Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

5 cauze comune de insuficiență cardiacă la bătrâni

Camin de batrani » Informatii utile » 5 cauze comune de insuficiență cardiacă la bătrâni
7 decembrie 2022

Insuficiența cardiacă este o afecțiune care implică inabilitatea inimii de a asigura un flux sangvin corespunzător la nivelul întregului organism, conducând la perturbarea tuturor funcțiilor majore ale corpului. Poate afecta partea stângă, cea dreaptă sau ambele regiuni ale inimii și poate fi sistolică sau diastolică, în funcție de modul în care este deteriorat miocardul sau mușchiul cardiac. Incidența este semnificativă mai ales în rândul bătrânilor, crescând progresiv, în cazul ambelor sexe, odată cu înaintarea în vârstă. [1, 2]

În acest articol poți descoperi câteva detalii despre cele mai comune cauze ale insuficienței cardiace la vârstnici.

1. Hipertensiunea arterială

Atunci când presiunea sângelui arterial depășește valorile considerate normale, inima trebuie să se contracte suplimentar pentru a asigura irigarea corespunzătoare a tuturor țesuturilor de la nivelul corpului. În timp, acest efort adițional afectează miocardul care poate deveni prea rigid sau prea slăbit pentru a pompa sânge la nivelul întregului organism. [3]

Cel mai adesea, această afecțiune poate fi ținută sub control printr-un stil de viață corespunzător:

  • O dietă bazată pe un consum redus de sare, o abundență de fructe și legume proaspete și o limitare a grăsimilor saturate. Aceasta poate contribui la menținerea unei greutăți corporale ideale, obezitatea fiind un factor de risc major asociat cu hipertensiunea arterială.
  • Un consum moderat de alcool, adică nu mai mult de două băuturi alcoolice pe zi.
  • Un program de exerciții fizice regulat care ar trebui să se repete de cel puțin cinci ori pe săptămână. Sunt recomandate înotul, mersul pe jos și alergarea ușoară.
  • O reducere a stresului cu ajutorul unor tehnici de relaxare sau a plimbărilor lungi. O astfel de abordare poate contribui și la eliminarea unor obiceiuri nesănătoase precum fumatul care conduce la creșterea tensiunii arteriale. [4]
Camera azil

Dacă timpul nu îți permite să asiguri toate aceste condiții seniorului drag din viața ta, poți recurge oricând la serviciile de îngrijire a bătrânilor în azil. Sunt asigurate toate aceste necesitați – de la o dietă personalizată care ia în considerare recomandările medicale la activități care asigură stimulare cognitivă și fizică.

2. Artrita

Artrita, în special cea reumatoidă, este o altă afecțiune care poate conduce la insuficiență cardiacă în cazul vârstnicilor deoarece contribuie la un risc semnificativ de boli cardiovasculare și poate precipita infarctul. Cel mai probabil, artrita reumatoidă poate cauza astfel de probleme de sănătate deoarece inflamarea pe care o provoacă nu afectează doar articulațiile, ci întregul corp.

Pentru a ține sub control această boală este important ca bătrânii afectați să urmeze tratamentul pentru artrită recomandat de medic întocmai, să aibă o dietă adecvată și să beneficieze de terapii fizice specifice. [5]

În căminele de bătrâni care oferă servicii premium, seniorul poate beneficia de susținerea necesară în respectarea tuturor acestor recomandări medicale, inclusiv de ședințe de fizioterapie, kinetoterapie sau masaj care pot ameliora durerile asociate cu artrita și pot îmbunătăți mobilitatea. Tarifele unui cămin de bătrâni care oferă astfel de servicii premium pot fi chiar accesibile.

3. Boala arterială coronariană

Proceduri recuperare

Cea mai comună afecțiune cardiovasculară care poate conduce la insuficiență cardiacă în rândul vârstnicilor este boala arterială coronariană. Aceasta se dezvoltă atunci când se acumulează depozite de grăsime la nivelul arterelor, reducând fluxul sangvin și favorizând infarctul miocardic sau atacul de cord care cauzează deteriorarea mușchiului cardiac. Din acest motiv, inima nu mai poate pompa sânge la nivelul organismului la fel de eficient.

Infarctul miocardic se produce de regulă subit, atunci când una dintre arterele afectate de acele depuneri de grăsime devine complet blocată. Efectele unei astfel de probleme medicale variază în funcție de timpul scurs până la momentul primirii de îngrijirii medicale corespunzătoare și de gradul de deteriorare care se produce la nivelul mușchiului cardiac. [3, 6]

De multe ori, bătrânii care suferă un atac de cord au nevoie de monitorizare permanentă și de îngrijiri medicale speciale. De aceea, este util să consideri serviciile unui centru de recuperare medicală specializat. Personalul unui astfel de centru poate asigura atât îngrijiri zilnice care țin de igiena corporală și alimentație, cât și consultații de specialitate.

