Fractura de sold la batrani: recuperare si plan de ingrijire recomandat
Fragilitatea oaselor reprezintă una dintre problemele asociate înaintării în vârstă. Statisticile arată că 1 din 3 femei și 1 din 5 bărbați cu vârsta de peste 50 de ani vor suferi la un moment dat o așa-numită fractură de fragilitate.
Cel mai adesea, astfel de fracturi apar la șold, coloana vertebrală sau încheieturi. Șansele ca acestea să se producă sunt tot mai mari pe măsură ce se înaintează în vârstă.
Una dintre cele mai grave astfel de leziuni care se pot produce este cea de șold. Aceasta necesită aproape întotdeauna o intervenție chirurgicală și poate duce la pierderea independenței persoanei afectate ori chiar la deces.
Cuprins
Ce este fractura de șold și care sunt cauzele acesteia
Fractura de șold este o fisură sau o ruptură în partea superioară a femurului. În cele mai multe cazuri, apare ca urmare a unei căderi sau a unui traumatism la nivelul șoldului, dar poate fi și o consecință a unei boli cum ar fi cancerul.
Riscul de a cădea și a suferi o leziune este foarte ridicat în rândul vârstnicilor, mai ales a celor cu vârste de peste 80 de ani. De asemenea, fracturile de șold apar mai des la femei, care sunt mai predispuse la osteoporoză, o afecțiune care face oasele fragile.[4]
Alți factori de risc pentru fracturile de șold sunt: administrarea anumitor medicamente, problemele de nutriție cauzate de o alimentație incorectă, lipsa de activitate fizică, consumul de alcool și fumatul.
Simptome
Durere, inabilitatea de a ridica, mișca sau roti piciorul, incapacitatea de a pune greutate pe picior și pe șoldul afectat, apariția de echimoze și umflături în zona șoldului și în jurul ei – toate acestea reprezintă simptome ale unei fracturi de șold. De asemenea, se poate observa că piciorul pe partea unde s-a produs fractura este mai scurt și orientat spre exterior.
Fractură de șold este o leziune extrem de gravă și este foarte important ca persoana rănită să ajungă cât mai repede la spital.
Tratament
Planul de tratament pentru un pacient care a suferit o fractură de șold poate varia în funcție de vârsta și condiția fizică a acestuia. În cazul pacienților în vârstă, care au cel mai adesea și alte probleme medicale, se poate recurge la tratament medical, intervenție chirurgicală și terapie fizică.
Intervenția chirurgicală este aproape întotdeauna necesară în cazul unei fracturi de șold și va fi urmată de luni întregi de terapie fizică.
Recuperare
Aproximativ jumătate dintre bătrânii care suferă o fractură de șold au nevoie de operație de înlocuire totală sau parțială a șoldului. În celelalte cazuri este necesară o operație prin care fractura să fie fixată cu șuruburi.
Indiferent de tipul operației, este esențial ca această să fie urmată de recuperare cât mai rapidă pentru ca pacientul să-și poate recupera mobilitatea și independența. Aici intervine fizioterapia.
Aceasta este extrem de importantă pentru ca pacientul să-și poate recupera puterea și capacitatea de a se mișca.
Îngrijirea într-un centru specializat
Din păcate, oricât de ne-am dori, nu putem întotdeauna să le oferim celor dragi asistența medicală necesară în astfel de situații la domiciliu. Sarcina îngrijirii unui vârstnic după o fractură de șold se poate dovedi foarte dificilă pentru familia acestuia și, în lipsa unei instruiri corecte, recuperarea sa poate fi afectată.
În astfel de situații, în care recuperarea medicală este un proces de durată, este indicat să se apeleze la serviciile unui cămin de bătrâni cum este Affinity Life Care.
Acesta dispune de echipamente medicale de ultimă generație și de o echipă de specialiști pregătiți să asigure un program personalizat de recuperare medicală, care include ședințe de fizioterapie, kinetoterapie și masaj, dacă este recomandat.
Prevenire
Un stil de viață sănătos adoptat încă din tinerețe poate contribui la reducerea riscului apariției osteoporozei la bătrânețe. La o bună sănătate a oaselor și reducea riscului de rănire în urma unei căzături pot contribui:
- Aportul suficient calciu și vitamina D
- Exercițiile fizice pentru întărirea oasele și îmbunătățirea echilibrului
- Evitarea fumatului și consumului de alcool în exces
- Eliminarea posibilelor cauze de accidente din locuință; covoare, cabluri electrice, mobilă în exces, toate acele obiecte de care ne putem împiedica și cădea
- Controlul oftalmologic anual
- Medicația
- Folosirea unui baston.
Concluzii
Căzăturile, urmate de o fractură de șold, nu sunt, din păcate, o raritate în rândul persoanelor în vârstă. Intervenția medicală necesară, de cele mai multe ori, în astfel de cazuri reprezintă un risc pentru seniori, iar recuperarea medicală ulterioară nu este ușoară, dar este esențială.
Îngrijirea medicală de specialitate, monitorizarea zilnică și accesul la persoane care pot oferi sfaturi corecte pentru ca acest proces să se desfășoare cât mai bine sunt foarte importante.
Centrul Affinity Life Care asigură toate serviciile necesare pentru recuperarea medicală a vârstnicilor după o intervenție chirurgicală și nu numai. Pe lângă asistența medicală 24/7, aceștia vor putea interacționa mai mult cu alte persoane de aceeași vârstă, lucru extrem de important pentru o sănătate psihică bună.
Mai multe informații despre centrele noastre și despre cum putem fi contactați sunt disponibile aici.