Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Coxartroza: cauze, simptome, tratament și recuperare

Camin de batrani » Boli si afectiuni medicale » Coxartroza: cauze, simptome, tratament și recuperare

Coxartroza este considerată a fi una dintre cele mai grave condiții articulare care afectează populația globală și nu neapărat din cauza durerilor puternice, ci din perspectiva modului în care scade calitatea vieții pacienților.

Este important să rețineți că această afecțiune poate fi tratată complet în stadiile incipiente. Din păcate, mulți pacienți ignoră simptomele timpurii și, prin urmare, sunt obligați să recurgă la intervenții chirurgicale complexe și la alte forme mai invazive de tratament. De aceea, este indicat să învățați să recunoașteți simptomele, factorii de risc și cauzele care duce la apariția coxartrozei, mai ales dacă aveți în grijă un membru al familiei în vârstă sau predispus.

Ce este coxartroza?

Articulația șoldului este una dintre cele mai predispuse articulații la degenerarea în timp. Aceasta se compune din capul femural și cavitatea acetabulară, între cele două existând un strat protector de țesut cartilaginos care are rolul de a ajuta articulația să se miște ușor.

Însă, odată cu înaintarea în vârstă, acest țesut se deteriorează ca urmare a uzurii și poate duce la apariția coxartrozei sau osteoartritei șoldului. Pe scurt, coxartroza este o formă de artroză (afecțiune non-inflamatorie degenerativă) care afectează articulațiile.

Afecțiunea poate fi atât primară, cauzele fiind încă neclare, cât și secundară, care este mai frecventă. Procesul de deformare al articulațiilor poate începe de la polul superior sau inferior, recum și din partea centrală a șoldului.

Articulația șoldului este una dintre cele mai stabile și mai puternice din organism, susținând toată greutatea superioară a corpului și transmițând-o către partea inferioară. De asemenea, aceasta susține o presiune semnificativă în timpul mișcării, ceea ce predispune articulația la degenerarea în timp.

Deși această afecțiune se găsește în principal la pacienții de vârstă mijlocie și mai avansată, trebuie remarcat faptul că poate apărea și la vârste mai mici, sub 40 de ani.

Simptomele coxartrozei

Simptomele coxartrozei

Chiar dacă această afecțiune este foarte frecventă, nu orice persoană afectată se adresează unui medic în stadiile inițiale. Acest lucru face ca procesul de terapie și recuperare să fie mai complicat.

Principalele simptome ale coxartrozei:

  • Senzații dureroase la nivelul șoldului;
  • Rigiditate în mișcare la nivelul șoldului;
  • Apariția șchiopătării;
  • Scăderea mobilității;
  • Atrofie musculară;
  • Capacitatea de a merge începe să fie vizibil afectată;
  • Senzații de oboseală în corp;
  • Sensibilitate la schimbările de vreme.

Dacă o persoană din familia dumneavoastră resimte simptomele menționate, înseamnă că trebuie să vă adresați unui medic. Apelați cu încredere la serviciile de calitate ale căminelor Affinity pentru îngrijirea specială a persoanelor vârstnice semi-independente.

Cauzele coxartrozei

Cauzele coxartrozei

Una dintre cele mai frecvente cauze al coxartrozei sau osteoartritei șoldului este predispoziția genetică, adică moștenirea afecțiunii. În cele mai multe cazuri, patologia sau circumstanțele anterioare sunt cauza degenerării premature a articulațiilor.

Alte cauze ale apariției coxartrozei:

  • Vârsta înaintată – de obicei peste 60 de ani, dar, așa cum am menționat anterior, coxartroza și simptomele sale pot apărea și la persoane sub 40 de ani;
  • Diverse traume prezente la nivelul șoldului – apar ca urmare a activităților intense care necesită suprasolicitarea articulației șoldului;
  • Dislocarea congenitală a șoldului în timpul vieții;
  • Kilogramele în plus – obezitatea crește presiunea supusă asupra articulațiilor în general, în special la nivelul șoldului;
  • Sexul pacienților – se consideră că femeile sunt mai predispuse la afecțiunile degenerative și, implicit, la coxartroză;
  • Diverse boli ale sistemului musculoscheletal care pot duce la deteriorarea articulațiilor la nivelul șoldului – cum ar fi: diabetul, hipertiroidismul, boala Paget a oaselor etc.

Diagnosticul coxartrozei

Diagnosticul coxartrozei

Diagnosticul pentru coxartroză se bazează pe efectuarea unei anamneze și pe rezultatele studiilor radiografice ale articulației șoldului. În funcție de stadiul afecțiunii, diagnosticul se poate baza și pe imaginile detectate prin schimbarea spațiului articular, a articulației și a femurului.

Tratament

Tratamentul pentru coxartroză începe printr-un plan conceput pentru a încetini evoluția afecțiunii. De obicei, acesta este un tratament medicamentos prescris de un medic specialist, îmbinat cu un set de sfaturi practice:

  • Evitarea eforturilor pe termen lung care implică articulația șoldului;
  • Angajarea în proceduri de fizioterapie;
  • O dietă adecvată, în special în cazurile în care pacientul este supraponderal;
  • Utilizarea unui baston pentru a reduce presiunea asupra șoldului;
  • Repaus periodic.

În cazul în care condiția afecțiunii nu se îmbunătățește după tratamentul incipient, medicul poate recomanda, de asemenea, o intervenție chirurgicală. Operația de înlocuire a articulațiilor șoldului este adesea tratamentul ales în cazurile mai severe de coxartroză.

Chirurgia de înlocuire este o metodă sigură și eficientă de tratare a coxartrozei, una care nu necesită o incizie chirurgicală mare sau o perioadă lungă de reabilitare postoperatorie.

Recuperare

Perioada de reabilitare postoperatorie este esențială pentru restabilirea funcțiilor șoldului pentru mobilitate. Majoritatea procedurilor de recuperare se referă la un stil de viață echilibrat și sănătos și la urmarea unor activități fizioterapeutice.

La Affinity Life Care, persoanele care au nevoie de recuperare sau de sprijin în perioada de recuperare beneficiază de cele mai bune servicii din Capitală!

Dacă unul dintre membrii familiei tale a fost diagnosticat cu coxartroză severă și va trece printr-o intervenție chirurgicală, îi poți ușura traiul într-unul din căminele Affinity!

X
Solicită o ofertă