Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Cataracta: cauze, prevenție și tratament

Camin de batrani » Informatii utile » Cataracta: cauze, prevenție și tratament
13 martie 2022

Cataracta este una dintre cele mai răspândite cauze ale pierderii vederii. Ea se manifestă cu precădere după vârsta de 65 de ani și poate afecta semnificativ calitatea vieții, astfel încât bătrânii ajung să aibă nevoie de asistență. Din fericire, vederea poate fi recuperată, dar este necesară o intervenție chirurgicală.

În cele ce urmează, vom discuta pe larg despre cauzele și simptomele cataractei, cum se tratează și cum poate fi prevenită.

Ce este cataracta?

Cataracta reprezintă pierderea treptată a transparenței cristalinului, astfel încât lumina nu mai poate pătrunde către retină. Drept rezultat, vederea începe să fie afectată. Odată depistată, cataracta are nevoie de tratament imediat deoarece, în caz contrar, poate evolua rapid, extinzându-se și către ochiul neafectat și, astfel, poate duce la pierderea completă a vederii.

Simptomele cataractei

Pe măsură ce cristalinul devine opac, încep să apară diferite simptome, precum perceperea de imagini dublate sau neclare, un disconfort pronunțat la contactul cu lumina (fotofobie), vedere nocturnă afectată. De asemenea, vederea de aproape devine considerabil mai bună, însă apar dificultăți cu vederea la distanță.

În cazul persoanelor care poartă ochelari, acestea vor simți nevoia să își schimbe lentilele din ce în ce mai des, confundând cataracta cu creșterea rapidă a dioptriilor. Deoarece vederea devine progresiv mai slabă, și confortul vieții de zi cu zi va fi afectat. Pacienții vor avea dificultăți din ce în ce mai mari în a-și desfășura activitățile zilnice.

Cauzele cataractei

În majoritatea cazurilor, cataracta apare odată cu înaintarea în vârstă, dar poate fi și o complicație a unor afecțiuni (diabet) sau un rezultat al unei leziuni a globului ocular. Însă, există o serie de factori care pot crește riscul unei persoane de a dezvolta această boală.

Principalul factor de risc este cel genetic, cataracta fiind mai răspândită în rândul celor care au o istorie familială a bolii. Alți factori includ expunerea prelungită la soare sau la radiații, un stil de viață nesănătos, obiceiurile precum fumatul sau consumul de alcool, administrarea de corticosteroizi, dar și problemele cardiovasculare (hipertensiunea) sau problemele de greutate.

Tipuri de cataractă

Afecțiunea poate fi clasificată în funcție de zona cristalinului care este afectată și, astfel, putem identifica trei tipuri de cataractă.

Cea care apare cel mai des în cazul persoanelor în vârstă este cataracta nucleară, unde zona centrală a cristalinului este afectată. În primă fază, vârstnicii vor observa o îmbunătățire a vederii de aproape, în timp ce vederea la distanță va avea de suferit. Din păcate, afecțiunea avansează și poate afecta ambii ochi.

Cataracta corticală este caracterizată de afectarea marginii cristalinului. Ea poate apărea în urma expunerii la radiații UV sau a persoanelor care suferă de diabet. În general, se manifestă prin perceperea de imagini încețoșate și aprecierea cu dificultate a adâncimii lor.

Ultimul tip de cataractă este cea subcapsulară posterioară, în care opacitatea apare în spatele cristalinului, la nivelul capsulei care îl menține în poziția sa obișnuită. Această formă este cea mai agresivă, având cea mai rapidă evoluție dintre toate celelalte tipuri de cataractă. Ea este des întâlnită în urma unui tratament cu corticosteroizi, la persoanele care au suferit iradieri la nivelul feței și al ochilor, a celor care au avut traumatisme oculare sau a bolnavilor de diabet. Se manifestă cu precădere la persoanele care suferă de miopie.

Diagnosticul cataractei

Afecțiunea poate fi diagnosticată cu ușurință de către medicul oftalmolog în urma unui examen clinic și a unei discuții cu pacientul despre simptomele resimțite. Alte metode care pot ajuta la plasarea unui diagnostic corect includ testul de acuitate vizuală, prin care pacientul va citi cifre și litere de diferite dimensiuni de pe un panou, folosirea unui microscop pentru a examina ochiul și verificarea în detaliu a retinei.

Tratamentul chirurgical

Evoluția bolii nu poate fi stopată, însă există o soluție pentru a reda pacientului vederea. Această soluție presupune o operație la nivelul cristalinului, prin care acesta este înlocuit cu unul artificial. Intervenția este una ușoară și necesită doar anestezie locală, cristalinul fiind înlocuit în doar câteva minute.

După operație, durerea la nivelul ochiului afectat va persista timp de câteva zile, însă perioada de recuperare completă a vederii este de aproximativ 8 săptămâni. În cazul în care cataracta s-a extins și la cel de-al doilea ochi, aceștia vor fi operați pe rând. După ce primul ochi este complet vindecat, se va putea interveni și la celălalt.

Perioada de recuperare

Deoarece intervenția chirurgicală în cazul cataractei nu este una complicată, nici procesul de recuperare nu este unul anevoios. Însă, pacientul va trebui să urmeze un tratament post-operator și să mențină un stil de viață cât mai echilibrat. Deoarece acesta nu își va recăpăta vederea imediat, va avea nevoie de asistență.

Dacă aveți persoane vârstnice în familie care au suferit o astfel de intervenție și au nevoie de ajutor, aceștia pot beneficia de condiții de lux și de supraveghere atentă în căminele Affinity. Oferim servicii de îngrijire persoane vârstnice semi-independente și, în cazul în care aceștia suferă și de alte boli, de îngrijire specială în cazul deficiențelor de memorie sau a complicațiilor unor boli grave.

Prevenirea cataractei

În multe dintre cazuri, apariția cataractei poate fi dificil de prevenit. Însă, ceea ce se poate face este să încercați să evitați pe cât posibil factorii de risc asociați cu apariția afecțiunii.

Așadar, se recomandă un stil de viață cât mai echilibrat, bazat pe o alimentație sănătoasă, consum regulat de apă și lichide, fără tutun și alcool. Pentru a preveni creșterea glicemiei sau dezvoltarea unei afecțiuni precum diabetul, este bine să evitați alimentele foarte bogate în glucide.

Este recomandată și purtarea unor ochelari de soare cu protecție UV, astfel încât ochii să nu aibă de suferit pe timp de vară. Nu în ultimul rând, controalele oftalmologice periodice sunt foarte importante. Astfel, se poate diagnostica din timp orice afecțiune și puteți urma tratamentul necesar.

Cataracta nu este o afecțiune foarte severă, nefiind asociată cu dureri sau disconfort însă, dacă nu este tratată la timp, poate duce la pierderea vederii. Dacă aveți persoane vârstnice care suferă de această afecțiune și au nevoie de o îngrijire specială, puteți consulta toate serviciile pe care le oferim și alege ceea ce vi se potrivește.

X
Solicită o ofertă