Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Amețelile la bătrâni: cauze, simptome, riscuri și tratament

Camin de batrani » Informatii utile » Amețelile la bătrâni: cauze, simptome, riscuri și tratament
2 septembrie 2022

Amețelile frecvente în rândurile vârstnicilor pot reprezenta un semnal de alarmă care trebuie supus imediat unui consult neurologic. Acesta se enumeră printre cele mai des întâlnite simptome ale persoanelor trecute de 60 de ani și poate avea numeroase cauze. Află din articolul nostru care sunt posibilele semnificații ale amețelilor și ce riscuri presupun atunci când nu sunt tratate.

Ce semnifică apariția amețelilor?

În general, amețelile reprezintă lipsa echilibrului în organism. Acest lucru poate fi cauzat, la rândul său, de funcționarea deficitară a sistemelor vestibulare, vizuale și proprioceptive. Deși pierderea progresivă a funcțiilor acestor sisteme din organism face parte din procesul natural de îmbătrânire, amețelile frecvente pot fi simptome ale unor afecțiuni mai grave.

Printre riscurile apariției amețelilor se enumeră și căderile frecvente, care pun în primejdie siguranța vârstnicilor și pot avea drept rezultat diverse fracturi.

Starea generală de sănătate a vârstnicului în cauză trebuie evaluată de un medic specialist, astfel încât posibilele afecțiuni să fie depistate și tratate la timp. Descrierea stărilor de amețeală din partea pacienților poate varia, ceea ce ar putea ajuta la atingerea unui diagnostic concludent. În special dacă amețelile sunt însoțite de pierderea cunoștinței sau dureri în piept, asistența medicală trebuie solicitată de urgență.

Care sunt cauzele amețelilor la bătrâni?

Printre cele mai frecvente cauze ale stărilor de amețeală se regăsesc tulburările urechii interne sau administrarea unor anumite medicamente care au aceste simptome adverse. De altfel, o tumoare benignă a creierului poate cauza amețeli sau acestea pot fi simptomul mai multor tulburări neurologice (de ex. boala Parkinson sau scleroza multiplă).

De multe ori, amețelile se află printre urmările unui accident vascular cerebral sau a hemoragiilor cerebrale. Iată alte câteva posibile cauze ale apariției amețelilor:

  • Diabetul;
  • Anemia;
  • Deshidratarea;
  • Antrenamentul fizic excesiv;
  • Scăderea tensiunii arteriale;
  • Bolile de inimă;
  • Colica biliară;
  • Colica renală;
  • Spondiloza cervicală;
  • Oboseala excesivă;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Hipoglicemia.

Care sunt simptomele amețelilor?

Senzația de vertij este pe primul loc când vine vorba despre descrierea simptomelor apărute în cazul stărilor de amețeală. Acest lucru se manifestă prin senzația că totul din jurul tău se învârte. Pierderea echilibrului, senzația de plutire și o stare constantă de neliniște reprezintă alte simptome comune ale amețelilor. Încețoșarea câmpului vizual și senzația de greutate crescută a capului apar deseori în cazul unor astfel de episoade.

Pe lângă acestea, printre simptomele amețelilor întâlnite la vârstnici mai pot apărea și starea de greață, transpirația excesivă, paloarea sau pierderea cunoștinței pe termen scurt. În special când amețeala este asociată cu alte simptome, medicul specialist va putea pune un diagnostic clar.

De exemplu, stările de amețeală însoțite de dureri de cap și stare de oboseală pot fi un semn pentru encefalomielită mialgică sau „sindromul de oboseală cronică”, cât și pentru existența unei comoții cerebrale sau a migrenei.

Dacă durerea de cap se regăsește în zona posterioară, occipitală sau cervicală, stările de amețeală pot fi un semn pentru anevrismul cerebral, AVC sau traumatisme craniene. Acestea din urmă sunt provocate în general de lovituri puternice la cap, accidente de mașină sau sportive, cât și de căderi.

Care sunt riscurile care apar?

Amețelile frecvente pot cauza căderi, care la rândul lor conduc la traumatisme craniene, fracturi, entorse sau alte asemenea accidentări cu consecințe de lungă durată. Dacă simptomul este deja unul frecvent, vârstnicul nu ar trebui lăsat să se deplaseze neînsoțit în diverse locuri. Este posibil ca aceste accidentări să aibă loc chiar în propria locuință, ceea ce este cu atât mai grav dacă vârstnicul locuiește singur.

O soluție pentru a evita astfel de riscuri o reprezintă cazarea într-un cămin de bătrâni care oferă condiții premium și asistență constantă în ceea ce privește îndeplinirea anumitor sarcini. De asemenea, în urma obținerii unui diagnostic clar, seniorul poate fi ținut sub tratament sub atenta supraveghere a unui medic specialist. Tocmai pentru că există riscul ca medicamentația să fie cea care provoacă aceste amețeli, planul său de tratament poate fi reevaluat, astfel încât sănătatea și starea de bine să nu fie puse în pericol.

Care este tratamentul pentru amețeli?

Amețeala poate fi tratată medicamentos în cazul în care a fost provocată de o infecție a urechii interne. De altfel, deoarece este doar un simptom, nu o afecțiune propriu-zisă, amețeala va dispărea cu timpul pe măsură ce sunt tratate cauzele sale.

Cel mai bun mod de a trata amețeala este urmarea unei diete corespunzătoare și menținerea unui stil de viață activ. Dacă vârstnicul suferă deja de alte boli frecvente ale bătrâneții, este indicat ca acesta să aibă parte de asistență constantă pentru a evita orice risc.

Odihna corespunzătoare și evitarea excesului de cafea, alcool sau tutun joacă un rol important în prevenirea stărilor de amețeală. Hidratarea corespunzătoare și evitarea orelor caniculare pot fi de asemenea de folos în cazul amețelilor frecvente.

În funcție de recomandările medicului, seniorul ar trebui să evite anumite medicamente sau să realizeze anumite schimbări în stilul său de viață. Traiul într-o locație sigură, în care factorii de stres sunt minimi, pot ajuta considerabil în ameliorarea stării de sănătate.

Stările de amețeală frecvente nu trebuie niciodată neglijate. Protejează sănătatea seniorilor din viața ta și apelează la asistență medicală de specialitate ori de câte ori este nevoie.

X
Solicită o ofertă