Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

AVC ischemic: cunoașterea semnelor timpurii pentru a salva vieți

Camin de batrani » Boli si afectiuni medicale » AVC ischemic: cunoașterea semnelor timpurii pentru a salva vieți
14 martie 2024

AVC-ul ischemic este un tip de accident vascular cerebral care apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus, ceea ce duce la moartea celulelor cerebrale. Termenul „ischemic” se referă la faptul că acest tip de AVC este cauzat de o obstrucție în arterele cerebrale, care împiedică sângele să ajungă la creier. Efectele unui AVC ischemic pot fi devastatoare și pot varia în funcție de zona creierului afectată. 

Cuprins:

Semnele timpurii ale unui AVC Ischemic

Pentru a înțelege mai bine ce este un AVC, putem observa care sunt simptomele asociate cu acesta. Printre semnele timpurii ale unui AVC ischemic se numără tulburările de vedere, dificultățile de vorbire, amețeala, durerea de cap puternică și inexplicabilă, confuzia, pierderea echilibrului sau coordonării și paralizia sau slăbiciunea bruscă, mai ales pe o parte a corpului (AVC ischemic pe stânga sau pe dreapta)[1].

Recunoașterea semnelor timpurii este esențială pentru a acționa rapid și a începe tratamentul cât mai curând posibil. Urgența acțiunii este un aspect crucial, deoarece cu cât tratamentul este inițiat mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de a reduce daunele pe termen lung. Este vital să sunăm la 112 imediat ce observăm aceste simptome la noi sau la altcineva.

Pentru a ușura recunoașterea simptomelor unui AVC ischemic, există o metodă simplă și eficientă numită FAST (Face, Arms, Speech, Time). Această metodă ne ajută să identificăm rapid semnele unui AVC ischemic. Verificăm dacă una dintre laturile feței cade, solicităm persoanei să ridice ambele brațe și observăm dacă unul dintre ele cade, ascultăm discursul persoanei pentru a vedea dacă este încetinit sau incoerent, iar dacă observăm oricare dintre aceste semne, este timpul să sunăm la 112.

Printre factorii de risc ai unui AVC se numără vârsta înaintată, fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul, colesterolul ridicat și bolile cardiovasculare. Este important să fim conștienți de acești factori și să luăm măsuri de prevenire pentru a reduce riscul de a dezvolta un AVC ischemic.

Recunoașterea semnelor timpurii ale unui AVC ischemic este fundamentală pentru a acționa rapid și a solicita ajutor medical de urgență. Cunoașterea acestor semne și factorii de risc asociați pot ajuta la prevenirea și managementul eficient al acestei afecțiuni grave. Este imperios să fim conștienți de importanța acțiunii imediate și să răspundem prompt la aceste semne pentru a salva vieți și a reduce impactul pe termen lung al unui AVC ischemic.

Impactul pe termen lung al unui AVC ischemic

Impactul pe termen lung al unui AVC ischemic

Impactul pe termen lung al unui AVC ischemic poate fi semnificativ și poate afecta în mod considerabil calitatea vieții pacientului și a familiei sale. Iată câteva dintre cele mai importante aspecte ale acestui impact:

Deficite neurologice și motorii

Un AVC ischemic poate cauza leziuni cerebrale care duc la diverse deficite neurologice și motorii. Pacienții pot experimenta paralizie sau slăbiciune a unui braț sau picior, dificultăți de vorbire și înghițire, pierderea echilibrului și a coordonării. Aceste deficite afecta independența și abilitatea de a desfășura activități zilnice.

Probleme cognitive și emoționale

AVC-ul ischemic poate avea consecințe asupra funcționării cognitive. Pacienții pot avea dificultăți de memorie, concentrare și luare a deciziilor. De asemenea, există un risc crescut de a dezvolta afecțiuni mintale precum depresia sau anxietatea, care pot afecta în continuare recuperarea și calitatea vieții.

Modificări în stilul de viață

În funcție de severitatea AVC-ului ischemic, pacientul poate avea nevoie de îngrijire pe termen lung și de modificări semnificative în stilul de viață. Acestea pot include ajustarea dietei și exercițiilor fizice, adaptarea mediului de locuit și asistență pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice. În plus, pacienții pot avea nevoie de terapie ocupațională și fizioterapie pentru a-și recâștiga abilitățile pierdute.

Costurile financiare

Un AVC ischemic poate presupune costuri semnificative asociate cu îngrijirea medicală continuă, reabilitarea și posibila incapacitate de a munci. Aceste costuri pot include medicamente, terapii suplimentare, vizite la medici specialiști și adaptări ale mediului de locuit. Toate acestea pot afecta în mod considerabil bugetul familiei și pot crea dificultăți financiare pe termen lung.

Șansele de supraviețuire

Șansele de supraviețuire a unui AVC ischemic sunt influențate de o serie de factori:

  • primul factor important este vârsta pacientului. Persoanele în vârstă au șanse mai mici de supraviețuire și de recuperare completă după un AVC ischemic:
  • starea generală de sănătate a pacientului este un alt factor important. Persoanele cu probleme de sănătate preexistente, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială sau afecțiuni cardiace, pot avea șanse mai mici de supraviețuire;
  • severitatea AVC-ului și rapiditatea cu care este acordat tratamentul pot influența șansele de supraviețuire. Un AVC ischemic sever poate duce la complicații grave și poate avea un impact negativ asupra prognosticului pacientului;
  • un tratament imediat și eficient poate îmbunătăți șansele de supraviețuire.

Recuperarea după un AVC ischemic poate varia de la o persoană la alta. Unii pacienți pot avea nevoie de îngrijire pe termen lung și de asistență medicală continuă pentru a-și recăpăta funcțiile pierdute. Alții pot experimenta o recuperare semnificativă și pot reveni la o viață relativ normală cu ajutorul kinetoterapiei și a altor intervenții de reabilitare. Este important să se ofere pacienților o terapie adecvată și să li se ofere suport emoțional pentru a-și îmbunătăți șansele de recuperare. 

Sursă de referință:

1. “Ischemic Stroke: Symptoms, Treatment, Recovery, and More.” Healthline, 22 Sept. 2017, www.healthline.com/health/stroke/cerebral-ischemia#. Accessed 28 Sept. 2023.

X
Solicită o ofertă