Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Ce este insuficiența cardiacă? Tot ce trebuie să știi despre această afecțiune la bătrâni!

Camin de batrani » Informatii utile » Ce este insuficiența cardiacă? Tot ce trebuie să știi despre această afecțiune la bătrâni!
26 octombrie 2022

Rolul inimii este acela de a asigura pomparea sângelui oxigenat spre celelalte organe și, în sens invers, de la pompa sângele dinspre organe spre plămâni pentru ca acesta să poată fi oxigenat. Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu își mai îndeplinește rolul la fel de eficient, ceea ce aduce cu sine numeroase simptome neplăcute. Află totul despre această afecțiune din articolul nostru.

Ce este insuficiența cardiacă?

În cazul vârstnicilor, vorbim cu precădere despre insuficiență cardiacă congestivă, care se poate manifesta chiar și asimptomatic în stadiile incipiente ale afecțiunii. Pe măsură ce aceasta evoluează, se pot depista două tipuri diferite de insuficiență cardiacă: sistolică sau diastolică.

  • Insuficiența cardiacă sistolică apare atunci când inima nu reușește să pompeze suficient sânge către celelalte organe;
  • Insuficiența cardiacă diastolică este mai rar întâlnită și prevede incapacitatea inimii de a primi suficient sânge de la organe.

De asemenea, patologia în cauză poate fi acută sau cronică.

  • În cazul insuficienței cardiace acute simptomele apar subit, în urma unor urgențe medicale precum infarctul miocardic;
  • În schimb, varianta cronică are în vedere instalarea lentă, dar constantă a simptomelor în organism.

Cauzele insuficienței cardiace

Hipertensiunea arterială și diabetul zaharat pot conduce către apariția insuficienței cardiace, însă, de cele mai multe ori, este vorba despre un cumul de factori diferiți care pot avea aceleași efecte negative asupra organismului. Pe lângă antecedentele în ceea ce privește infarctul miocardic, iată alte cauze posibile pentru declanșarea acestei patologii:

  • Inflamarea mușchiului inimii, afecțiune cunoscută și sub denumirea de “miocardită”;
  • Tulburări frecvente ale ritmului inimii, cunoscute și sub denumirea de “aritmii”;
  • Diferite boli endocrine;
  • Diferite malformații congenitale din naștere;
  • Excesul de alcool sau substanțe interzise;
  • Utilizarea anumitor medicamente care au efecte asupra funcțiilor inimii;
  • Cardiopatia ischemică cronică.

Factori de risc pentru insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă, precum multe alte boli frecvente ale bătrâneții, are în vedere anumiți factori de risc ce pot conduce la apariția sa. Aceștia sunt cei mai cunoscuți până în prezent:

  • Hipertensiunea arterială

Printre factorii principali care pot deteriora vasele de sânge se enumeră nivelul mult prea ridicat al tensiunii arteriale.

  • Colesterolul ridicat

Vârstnicii care suferă de obezitate prezintă un risc crescut de a suferi de insuficiență cardiacă din cauza îngustării vaselor de sânge.

  • Fumatul

Acest obicei nociv deteriorează vasele de sânge, afectând profund circulația sangvină și funcțiile inimii, prin urmare.

  • Sedentarismul

Din nefericire, mulți vârstnici sunt diagnosticați cu insuficiență cardiacă din cauza stilului de viață necorespunzător. Organele ajung să nu mai fie la fel de bine oxigenate din cauza exercițiilor fizice.

  • Istoricul familial

Este posibil ca predispoziția la a dezvolta insuficiență cardiacă să fie mai mare dacă au existat alte cazuri în familie.

  • Sexul

Bărbații par a fi mai predispuși să sufere de insuficiență cardiacă decât femeile.

  • Vârsta

Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de apariție a insuficienței cardiace este mai crescut din cauza procesului natural de îmbătrânire.

Barbat cu insuficiența cardiacă

Simptomele insuficienței cardiace

Există mai multe stadii de dezvoltare ale insuficienței cardiace – de la starea asimptomatică la stadiul terminal, în care pacienții au nevoie de îngriji medicale și urmarea unui tratament specializat. Iată care sunt câteva dintre cele mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni:

  • Senzația de lipsă de aer;
  • Oboseală cronică;
  • Amețeli;
  • Palpitații la inimă;
  • Stări de greață;
  • Scăderea apetitului;
  • Scăderea puterii de concentrare;
  • Tuse cu expectorații;
  • Creșterea rapidă în greutate din cauza retenției de lichide;
  • Dureri în piept;
  • Senzație de leșin.

Pe lângă aceste simptome mai poate apărea și o intoleranță generală la efectuarea efortului fizic. Oboseala apare mult mai repede, însoțită de amețeli, stări de rău și respirație sacadată. În cazul acestor simptome, o vizită la medicul specialist trebuie urgentată pe cât de mult posibil, deoarece viața vârstnicului poate fi pusă în pericol.

Cât de periculoasă este insuficiența cardiacă la vârstnici?

