Cum recunoaștem simptomele AVC la copii și tineri
Un accident vascular cerebral nu apare doar la persoanele vârstnice, copiii și tinerii pot face AVC. Acest tip de urgență medicală se instalează când sângele nu ajunge în toate regiunile creierului. Este extrem de important să recunoaștem semnele unui AVC la copii și tineri pentru cere rapid ajutor de specialitate. După un AVC la copii și tineri, aceștia au nevoie de terapie pentru dezvoltare și recuperare și de schimbarea stilului de viață.
Prezentăm în acest material totul despre AVC la copii și tineri cu mențiunea că vom evidenția cum recunoaștem simptomele unui accident vascular cerebral la aceste categorii de vârstă pentru a le oferi ajutorul necesar la nevoie.
Ce este un AVC?
Un accident vascular cerebral sau un AVC este o afecțiune severă, o leziune cerebrală provocată de întreruperea fluxului de sânge către o parte a creierului. Cauza apariției poate fi un vas de sânge care se blochează sau o sângerare la nivelul creierului. Cum aportul de sânge încărcat cu oxigen și nutrienți trebuie să fie constant în creier, orice perturbare face ca celulele din creier să moară rapid.
Un AVC apare de regulă la persoanele vârstnice, dar copiii și tinerii sunt tot mai afectați. Riscul unui AVC este mai mare pe măsură ce îmbătrânim și rămâne ridicat și la bebelușii cu vârsta sub 1 an. (1)
Semne și simptome de AVC la copii și tineri
Simptome AVC la bebeluși
- Convulsii;
- Somnolență extremă.
Pentru că mai rar pot fi observate simptomele la nou-născuți și bebeluși în timpul unui AVC urmele acestuia se pot vedea în timp, odată cu dezvoltarea copilului, în special dacă are tendința de a folosi doar o parte a corpului.
Simptome AVC la copii mici, preșcolari, școlari, adolescenți
- Slăbiciune sau amorțeala feței, brațului, piciorului, senzație centralizată pe o parte a corpului;
- Dificultăți în vorbire, de a înțelege, a citi sau de a scrie;
- Dificultate la înghițire, salivație;
- Probleme de vedere sau pierderea vederii;
- Amețeală, pierderea echilibrului, coordonare deficitară;
- Dureri de cap severe;
- Greață și vărsături;
- Convulsii și slăbiciune generalizată;
- Confuzie bruscă;
- Modificări de comportament;
- Dificultăți de concentrare;
- Pierderea cunoștinței. (1), (2)
Cum recunoaștem simptomele unui AVC la copii și tineri?
Modalitatea ușoară de recunoaștere a unui accident vascular cerebral este testul RAPID.
Ce reprezintă testul RAPID (FAST)?
F (Face) – fața căzută pe o parte sau care pare amorțită când persoana încearcă să zâmbească și grimasa este neuniformă.
A (ARM) – slăbiciunea brațului sau amorțeala acestuia. Persoana care trece printr-un AVC nu poate ridica ambele brațe în același timp, unul va cădea.
S (Speech) – dificultăți de vorbire. Persoana afectată nu poate vorbi clar, nu poate repeta corect cea mai simplă propoziție.
T (Time) – este timpul să sunăm la 112 și să notăm momentul apariției primelor simptome pentru a transmite personalului medical acest lucru. (1), (3)
Cauzele apariției unui AVC la copii și tineri
Cauzele apariției unui AVC la nou-născuți
- Complicații ale sarcinii;
- Dificultăți la naștere;
- Infecții;
- Tulburări de coagulare a sângelui;
- Probleme cardiace.
Cauzele apariției unui AVC la copii și tineri (1 lună – 18 ani)
Problemele care pot să apară în vasele de sânge ale creierului pot crește riscul de accident vascular cerebral la copii și tineri:
- vasculita – determină îngustarea unui vas de sânge;
- arteriopatia cerebrală focală – produce îngustarea vaselor de sânge;
- traumatisme la nivelul capului sau gâtului – conduc la formarea unui cheag de sânge sau la scurgerea sângelui dintr-un vas;
- boala Moyamoya – rară, vasele de sânge devin înguste și se blochează;
- malformație arteriovenoasă – o masă încâlcită de vase de sânge ce se pot sparge;
- anevrism – o pată subțire pe peretele unei artere care se poate sparge;
- malformație cavernoasă – grup de vase de sânge anormale din creier care se pot sparge.
Deficiențele inimii care uneori pot fi tratate cu intervenție chirurgicală cresc riscul apariției unui AVC la copii și tineri, în aceeași măsură în care și problemele de coagulare ale sângelui sau alte tulburări ale vaselor de sânge o pot face. (2)
Care sunt efectele unui AVC la copii și tineri?
De regulă, copiii și tinerii se recuperează mai bine după un AVC comparativ cu adulții. Tratamentul inițial aplicat de urgență în spital este continuat cu terapie fizică, ocupațională și de reabilitare. Partea fizică este o componentă esențială, pierderea mobilității pe o parte a corpului poate fi redobândită cu ajutorul specialiștilor, însă, este foarte posibil să fie nevoie de îngrijiri și susține pe parte de învățare, vorbire, comportament și de tratamente speciale pentru vedere.
O întreagă echipă de specialiști intervine cu planuri de sprijin personalizate care vizează fizioterapie, logopedie, terapie ocupațională, psihologie. Un AVC la copii și tineri poate afecta și partea de alimentație, deglutiția și apetitul pot avea de suferit. Dieta după un AVC trebuie să fie în ton cu nevoile persoanei respective.
Afectarea este diferită de la caz la caz, deoarece zona din creier în care celulele mor răspundea de anumite abilități. După un episod traumatizant copiii pot experimenta dureri, oboseală, convulsii sau crize recurente – epilepsie. Unele dintre efectele AVC la copii și tineri sunt mai ușoare, altele pot fi mai severe. Pe măsură ce cresc rezultatele se pot estompa la unii, în timp ce la alții se pot accentua, devenind mai evidente. (1), (2)
Copiii și tinerii care au trecut printr-un AVC pot avea nevoi speciale la școală, motiv pentru care cadrele didactice trebuie să afle despre această problemă de sănătate și să conștientizeze gravitatea situației pentru a știi cum să le fie alături și să îi ajute.
Acest material despre recunoașterea simptomelor AVC la copii și tineri este strict informativ. La primele semne ale unor probleme de sănătate la copii și tineri trebuie să consultăm de urgență medicul și să respectăm indicațiile specialiștilor!
Surse de informare: