Escarele: ce sunt, de ce apar și cum pot fi tratate?
Cuprins
De cele mai multe ori, afecțiunile comune bătrâneții aduc cu ele și alte complicații care, în timp, pot avea un impact negativ major asupra vieții seniorilor. De exemplu, escarele afectează mai ales pacienții imobilizați la pat, fie în urma unui accident vascular cerebral, a Alzheimerului sau a unei alte probleme de sănătate. Netratate la timp, escarele pot lua forma unor răni deschise, cu potențial de infectare.
Dacă părintele sau bunicul tău a rămas imobilizat la pat, atunci este esențial să te asiguri că planul său de îngrijire vizează și tratarea escarelor sau, în cazurile mai fericite, prevenirea escarelor. Află, din rândurile următoare, cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre escarele la vârstnici:
- ce sunt escarele;
- din ce cauze apar escarele;
- care sunt simptomele escarelor;
- cu ce se tratează escarele.
Ce sunt escarele?
Cunoscute sub denumirea medicală de „leziuni de decubit”, „ulcer de decubit” sau „ulcer de presiune”, escarele sunt răni care apar în zonele preponderent osoase ale corpului (zona lombară, zona gleznelor, a umerilor, a gambelor sau a șoldurilor), ca urmare a exercitării unei presiuni foarte mari, pe o perioadă îndelungată.
Astfel, escarele de decubit afectează în special persoanele care nu se mai pot deplasa singure. Acestea fie sunt imobilizate la pat, din diferite motive medicale, fie se deplasează doar cu ajutorul scaunului cu rotile.
De ce apar escarele?
În sens general, incapacitatea de deplasare (imobilizarea) duce la apariția escarelor.
Cauzele apariției escarelor
După cum am observat, presiunea mare, exercitată timp de săptămâni sau luni, asupra zonelor preponderent osoase ale corpului – zone în care fluxul de sânge este considerabil diminuat – duce la apariția leziunilor de decubit. Pielea, fără să mai primească nutrienții necesari, transportați de sânge, începe să se degradeze.
În cazul în care nu se începe imediat tratamentul împotriva escarelor, acestea se pot agrava, luând forma unor răni deschise. În stadiile avansate, este necesară intervenția chirurgicală.
Factori de risc
Principalii factori care favorizează apariția escarelor sunt:
- pielea fragilă, specifică persoanelor în vârstă;
- bolile cronice – diabetul, afecțiunile cardiovasculare împiedică irigarea corespunzătoare a țesuturilor, ceea ce poate duce la degradarea pielii;
- alimentația dezechilibrată și deshidratarea, care au un impact negativ asupra sănătății pielii.
Tipuri de escare
Escarele au anumite particularități, în funcție de stadiul afecțiunii, după cum urmează:
Stadiul I
În etapa de debut, pielea are încă o textură intactă. Cu toate acestea, există anumite zone de pe corp care sunt sensibile la atingere. Specifică acestui stadiu este și prezența umflăturilor roșii în zonele afectate. Adesea, escarele în stadiul I sunt confundate cu vânătăile, ceea ce poate duce la întârzierea începerii tratamentului.
Așadar, pentru a te asigura că tratarea escarelor începe la timp, apelează la ajutorul unui medic imediat cum observi astfel de schimbări la nivelul pielii părintelui sau bunicului tău.
Stadiul II
În acest stadiu, sunt afectate dermul și epidermul, iar escarele arată ca niște zgârieturi sau bășici. Totodată, pacientul resimte o durere mai mare decât cea specifică stadiului I.
Stadiul III
În stadiul III, tegumentul este complet distrus, escarele iau forma unor răni adânci și, de cele mai multe ori, tratamentul recomandat de medic implică intervenția chirurgicală.
Stadiul IV
În stadiul cel mai avansat, escarele ajung până la mușchi și oase, ceea ce duce la creșterea semnificativă a riscului de apariție a complicațiilor: pacientul poate ajunge chiar să facă septicemie.
Cum se manifestă escarele
După cum am văzut, escarele au forme diferite de manifestare, în funcție de stadiul afecțiunii. Inițial, zona afectată capătă o culoare roșiatică și este mai sensibilă la atingere. De asemenea, poate apărea și o diferență de temperatură între zona afectată și celelalte părți ale corpului: aceasta poate fi mai caldă sau mai rece decât celelalte.
În stadiile avansate, adică odată cu apariția ulcerațiilor, se pot forma infecții care, cu cât se dezvoltă mai mult, cu atât pot afecta mai mult mușchii și oasele. Dacă nu se acționează din timp, leziunile de decubit devin o problemă atât de serioasă, încât pot duce chiar la decesul pacientului.
Tratamentul pentru escare
Deși escarele nu se pot vindeca, tratamentul adaptat nevoilor pacientului și, implicit, stadiului bolii ajută la încetinirea afecțiunii. Printre cele mai importante metode de tratament amintim:
- îndepărtarea presiunii exercitate asupra zonelor preponderent osoase ale corpului, prin schimbarea poziției pacientului – această metodă facilitează fluxul sangvin care trebuie să ajungă la țesuturi;
- igienizarea zonelor afectate, care trebuie curățate și ușor tamponate, nicidecum șterse prin frecare. De asemenea, medicul poate recomanda aplicarea pansamentelor hidroactive care, după cum le spune și numele, contribuie la hidratarea pielii și la prevenirea formării unor noi leziuni de decubit;
- îmbrăcarea pacientului cu haine confecționate din materiale naturale, moi, blânde cu pielea;
- folosirea lenjeriei de pat de asemenea confecționate din materiale moi, care previn apariția iritațiilor;
- supravegherea permanentă – în stadiile avansate ale bolii. În stadiile înaintate, infecțiile trebuie dezinfectate în mod regulat, pentru a preveni extinderea lor către zonele sănătoase ale pielii. De asemenea, se folosesc în continuare pansamente hidroactive, benefice pentru tratarea rănilor deschise. În cazurile grave, intervenția chirurgicală este esențială.
