului. În funcție de rezultatele obținute în urma primelor ședințe de tratament, medicul și kinetoterapeutul vor stabili frecvența acestora.
- Un alt tip de tratament care este recomandat în cazul pacienților care suferă de spondiloză cervicală este terapia cu radiofrecvență. În special dacă durerile resimțite sunt cronice, acest tip de terapie se poate dovedi a fi benefic în vederea detensionării zonelor afectate.
- Tratamentul medicamentos pentru spondiloză cervicală constă, de obicei, în analgezice și antiinflamatoare, cât și medicație specific concepută pentru relaxarea musculaturii – dacă printre simptome se enumeră și spasmele musculare. Un astfel de tratament trebuie urmat doar în cazul în care medicul specialist îl prescrie.
- Masajul local, aplicarea unor comprese reci sau injecțiile cu steroizi pot fi, de asemenea, recomandate în cazul spondilozei cervicale. Cu toate acestea, stadiul de dezvoltare în care se află afecțiunea și simptomele manifestate joacă un rol esențial în alegerea tratamentului potrivit.
- În cazurile avansate, o intervenție chirurgicală poate fi recomandată persoanelor care sunt în situația de a fi incapacitate fizic din cauza unui nerv spinal grav deteriorat sau a comprimării măduvei spinării.
- Nu în ultimul rând, purtarea unui suport ortopedic pentru gât poate diminua presiunea exercitată asupra coloanei. Este recomandată în special în cazul persoanelor care resimt dureri intense în zona musculaturii posterioare a gâtului.
Metode de prevenire a spondilozei cervicale
Spondiloza cervicală poate fi prevenită prin păstrarea unei posturi corespunzătoare a spatelui, cât și prin respectarea programului de odihnă de minim 8 ore pe noapte. De asemenea, este important ca după fiecare oră petrecută în șezut, să îți relaxezi organismul prin câteva exerciții și întinderi simple.
Păstrarea unui stil de viață activ și sănătos reprezintă cea mai bună metodă de încetinire a procesului natural de îmbătrânire. Alimentația și hidratarea corespunzătoare pot participa inclusiv la păstrarea sănătății coloanei vertebrale cervicale pentru un tip cât mai îndelungat.
Cu toate acestea, vârstnicii care suferă deja de această afecțiune degenerativă ar putea avea nevoie de îngrijiri speciale. Efortul pe care este nevoie să îl depună pentru realizarea sarcinilor casnice obișnuite ar putea înrăutăți simptomele deja existente în organism.
Așadar, schimbările ce ar trebui să aibă loc în privința stilului de viață al unui senior pot fi înlesnite prin schimbarea mediului său de trai. Pentru că ridicarea greutăților sau exercitarea unei presiuni mult prea mari asupra coloanei vertebrale nu sunt recomandate în cazul celor care suferă de spondiloză cervicală, le poți oferi bunicilor sau părinților tăi o alternativă potrivită.
În locațiile Affinity Life Care fiecare rezident va fi întâmpinat de o echipă de profesioniști pregătită să preia toate sarcinile necesare asupra sa, astfel încât vârstnicii să poată trăi o viață lipsită de griji și factori de stres.
Meniul personalizat, prescris de un nutriționist cu experiență, cât și activitățile precum gimnastica acvatică sau terapia ocupațională vor juca un rol esențial în ameliorarea simptomelor existente și prevenirea agravării altor afecțiuni.
Ține cont de informațiile pe care ți le-am oferit și ia măsuri din timp atunci când observi apariția primelor simptome ale spondilozei cervicale.