Importanța exercițiilor fizice pentru bolnavii de Parkinson
Boala Parkinson afectează sistemul nervos central, având un impact major asupra vieții pacienților. Cei care suferă de această boală se confruntă adesea cu bradikinezie, tremor, instabilitate posturală și rigiditate, dar și cu probleme privind executarea mișcărilor, disfuncții ale sistemului nervos, afectare cognitivă și comportamentală și disfuncții ale vezicii urinare.
Persoanele care au fost diagnosticate cu Parkinson nu trebuie să renunțe la activitățile preferate, ba, dimpotrivă; medicii recomandă o intensificare a exercițiilor fizice pentru că acestea pot ameliora simptomele bolii.
De ce este importantă mișcarea pentru bolnavii de Parkinson?
Un program regulat de exerciții fizice poate îmbunătăți considerabil mobilitatea și calitatea vieții persoanelor care suferă de Parkinson.
În primul rând, prin mișcare regulată, poți întârzia debutul bolii, iar în cazul în care diagnosticul a fost deja stabilit, poți încerca să atenuezi evoluția afecțiunii. Persoanele care suferă de Parkinson în stadiu incipient ar trebui să facă efort fizic intens, perioade cât mai îndelungate, pentru ca rezultatele să fie vizibile, însă, este importantă și complexitatea seturilor de exerciții. Tocmai de aceea sunt recomandate exerciții fizice speciale pentru Parkinson care să se transforme, în timp, într-o modalitate de învățare și de formare a unor noi abilități. Spre exemplu, bolnavii de Parkinson sunt încurajați să învețe diferite stiluri de dans, să urmeze cursuri de tenis sau de golf, să practice yoga sau pilates pentru a stimula funcționarea creierului.
Pentru ca exercițiile să fie eficiente și realizate corespunzător, este indicat ca pacienții care suferă de Parkinson să apeleze la ajutorul medicului neurolog și a kinetoterapeutului pentru a putea alege un antrenor personal, care să aibă experiență în astfel de cazuri.
Exercițiile fizice pentru bolnavii de Parkinson sunt bine planificate, structurate și repetitive, astfel încât să funcționeze ca o completare a medicației prescrise.
Efectul exercițiilor fizice asupra creierului
Prin mișcare, creierul este stimulat să creeze și să reorganizeze anumite conexiuni, iar acest proces este cunoscut sub numele de neuroplasticitate. Studiile au demonstrat că activitățile fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea memoriei, a atenției și a gândirii. Însă, prin mișcare poți stimula și abilitățile de învățare, lucru benefic în fazele incipiente ale bolii Parkinson.
Cum poate ameliora sportul simptomele bolii Parkinson?
Pe măsură ce progresează, boala Parkinson poate afecta mobilitatea, postura și echilibrul unei persoane. Iar de multe ori, pacienții se confruntă cu probleme privind mersul pe jos, au dificultăți de gândire, dar și schimbări emoționale precum anxietatea, teama sau pierderea motivației. Însă, toate aceste simptome pot fi ameliorate prin exerciții fizice regulate pentru că sportul îmbunătățește atât funcțiile de mișcare, cât și pe cele de gândire și memorie. După câteva sesiuni de antrenamente, persoanele care suferă de Parkinson își pot recăpăta ușor forța în mâini și picioare, flexibilitatea musculară, dar și forța la nivelul trunchiului. În plus, mișcarea regulată poate avea un impact pozitiv și asupra stării de spirit și a interacțiunilor sociale.
Ce exerciții fizice sunt recomandate pentru Parkinson
Sportul poate ameliora considerabil simptomele bolii Parkinson așa că este important ca persoanele care suferă de această afecțiune să practice des exercițiile care le conferă o stare de bine. Spre exemplu, poți începe cu exercițiile cardio, cum ar fi mersul pe bicicleta staționară sau eliptică, alergarea sau plimbările în ritm alert. În general, exercițiile cardio pot crește ritmul cardiac și pot îmbunătăți circulația sângelui. Însă, în același timp stimulează conectivitatea cerebrală, încetinind evoluția bolii Parkinson. Totuși, persoanele cu probleme cardiovasculare ar trebui să discute înainte cu medicul cardiolog pentru a vedea dacă pot practica astfel de exerciții.
Pentru ameliorarea problemelor de mers și pentru îmbunătățirea posturii, sunt recomandate exercițiile de stretching. Acestea reduc rigiditatea și mențin flexibilitatea articultațiilor, ameliorând totodată durerile de spate.
Persoanele care suferă de Parkinson ar trebui să facă regulat și exerciții pentru dezvoltarea forței musculare, exerciții care se pot efectua folosind greutăți sau sub propria greutate. Aceste exerciții îmbunătățesc rezistența și ajută la menținerea forței musculare, dar și la sănătatea oaselor. Însă, pentru aceste exerciții este necesară o evaluare prealabilă și un program bine stabilit de un specialist kinetoterapeut, în funcție de nevoile fiecărui pacient.
Pentru îmbunătățirea echilibrului și a controlul mâinilor, persoanele care suferă de Parkinson pot practica și boxul, un sport benefic pentru coordonarea corpului. O alternativă ar fi dansul, în special tangoul, care susține atât activitatea corpului, cât și a creierului, contribuind la îmbunătățirea echilibrului. În plus, tangoul ajută la creșterea capacității de concentrare, la conștientizarea spațială și la crearea unei bune coordonări cu partenerul.
Mișcarea în apă poate fi inclusă, de asemenea, pe lista activităților terapeutice pentru că îmbunătățește dizabilitățile motorii și sănătatea cardiacă.
Dacă ai fost diagnosticat cu boala Parkinson, ar fi indicat să îți continui activitatea și chiar să intensifici durata exercițiilor fizice pentru că acestea pot ameliora considerabil simptomele acestei afecțiuni. În plus, un stil de viață activ te poate ajuta să te menții în formă, dar în același timp îți conferă o stare de spirit mai bună.
Chiar dacă exercițiile fizice nu pot împiedica progresul bolii Parkinson, acestea te pot ajuta să îți menții calitatea vieții. Prin mișcare, vei putea preveni o parte dintre efectele bolii cum ar fi reducerea flexibilității, scăderea forței musculare și a anduranței și afectarea echilibrului și a posturii.