Osteoartrită: Simptome, Cauze, Tratament
Osteoartrita reprezintă forma cea mai comună a artritei, ce afectează milioane de persoane din întreaga lume. [1] Aceasta are loc atunci când cartilajele care protejează zonele articulare se deteriorează pe măsură ce are loc înaintarea în vârstă. Cu toate că osteoartrita poate afecta orice articulație, zonele afectate cel mai des sunt genunchii, mâinile, șoldurile și coloana vertebrală.
Cuprins:
- Osteoartrită: Simptome, Cauze, Tratament
- Ce simptome are osteoartrita?
- Cauze
- Factori de risc
- Obezitatea
- Accidentările
- Posibile complicații
- Stabilirea diagnosticului
- Teste imagistice
- Analize de laborator
- Opțiuni de tratament pentru osteoartrita
- Medicație
- Fizioterapie
- Terapie ocupațională
- Stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS)
- Intervenții chirurgicale
Ce simptome are osteoartrita?
De regulă, simptomele osteoartritei apar treptat și se înrăutățesc odată cu trecerea timpului. Printre simptomele și semnele care pot indica această afecțiune se află:
- Durere la nivelul articulațiilor în timpul sau după mișcare și sensibilitate articulară atunci când aplici presiune ușoară în zonele afectate;
- Pierderea flexibilității, care creează dificultăți de mobilitate;
- Rigiditate articulară ce se poate observa în special dimineața, la trezire, sau după o perioadă de inactivitate, cracmentele şi crepitaţiile osoase (senzațiile că oasele se freacă între ele în timpul mișcărilor și sunete de crăpare);
- Apariția unor excrescențe osoase (pinteni osoși);
- Inflamația țesuturilor din jurul articulațiilor.
Dacă observi durere sau rigiditate persistente, este necesar un consult medical de specialitate.
Cauze
Osteoartrita apare din cauza deteriorării progresive a cartilajelor. Acestea sunt țesuturi conjunctive dense, flexible, dar totodată dure, ce au ca scop reducerea fricțiunii oaselor și amortizarea zonelor articulare în cazul loviturilor.
Atunci când cartilajele sunt uzate complet, oasele se freacă între ele și apare inflamația în zona ligamentelor.
Factori de risc
Printre factorii de risc ce pot duce la osteoartrită se află:
Obezitatea
Greutatea corporală peste cea optimă contribuie la apariția osteoartritei. Cu cât sunt mai multe kilograme peste greutatea considerată ideală, cu atât se pune presiune pe articulațiile de la nivelul șoldurilor și genunchilor. Țesutul adipos produce proteine care pot provoca inflamații în interiorul și în jurul articulațiilor.
Accidentările
Loviturile, precum cele care au loc în timpul practicării sporturilor, sau accidentările, pot crește riscul de a face osteoartrită. Chiar și accidentările vechi și aparent inofensive pot fi un factor de risc pentru această afecțiune. Același lucru este valabil și în cazul stresului la nivelul articulațiilor, pe fondul practicării unui sport sau al unei activități ce presupune mișcări repetitive ale membrelor.
Alți factori de risc sunt:
- Deformări osoase – unele persoane se nasc cu malformații ale articulațiilor sau cu articulații deteriorate;
- Vârsta înaintată – riscul de apariție a osteoartritei este mai crescut odată cu înaintarea în vârstă;
- Sexul – femeile sunt mai predispuse decât bărbații la a dezvolta această afecțiune, deși oamenii de știință nu au reușit până în prezent să identifice motivul;
- Ereditatea – unele persoane moștenesc tendința de a dezvolta osteoartrita;
- Prezența unor afecțiuni metabolice – de exemplu, diabet zaharat sau hemocromatoză (o afecțiune ce presupune absorbția și stocarea unei cantități prea mari de fier).
Posibile complicații
Osteoartrita este o afecțiune degenerativă care se înrăutățește în timp, iar deseori provoacă durere cronică. Rigiditatea și durerea la nivelul articulațiilor pot deveni severe, ceea ce îngreunează efectuarea activităților zilnice.
Din cauza durerilor și a dizabilităților, pot apărea depresia și tulburările de somn.
Stabilirea diagnosticului
Medicul efectuează o examinare fizică a zonelor articulare afectate, pentru a verifica dacă sunt sensibile, umflate, roșiatice și care este nivelul flexibilității lor. Va solicita și investigații suplimentare, de exemplu:
Teste imagistice
Printre cele pe care le poate recomanda medicul sunt radiografiile și RMN-urile:
- Radiografii – deși cartilajele nu se pot vedea la radiografii, locurile în care cartilajele sunt deficitare se observă printr-o îngustare a spațiului dintre oase și articulații. La o radiografie se pot vedea și zonele unde există pinteni osoși;
- Teste de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) – este o procedură ce nu ajută la diagnosticarea osteoartritei, dar care poate oferi informații prețioase în cazurile complexe.
Analize de laborator
Testele de sânge sau de fluid din cartilaj pot confirma diagnosticul:
- Teste de sânge pot fi utile pentru a diferenția osteoartrita de alte afecțiuni ale articulațiilor, precum artrita reumatoidă;
- Analiza fluidului din articulație se recomandă pentru a determina dacă durerea este provocată de gută sau o infecție, cu scopul de a exclude osteoartrita.
Opțiuni de tratament pentru osteoartrita
Osteoartrita nu se poate remedia, dar, cu ajutorul opțiunilor de tratament pentru artrită, se poate reduce nivelul durerii și este posibil să se îmbunătățească mobilitatea.
Medicație
Medicul poate recomanda medicamente care contribuie la reducerea durerii pe care o provoacă osteoartrita. Printre acestea se află unele analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene, injecții pe bază de cortizon sau lubrifianți (de pildă, cu acid hialuronic).
Fizioterapie
Un specialist poate alcătui un program de exerciții de fizioterapie pentru vârstnici pentru a întări musculatura din jurul articulațiilor, a reduce durerea și a crește flexibilitatea.
Terapie ocupațională
Un terapeut specializat în terapie ocupațională ajută pacientul să facă activități de zi cu zi fără să pună presiune suplimentară pe articulații. Acest lucru poate fi realizat acasă sau la un centru de recuperare medicală.
Stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS)
Aceasta este o procedură care implică utilizarea unei unde de curent de voltaj redus pentru a ameliora pe termen scurt durerea la nivelul genunchilor și șoldurilor.
Intervenții chirurgicale
În unele cazuri, medicul poate recomanda osteotomie (realinierea oaselor, atunci când osteoartrita a afectat o zonă mai amplă a genunchiului) sau artroplastie (înlocuirea articulației afectate).
Bătrânețea reprezintă o perioadă delicată, cu multe provocări, în care problemele provocate de osteoartrită pot fi dificil de gestionat acasă. În cadrul unui cămin de bătrâni în București, seniorii au parte de îngrijire corespunzătoare și tratamente personalizate în funcție de necesitățile proprii.
Sursă de referință:
- “Osteoarthritis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 16 June 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925, accesat la data de 27 noiembrie 2022.