Somnolența diurnă la persoanele în vârstă: Când devine o problemă?
Cuprins
Stările de somnolență diurnă pot apărea la persoanele de orice vârstă, dar ele sunt probabil întâlnite cel mai des la bătrâni. Tot în cazul acestora, sunt șanse mai mari ca astfel de stări să devină persistente, lucru care poate trage anumite semnale de alarmă.
Ce este somnolența diurnă?
Starea de somnolență diurnă reprezintă o nevoie de somn care apare în timpul zilei, în afara orelor obișnuite de odihnă. Ele pot apărea în urma oboselii și marchează o nevoie naturală a unui corp epuizat sau care nu a avut timp să recupereze energie în timpul nopții.
Totuși, în cazul bătrânilor, somnolența diurnă poate apărea chiar și când corpul nu transmite astfel de semnale de oboseală. Aceștia se pot confrunta cu somnolență excesivă în timpul zilei, corelată cu o lipsă de energie și o stare de oboseală care persistă.
Așadar, chiar dacă persoanele în vârstă au un program normal de somn în timpul nopții, pot avea de-a face cu astfel de probleme. În afară de apatia generală care le caracterizează, stările de somnolență diurnă întrerup fluxul zilnic de activitate al unei persoane. Aceasta poate adormi în timpul mesei sau în mijlocul unei conversații, moment în care ar trebui să ne îngrijorăm.
De ce este periculoasă somnolența diurnă excesivă?
În momentul în care activitatea zilnică este întreruptă de somn, viața bătrânilor poate avea mult de suferit. Relațiile lor cu familia pot fi afectate sau aceștia pot descoperi că au nevoie de îngrijire asistată pentru a putea duce o viață normală.
Astfel de stări nu ar trebui ignorate, deoarece ele îi pot pune în pericol pe bătrâni. Dacă aceștia adorm în timpul diferitelor activități, există un risc crescut de a se răni sau de a provoca accidente serioase. De asemenea, somnolența diurnă nu apare din senin, ea poate semnala prezența unor afecțiuni cu care vârstnicul se confruntă.
Afecțiuni asociate cu somnolența diurnă
Apariția acestor stări pot fi asociate cu o serie de probleme, mai mult sau mai puțin serioase. În situațiile mai puțin grave, ele pot apărea în urma tulburărilor de somn, caz în care somnolența diurnă poate fi considerată normală.
Totuși, astfel de stări pot fi și simptome ale depresiei, diabetului sau a unor afecțiuni cardiace, renale sau digestive. În momentul în care vârstnicul începe să aibă astfel de probleme, ar trebui verificat programul său de somn. Dacă acesta doarme suficient în timpul nopții, dar are probleme cu trezitul și încă se confruntă cu stări de oboseală și somnolență, este recomandat să meargă la un control mai amănunțit.
Somnolența diurnă și demența – există o legătură?
O serie de cercetători au realizat studii cu privire la somnolența diurnă și au analizat existența unei posibile corelații între aceste stări și dezvoltarea demenței. Astfel, aceștia au descoperit că astfel de stări pot reprezenta un factor de risc al demenței.
Rezultatele arată faptul că somnolența diurnă excesivă este asociată cu o atrofie mai pronunțată a creierului în zonele mai sensibile la procesul de îmbătrânire. Mai precis, stările în cauză pot duce la apariția unor depuneri cerebrale, simptome care sunt specifice stadiului incipient al bolii Alzheimer, care este asociată cu simptome de demență în stadiile sale mai avansate.
Așadar, în momentul în care se observă prezența somnolenței diurne excesive, este recomandat ca bătrânul să meargă la un control neurologic. Dacă se va depista din timp predispoziția sa către Alzheimer, se poate interveni și, astfel, evoluția bolii va fi controlată mai bine sau chiar încetinită.
Cum să procedezi în cazul somnolenței diurne?
Dacă i-ai surprins pe vârstnicii din familia ta adormind în momente inoportune, încearcă să le monitorizezi activitățile pentru a vedea cât de des se întâmplă acest lucru. Verifică și programul lor zilnic și află dacă au parte de suficientă odihnă în timpul nopții.
Discută cu vârstnicul
Apoi, încearcă să porți o discuție cu aceștia pentru a vedea cum se simt. Aceste stări pot avea un impact emoțional puternic asupra lor sau pot apărea ca urmare a unor evenimente neplăcute. Dacă aceștia locuiesc singuri sau se simt copleșiți de bătrânețe, corpul lor ar putea reacționa prin somnolență excesivă. Află dacă bătrânii s-ar simți mai bine într-un centru în care să fie îngrijiți în permanență.
Mergeți la medic
În afara stării lor emoționale, discută cu aceștia și despre starea lor fizică. Încearcă să afli dacă se confruntă cu anumite simptome neobișnuite sau dacă au de-a face cu probleme noi, despre a căror cauză nu știu foarte multe. Astfel, puteți decide împreună să mergeți la medic și să descoperiți posibilele afecțiuni de care suferă.
Dacă bătrânul îți va spune ce simptome are, poți descoperi mai ușor medicul specialist căruia ar trebui să îi cereți ajutorul. În cazul în care nu ați putut identifica problema, îndreptați-vă cu încredere către medicul de familie. Acesta vă va oferi toate sfaturile de care aveți nevoie și vă va recomanda specialiștii necesari, dacă este cazul.
Stările de somnolență diurnă sunt răspândite printre persoanele în vârstă și, de multe ori, ele pot reflecta prezența unor probleme de sănătate mai serioase. Este important ca, în astfel de situații, să se identifice cauza reală a stărilor și să se intervină la timp, pentru a preveni dezvoltarea unor afecțiuni serioase și a-i permite vârstnicului să se bucure de o viață cât mai liniștită.