Importanța îngrijirii corecte a escarelor
Îngrijirea escarelor necesită o atenție sporită, iar dintr-un anumit punct, supraveghere permanentă. Prin urmare, dacă părintele sau bunicul tău este imobilizat la pat și se confruntă cu leziunile de decubit, asigură-te că:
- îl ajuți să-și schimbe poziția corpului o dată la două ore, pentru a înlătura presiunea exercitată;
- te ocupi zilnic sau ori de câte ori este necesar de igiena lui personală;
- folosești doar lenjerie de pat confecționată din materiale naturale plăcute la atingere;
- îl îmbraci doar cu haine din materiale naturale moi;
- îi alcătuiești un meniu bazat pe alimente sănătoase, bogate în nutrienți – în acest sens, ar fi bine să apelezi la ajutorul unui medic nutriționist cu experiență;
- îl ajuți să se hidrateze corespunzător.
Tratarea și îngrijirea corectă într-un cămin de bătrâni
Tratarea și îngrijirea unui pacient care suferă de escare necesită, dintr-un anumit punct, supraveghere permanentă. Poți lua în calcul opțiunea de a-l îngriji pe părintele sau bunicul tău la domiciliu, însă acest lucru înseamnă fie să locuiești în permanență cu el, fie să angajezi o persoană specializată în serviciile de geriatrie – care, de asemenea, să stea în permanență cu el.
Găsirea unei astfel de persoane poate fi o misiune destul de complicată și, în plus, îngrijirea la domiciliu limitează posibilitățile de relaționare ale pacientului cu persoane cu vârste apropiate de a sa.
În schimb, internarea într-unul dintre căminele Affinity va însemna pentru el și o oportunitate de a interacționa cu alți seniori și de a simți că face parte dintr-o comunitate.
Dincolo de acest beneficiu esențial pentru sănătatea psiho-emoțională a oricărui vârstnic, serviciile din căminele Affinity se bazează pe o abordare holistică de îngrijire a pacienților cu deficiențe de memorie, precum și a celor care necesită asistență permanentă, așa cum sunt seniorii care prezintă ulcerații – fie ele într-un stadiu incipient sau avansat.
Concret, care sunt serviciile de care beneficiază seniorii din căminele Affinity?
- Condiții premium de cazare, similare cu cele din hotelurile de 4 și 5 stele. Acest lucru presupune, printre altele, schimbarea lenjeriei de pat în fiecare zi sau ori de câte ori este necesar. De asemenea, lenjeriile folosite sunt din materiale premium, prietenoase cu pielea pacienților cu escare;
- Servicii medicale non-stop, care includ: administrarea zilnică a tratamentului, asistență medicală personalizată, actualizarea constantă a fișei medicale, ajutor în ceea ce privește igiena personală și hrănirea, recoltarea analizelor de sânge, precum și alte beneficii despre care poți citi mai multe aici. Astfel, dacă părintele sau bunicul tău este imobilizat și suferă de escare, ai garanția că va fi îngrijit și supravegheat non-stop de către personalul bine pregătit, atent și empatic din căminul Affinity în care alegi să-l cazezi;
- Plan alimentar personalizat, adică adaptat nevoilor sale nutriționale. Mai mult decât atât, folosim doar alimente proaspete, pe care le pregătim zi de zi în bucătăriile noastre interne. Astfel, toți pacienții se bucură de mâncare nu doar gustoasă, ci și sănătoasă, adică echilibrată și diversificată.
Așadar, iată cel mai bun răspuns la întrebarea Cum să ai grijă de părinți în vârstă și bunici?: cazându-i într-un cămin premium pentru bătrâni, unde beneficiază de un plan de îngrijire adaptat nevoilor lor și unde ai garanția că vor avea parte de o bătrânețe demnă, sigură și liniștită.
Cum poate fi prevenită apariția escarelor
Riscul de apariție a escarelor, în cazul pacienților vârstnici, imobilizați la pat, este considerabil. Cu toate acestea, îl poți minimiza punând în aplicare următoarele metode de prevenție:
- schimbarea poziției pacientului la fiecare (maximum) două ore;
- folosirea exclusivă a lenjeriei de pat din materiale naturale, confortabile;
- îmbrăcarea pacientului cu haine confortabile, plăcute la atingere, fabricate exclusiv din materiale naturale.
- alcătuirea unui plan alimentar echilibrat din punct de vedere nutrițional;
- așezarea unor perne, care previn formarea zonelor de presiune, sub zonele „de risc”: cele preponderent osoase (coate, genunchi).
După cum se poate observa, și planul de prevenție presupune îngrijire permanentă, ceea ce, din nou, poate fi dificil de realizat la domiciliu.
Affinity Park Residence
Așadar, condițiile premium de cazare, serviciile medicale de top și personalul specializat în serviciile de îngrijire paliativă transformă căminele Affinity într-un loc sigur și benefic pentru seniorii imobilizați la pat – așa cum sunt cei cu Alzheimer sau AVC -, care prezintă un risc major de apariție a ulcerului de decubit.