Avantajele ședințelor de kinetoterapie pentru cei în vârstă
Kinetoterapia poate ajuta la grăbirea procesului de vindecare și îmbunătățirea funcțiilor organismului atunci când vârstnicii beneficiază de acest tratament cu regularitate. Fie că este vorba despre kinetoterapie la domiciliu sau într-un centru de recuperare medicală specializat, avantajele obținute sunt numeroase. Află mai multe despre acestea din articolul nostru.
Care sunt avantajele kinetoterapiei pentru vârstnici?
Kinetoterapia pentru copii, adulți și vârstnici arată diferit. Fiecare tehnică utilizată de specialist este potrivită pentru nevoile fiecărui client în parte, ceea ce înseamnă că limitele sale corporale nu vor fi întrecute. Cu toate acestea, prin practica asiduă a exercițiilor, seniorii se pot bucura de beneficii precum următoarele:
1. Reducerea nivelului de stres și anxietate din organism
Stresul și anxietatea reprezintă doi dintre factorii principali care pot conduce la depresie, singurătate cronică sau declanșarea altor afecțiuni frecvente ale bătrâneții. Această perioadă a vieții aduce cu sine confuzie sau stări de iritare care pot fi ținute sub control prin intermediul terapiilor alternative. Kinetoterapia ajută la eliminarea stresului din organism și, astfel, participă la îmbunătățirea bunăstării generale a vârstnicilor.
2. Îmbunătățirea elasticității musculare
Procesul natural de îmbătrânire aduce cu sine o stare de fragilitate care se poate observa la nivelul întregului organism. Articulațiile nu mai sunt la fel de flexibile și anumite mișcări fizice devin mai greu de realizat. Acest lucru poate conduce la accidentări sau la scăderea gradului de independență a unui vârstnic.
Din fericire, kinetoterapia poate interveni la timp în acest proces degenerativ. Prin intermediul exercițiilor propuse de specialist musculatura poate fi întărită, astfel încât seniorii să se poată ocupa singuri de igiena personală sau hrănire, fără să mai depindă în aceeași măsură de asistența celor din jur.
3. Menținerea articulațiilor în stare optimă
Printre metodele de prevenire a artritei și a altor afecțiuni asemănătoare se enumeră și kinetoterapia. Gimnastica medicală poate fi un factor foarte important de protecție în ceea ce privește gradul de uzură al articulațiilor prin lubrifierea corespunzătoare a cartilajelor. Astfel, gradul de frecare va fi mult mai mic, iar vârstnicii pot scăpa de durerile articulare sau osoase pe care le întâmpină adesea.
4. Menținerea sănătății cardiovasculare
Bolile cardiovasculare pot fi de asemenea prevenite sau simptomele lor pot fi ținute sub control cu ajutorul kinetoterapiei. Deoarece această formă de terapie stimulează circulația sangvină – fie prin exerciții fizice, fie prin masaj, activitatea sistemului circulator va fi îmbunătățită, iar riscul de îmbolnăvire va fi mai mic.
Totodată, prin intermediul exercițiilor propuse de kinetoterapeut, vârstnicii se pot bucura de o oxigenare mai bună a creierului, dar și a plămânilor, datorită antrenamentului survenit asupra musculaturii intercostale și abdominale, care permite o respirație mai profundă și fără dificultăți.
5. Recuperarea mobilității
Dacă vârstnicul a trecut recent printr-un accident, a fost imobilizat la pat din diferite motive sau a suferit de diverse tipuri de paralizii, kinetoterapia poate face minuni în ceea ce privește recuperarea mobilității. Cu toate acestea, munca terapeutului trebuie susținută de voința și ambiția seniorului pentru ca rezultatele să poată fi văzute în timp.
În funcție de afecțiunile de care suferă și vârsta pe care o are, kinetoterapeutul va dezvolta un program specializat de exerciții fizice ușoare, astfel încât vârstnicul să își recapete puțin câte puțin forța în propriile puteri. Niciun program de terapie fizică nu va încerca să forțeze limitele pacienților, ci doar să îi îndrume pe aceștia înspre mișcări care le pot reda încrederea în sine.
Când are un vârstnic nevoie de kinetoterapie?
Atunci când părinții sau bunicii tăi întâmpină dificultăți în realizarea unor mișcări care înainte nu puneau probleme cum ar fi mâncatul sau îmbrăcarea hainelor, funcțiile aparatului locomotor au fost afectate. Este important să iei măsuri din timp și să îi supui unor examinări medicale de specialitate, însă kinetoterapie este recomandată cel mai adesea în asemenea cazuri. Căderile pot fi prevenite prin utilizarea unui cadru, dar cel mai important aspect referitor la siguranța vârstnicilor este mediul în care aceștia trăiesc.
Dacă membrii familiei nu au suficientă disponibilitate sau pregătirea necesară pentru a îngriji un vârstnic care suferă de anumite afecțiuni, este momentul să fie luată în considerare cazarea acestora într-un cămin de bătrâni privat în București. În centrele de recuperare Affinity Life Care, vârstnicii se vor bucura de condiții premium și activități recreative care să le reducă nivelul de stres.
Mai mult decât atât, sarcinile zilnice vor fi preluate de o echipă de profesioniști, în timp ce toți rezidenții vor fi supravegheați medical în mod constant, astfel încât starea lor de sănătate să poată fi îmbunătățită. În special dacă un senior a suferit de curând un AVC sau o intervenție chirurgicală care necesită tratament special, serviciile noastre acoperă toate nevoile pe care acesta le-ar putea avea.
Te așteptăm la Affinity Life Care cu condiții premium de îngrijire a vârstnicilor și ședințe de kinetoterapie care le pot oferi înapoi independența!