Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

De ce este importantă relația dintre bunici și nepoți?

Camin de batrani » Informatii utile » De ce este importantă relația dintre bunici și nepoți?
22 august 2021

Bunicii se numără printre cele mai importante persoane din viața copiilor, iar prezența acestora încă de la o vârstă fragedă vor asigura o dezvoltare emoțională sănătoasă a celor mici. Totuși, nu trebuie să neglijăm nici rolul pe care copiii îl joacă în viața bunicilor. O relație bună dintre aceștia păstrată de-a lungul întregii vieți poate fi incredibil de benefică pentru evoluția bătrânilor la o vârstă mai înaintată.

Cum se creează legătura dintre bunici și nepoți?

În cele mai multe cazuri, bunicii sunt prezenți încă de la nașterea nepoților, fiind alături de părinți și ajutând cât pot la creșterea celor mici. Deseori, tinerii părinți au nevoie de sfaturi și ajutor în îngrijirea bebelușilor, așa că bunicii au șansa să intervină și, astfel, să își construiască o puternică relație cu micuții din primele lor zile de viață.

Pe măsură ce copiii cresc, părinții vor trebui să se întoarcă la serviciu și să-și reia activitățile de zi cu zi. Așadar, nu vor mai putea să fie alături non-stop de cei mici. În aceste situații, bunicii au avantajul timpului și, astfel, ajung să joace un rol foarte important în educația micuților.

Tipuri de relații între bunici și nepoți

Copiii îi văd adesea pe bunici drept partenerii de joacă perfecți, deoarece aceștia sunt mult mai doritori să le acorde celor mici toată atenția. În plus, mulți dintre ei sunt mai permisivi decât părinții, iar copiii îi consideră drept un refugiu unde să ia temporar o pauză de la responsabilități.

Totuși, există situații în care micuții se simt mult mai apropiați de bunici decât de părinții lor. Atunci când aceștia din urmă nu le acordă suficientă atenție, bunicii iau adesea rolul de părinți, ajung să fie niște confidenți pentru cei mici, iar relația lor devine mult mai puternică. În anumite situații, părinții pot lipsi complet din viața celor mici și, astfel, figurile materne și paterne sunt preluate de către bunici.

Deși relația bunic – copil este una extrem de importantă, nu este recomandat ca bunicii să îi înlocuiască pe părinți în mod complet. Pentru o dezvoltare armonioasă, aceștia au nevoie de afecțiunea părinților în egală măsură cu cea a bunicilor. În același timp, în momentul în care sănătatea bătrânilor începe să se deterioreze, acești tineri sunt mult mai afectați și nu pot avea grijă de bunicii lor în lipsa unui sprijin din partea unor adulți.

De ce este avantajos ca bunicii și nepoții să fie apropiați?

În primul rând, îngrijirea nepoților de către bunici este o soluție practică. Aceștia pot sta oricât cu cei mici și le pot acorda foarte multă atenție. De asemenea, bătrânii au mai multă experiență decât eventualii babysitteri, iar copiii au șansa să se joace și să învețe mai multe, fără a se simți neglijați.

Există și anumite studii care sugerează niște beneficii clare ale acestei relații atât pentru copii, cât și pentru bunici. Se sugerează faptul că tinerii care și-au petrecut mai mult timp cu bunicii în copilărie au șanse mai mici de a suferi de depresie, iar timpul petrecut cu nepoții poate scădea șansele bătrânilor de a suferi de Alzheimer.

Rolul nepoților în viața bătrânilor după perioada copilăriei

Bunicii și nepoții care au fost apropiați în timpul copilăriei vor rămâne apropiați și după ce aceștia din urmă ajung la maturitate. În acest punct, rolurile încep să se schimbe. Bătrânii au nevoie de îngrijire și de atenție, iar nepoții se numără printre persoanele care îi pot ajuta.

În primul rând, nepoții pot fi alături de bunici oferindu-le compania lor și multă răbdare. Pe măsură ce aceștia îmbătrânesc, există șansa să își mai piardă din îndemânare sau chiar mintea poate începe să le fie afectată. Așadar, cel mai bun lucru pe care tinerii îl pot face este să le ofere înțelegere.

De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, vârstnicii se vor bucura de orice moment petrecut împreună cu cei dragi. Starea lor psihică se poate îmbunătăți semnificativ dacă aceștia vor primi dragostea și înțelegerea nepoților. În funcție de condiția bătrânilor, nepoții au șansa să recreeze activitățile pe care aceștia le realizau cu bunicii în copilărie.

Ce e de făcut atunci când bunicii nu se mai pot îngriji singuri?

Există momente în care familia nu mai este capabilă de a le oferi bătrânilor toată atenția necesară și nu beneficiază de toate mijloacele de îngrijire necesare. În astfel de momente, o soluție ar putea fi alegerea unui cămin de bătrâni. Deși pentru unii poate părea dificil, o astfel de decizie ar putea îmbunătăți semnificativ calitatea vieții vârstnicilor.

În momentul în care aceștia se confruntă cu diferite afecțiuni serioase, ei au nevoie de asistență permanentă și îngrijire medicală specializată. Aceste servicii sunt oferite de către căminele Affinity în toate locațiile de lux. Discută cu cei dragi despre internare și hotărâți împreună cum le puteți oferi bătrânilor cele mai bune condiții.

Legătura dintre bunici și nepoți este una incredibil de puternică și nu poate fi înlocuită de nimic. Odată ce bunicii lor ajung la vârste mai înaintate, tinerii ar trebui să le ofere aceeași dragoste pe care aceștia au primit-o în copilărie, împreună cu multă răbdare și îngrijire, pentru ca vârstnicii să se poată bucura cât mai mult de anii bătrâneții.

X
Solicită o ofertă