Boala coronariană: regimul alimentar recomandat și planul de îngrijire
Cuprins
Afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din întreaga lume. Boala coronariană este una dintre acestea și poate fi prevenită prin intermediul unui stil de viață sănătos și echilibrat. Află care sunt simptomele sale, cum se pune diagnosticul și care este planul de îngrijire recomandat.
Ce este boala coronariană?
Boala coronariană este o afecțiune cardiovasculară des întâlnită. Se caracterizează prin incapacitatea vaselor sanguine de a asigura un aport suficient de oxigen pentru funcționarea normală a inimii.
În prezent nu se cunoaște o cauză concretă pentru apariția bolii, însă știm câțiva factori de risc care îi favorizează apariția. Lista include:
- fumatul
- consumul de alcool în exces
- sedentarismul
- diabetul zaharat
- hipertensiunea
- obezitatea
- nivelul ridicat al colesterolului
Simptomele bolii coronariene
Persoanele care suferă de boala coronariană au de obicei dureri în piept care pot radia către umăr, brațul stâng, spate, gât sau maxilar. În unele cazuri se întâlnesc simptome precum arsuri în capul pieptului, bătăi neregulate ale inimii sau dificultăți de respirație.
Deseori, simptomele apar în timpul unui stres emoțional puternic sau a unui efort fizic ridicat. De aceea, multe persoane nu își dau seama pe moment că sunt bolnave, ci consideră că au nevoie de o perioadă de odihnă.
În același timp, există situații în care boala nu prezintă niciun simptom. De aceea sunt atât de importante controalele de rutină, care pot identifica din timp astfel de probleme.
Cum se pune diagnosticul de boală coronariană?
Un diagnostic corect se pune cu certitudine doar în urma unei coronarografii. Această procedură minim invazivă are rolul de a indica medicului unde sunt localizate leziuni pe arterele coronare și câte de severe sunt acestea.
Coronarografia este realizată de către un medic cardiolog atunci când pacientul are dureri sau un disconfort în piept. De aceea, nu pune pe seama vârstei sau a creșterii în greutate astfel de simptome, ci mergi la medic pentru un control.
Persoanele care suferă de boala coronariană trebuie să ia anumite măsuri pentru a preveni progresia bolii, dacă aceasta a fost identificată devreme. Din păcate, în lipsa simptomelor afecțiunea poate fi greu de înțeles. De aceea, mulți nu fac eforturi pentru a-și schimba stilul de viață. Îngrijirea persoanelor vârstnice independente la un cămin de bătrâni poate fi o soluție pentru îmbunătățirea calității vieții fără eforturi din partea pacientului.
Plan de îngrijire recomandat
Afecțiunea poate fi evitată prin eliminarea factorilor care o generează. Când boala a fost deja identificată, însă nu există simptome, pot fi luate următoarele măsuri pentru a preveni progresia.
Modificarea stilului de viață
Îmbunătățirea stilului de viață ajută foarte mult pacienții. Astfel, se recomandă renunțarea la fumat, activitatea fizică regulată (însă nu trebuie să exagerezi sau să te forțezi), pierderea în greutate și reducerea stresului.
Plimbările în aer liber, pe jos sau cu bicicleta, sunt o modalitate excelentă de a face puțină mișcare. Înotul, gimnastica, dansul și pilates sunt de asemenea sugestii potrivite. Acestea au și beneficiul de a îmbunătăți starea de spirit și ajută în procesul de slăbire.
Cât despre stres, pacientul poate încerca yoga, meditația, exercițiile de respirație, plimbările în natură, socializarea, lectura, jocurile de societate sau îngrijirea unui animal de companie.
Adoptarea unui regim alimentar potrivit
Dieta pentru inimă include diferite recomandări:
- evitarea alimentelor procesate
- evitarea prăjelilor
- consumul de grăsimi sănătoase (nuci și semințe, avocado, măsline)
- evitarea lactatelor sau înlocuirea lor cu variante degresate
- evitarea cărnii și înlocuirea acesteia cu legume (de preferat neprocesate)
- dacă se consumă carne, îndepărtarea grăsimii și a pielii, în cazul cărnii de pasăre
- un aport scăzut de carbohidrați rafinați
- creșterea consumului de leguminoase
- evitarea adaosului de sare
- evitarea alcoolului
În cazul în care au apărut deja simptome, tratamentul este medicamentos. De asemenea, implică proceduri specifice în funcție de severitatea bolii: o intervenție chirurgicală de bypass aorto-coronarian sau angioplastia coronariană.
Bypass-ul aorto-coronarian este o intervenție care se realizează sub anestezie generală și presupune o „ocolire” a obstacolului de la nivelul arterelor prin interpunerea unei porțiuni de vas sănătos de la același pacient. Durata medie de spitalizare este de 3-5 zile.
Angioplastia coronariană, în schimb, are ca scop lărgirea zonelor îngustate ale arterelor coronare și presupune de obicei implantarea unui stent. Acest dispozitiv flexibil menține artera deschisă și permite sângelui să circule.
Boala coronariană este o afecțiune ce poate fi evitată printr-un stil de viață potrivit, care să includă exerciții fizice, o alimentație sănătoasă și reducerea stresului. Acestea sunt și metode de tratament în cazul paciențiilor fără simptome. Pentru identificarea din timp a bolii, mergi regulat la un control medical și nu ignora nicio durere sau disconfort din zona pieptului.