Receptie centru recuperare

4. Valvele cardiace defecte

Valvele prezente la nivelul inimii au rolul de a asigura circulația sângelui în direcția potrivită. Atunci când acestea se deteriorează datorită unui defect din naștere, a unei infecții sau a unei anumite boli cardiovasculare, inima este forțată să lucreze suplimentar. În timp, acest efort conduce la slăbirea sa. [3]

Valvele deteriorate sunt mai des întâlnite în cazul persoanelor în vârstă care uneori se confruntă și cu probleme de hipertensiune arterială, colesterol mărit sau diabet. Principala sa complicație este insuficiența cardiacă, dar și infarctul miocardic, cheagurile de sânge și tulburările de ritm cardiac trebuie menționate. [7]

Pentru a preveni acestă afecțiune sunt necesare o dietă echilibrată, o greutate corporală normală, minimizarea stresului, un nivel de exerciții fizice regulate adecvat și eliminarea obiceiurilor nesănătoase precum fumatul. [8]

Sala mese

5. Miocardita

Între cauzele insuficienței cardiace la vârstnici se numără și miocardita. Această afecțiune este cel mai adesea provocată de un virus care inflamează miocardul sau mușchiul cardiac și conduce la diminuarea capacității inimii de a pompa sânge. Frecvent, această boală cardiovasculară este asociată cu insuficiență cardiacă la nivelul părții stângi a inimii.

Simptomele miocarditei sunt asemănătoare cu cele ale atacului de cord: dureri în piept inexplicabile, creșterea pulsului și dificultăți la respirație. Este o afecțiune care poate fi evitată prin spălarea frecventă a mâinilor și evitarea persoanelor care prezintă manifestări ale unei infecții virale. [3, 9]

Dacă te întrebi cât poate trăi o persoană cu insuficiență cardiacă, răspunsul variază în funcție de severitatea afecțiunii, de cât de corect urmează indicațiile medicului și de schimbările implementate la nivelul stilului de viață. În cazul unui vârstnic, toate aceste condiții care pot prelungi durata de viață cu un număr semnificativ de ani, necesită suport adecvat. [10, 11]

Dormitor azil

De aceea, poate fi util să iei în considerare un azil pentru vârstnici care oferă servicii premium. Un cămin de bătrâni în București care poate asigura astfel de îngrijiri pentru seniorul drag din viața ta este Affinity Life Care. Poți alege unul dintre cele patru centre disponibile pe care le poți vizita oricând pentru a viziona condițiile de lux asigurate în fiecare cameră și a afla mai multe despre pachetele de servicii puse la dispoziție.

Bibliografie:

1. Moore, Kristeen. “What Is Heart Failure?” Healthline, Healthline Media, 21 Dec. 2021, www.healthline.com/health/heart-failure#types. Accesat la 11 Nov. 2022.

2. Elizabete, Viana de Freitas, et al. “Heart Failure in the Elderly.” Journal of Geriatric Cardiology, vol. 9, no. 2, 20 July 2012, pp. 101–107, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418897/, 10.3724/sp.j.1263.2011.12295. Accesat la 11 Nov. 2022.

‌3. “Heart Failure – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142. Accesat la 11 Nov. 2022.

‌4. Felman, Adam. “Everything You Need to Know about Hypertension (High Blood Pressure).” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 10 Nov. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/150109#diet. Accesat la 11 Nov. 2022.

‌5. https://www.facebook.com/WebMD. “How Are Heart Disease and RA Linked?” WebMD, WebMD, 30 Dec. 2008, www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/heart-disease-rheumatoid-arthritis. Accesat la 11 Nov. 2022.

‌6. Kinman, Tricia. “Heart Attack Symptoms, Causes, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, 27 Jan. 2022, www.healthline.com/health/heart-attack#complications. Accesat la 11 Nov. 2022.

‌7. “Heart Valve Disease – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-valve-disease/symptoms-causes/syc-20353727. Accesat la 11 Nov. 2022.

8. “Heart Valve Disease – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-valve-disease/diagnosis-treatment/drc-20353732. Accesat la 11 Nov. 2022.

‌9. “Myocarditis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/myocarditis/symptoms-causes/syc-20352539. Accesat la 11 Nov. 2022.

10. Huff, Charlotte. “Ways to Maximize Your Lifespan with Heart Failure.” WebMD, WebMD, Feb. 2021, www.webmd.com/heart-disease/heart-failure/features/heart-failure-life-expectancy. Accesat la 11 Nov. 2022.

‌11. NHS Choices. Living with – Heart Failure. 2022, www.nhs.uk/conditions/heart-failure/living-with/. Accesat la 11 Nov. 2022.

X
Solicită o ofertă