Insuficiența cardiacă poate avea urmări fatale asupra pacienților. Dacă afecțiunea este diagnosticată la timp, urmarea tratamentului este esențială pentru menținerea sub control a simptomelor existente. Cu toate acestea, există posibilitatea ca organismul să nu răspundă corespunzător la tratament, caz în care medicul trebuie contactat de urgență.

Printre posibilele complicații ce pot apărea se enumeră și insuficiența hepatică sau insuficiența renală, ce pot apărea în urma scăderii drastice a cantității de oxigen disponibil în țesuturi. Totodată, tulburările frecvente de ritm ale inimii pot conduce către un infarct sau chiar deces dacă măsurile nu sunt luate la timp.

Persoanele diagnosticate cu insuficiență cardiacă ar trebui să renunțe la fumat sau consumul de alcool pentru a preveni agravarea situației. Menținerea sedentarismului ar putea conduce la înrăutățirea simptomelor într-un timp foarte scurt.

Tratamentul insuficienței cardiace

Există multiple opțiuni de tratament pentru insuficiența cardiacă, pe care le vom prezenta elaborat mai jos. Cu toate acestea, primele schimbări ce trebuie realizate în cazul unui vârstnic diagnosticat cu insuficiență cardiacă sunt cele la nivelul stilului de viață. Dieta necorespunzătoare, păstrarea viciilor, deshidratarea și refuzul de a efectua exerciții fizice pot chiar contracara efectele tratamentelor recomandate.

Tratament medicamentos pentru insuficiența cardiacă

Beta-blocantele ajută la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea funcției cardiace, în timp ce inotropii pozitivi ajută la pomparea mai eficientă a sângelui. Acestea sunt doare câteva posibilități de tratament medicamentos ce pot fi prescrise de medicul specialist, în funcție de simptomele fiecărui pacient în parte.

Tratament chirurgical pentru insuficiența cardiacă

O posibilitate de intervenție chirurgicală pentru insuficiența cardiacă este operația de by-pass coronarian, care are în vedere eliberarea arterelor blocate din cauza acestei afecțiuni.
Există și varianta înlocuirii valvei cardiace, în cazul în care insuficiența cardiacă este cauzată de o supapă cardiacă disfuncțională.
Defibrilatoarele cardiace pot fi instalate pentru a preveni apariția complicațiilor, iar transplantul de inimă de la un donator reprezintă ultima opțiune de tratament chirurgical în cazul persoanelor cu insuficiență cardiacă în stare foarte gravă.

Tratament intervențional pentru pacienții cu insuficiență cardiacă

Ca tratament intervențional, poate fi instalat un dispozitiv de asistență ventriculară care ajută la pomparea sângelui din camerele inferioare ale inimii către restul organismului. De asemenea, stimulatoarele cardiace biventriculare reprezintă o alternativă de tratament în cazul persoanelor ale căror ventricule nu pompează sângele în mod sincronizat.

Tratament naturist și dietă pentru vârstnicii cu insuficiență cardiacă

În ceea ce privește nutriția vârstnicilor care suferă de insuficiență cardiacă, anumite substanțe naturale pot fi de folos în reglarea funcțiilor inimii. Acestea pot fi regăsite în diferite alimente sau în suplimente alimentare, care trebuie însă procurate doar la recomandarea medicului specialist. Printre acestea se enumeră vitamina B1, magneziu, carnitina și coenzima Q10.

Referitor la alimentație, dieta unui vârstnic care suferă de această afecțiuni ar trebui să fie bogată în potasiu, fibre și carbohidrați complecși. Grăsimile saturate trebuie însă evitate cu orice preț.

Îngrijirea vârstnicilor care suferă de insuficiență cardiacă

Receptie
Camin de batrani
Camera camin de batrani

Bazat pe simptomele fiecărui vârstnic în parte, medicul specialist va recomanda metodele de tratament potrivite. Cu toate acestea, insuficiența cardiacă, precum orice altă afecțiune, are un puternic impact inclusiv asupra psihicului vârstnicilor. De aceea, este important ca aceștia să trăiască într-un mediu ordonat și lipsit de factori de stres, astfel încât simptomele sale să nu se agraveze.

La Affinity Life Care oferim îngrijire specializată pentru seniorii care suferă de boli cardiovasculare și afecțiuni cardiace care le pot pune viața în pericol atunci când nu sunt tratate cu seriozitate. Aici, vârstnicii pot beneficia de terapii alternative precum kinetoterapia sau terapia ocupațională, care să îi ajute să își păstreze mintea și corpul în cea mai bună stare.

Mai mult decât atât, tarifele noastre depind de pachetele medicale personalizate, bazat pe nevoile fiecărui rezident în parte. Orice senior se poate bucura de un meniu personalizat, o cameră single cu condiții de lux și multe alte facilități la unul dintre cele patru centre de care dispunem în capitală. Vino să ne vizitezi și vom stabili împreună toate detaliile necesare pentru prelungirea și îmbunătățirea vieții părinților sau bunicilor tăi!

X
Solicită o ofertă