Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Se poate vindeca boala Parkinson?

Camin de batrani » Boli si afectiuni medicale » Se poate vindeca boala Parkinson?
26 ianuarie 2023

Boala Parkinson face parte din categoria tulburărilor neurodegenerative, cauzând mișcări neintenționate sau incontrolabile precum tremorul extremităților, rigiditate și dificultate în menținerea echilibrului și coordonarea membrelor. Pe măsură ce boala progresează se pot observa și anumite schimbări mentale și de comportament, inclusiv probleme de somn și memorie. Majoritatea persoanelor care se confruntă cu această afecțiune dezvoltă simptomele specifice după 60 de ani, vârsta fiind unul dintre factorii majori de risc ai acestei boli. Totodată, incidența sa este mai mare în rândul bărbaților. [1]

Seniorul drag se confruntă cu un astfel de diagnostic? Cu siguranță te întrebi dacă boala Parkinson se poate vindeca. Află mai multe despre această afecțiune și nivelul de îngrijiri pe care îl presupune în continuare.

Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson este o afecțiune care implică deteriorarea creierului, simptomele înrăutățindu-se în timp. Deși este cunoscută în special pentru impactul negativ pe care îl are asupra controlului mușchilor, echilibrului și mișcărilor, poate cauza anumite modificări inclusiv la nivelul simțurilor, abilității de a gândi, sănătății mentale și nu numai.

În rândul seniorilor, această boală este comună, experții estimând că, la nivel mondial, cel puțin 1% dintre persoanele peste 60 de ani se confruntă cu acest diagnostic. Simptomele apar ca urmare a deteriorării ganglionilor bazali – zone ale creierului care controlează anumite abilități. Pe măsură ce aceste zone sunt afectate de boala Parkinson, acele abilități sunt pierdute. Totodată, se produc și modificări majore la nivelul chimiei creierului.

Substanțele chimice denumite neurotransmițători sunt responsabile pentru stabilirea modului în care neuronii comunică între ei. Atunci când această tulburare neurodegenerativă este prezentă, dopamina, unul dintre cei mai importanți neurotransmițători, nu mai este disponibilă în cantități optime. Prin urmare, atunci când creierul trimite anumite semnale care coordonează activitatea mușchilor, lipsa dopaminei conduce la tremorul și mișcările încetinite caracteristice bolii Parkinson. [2]

Pe măsură ce afecțiunea avansează, simptomele se înmulțesc și se intensifică, în stadiile finale fiind afectată funcționarea creierului și dezvoltându-se manifestări similare demenței și depresie. Prin urmare, va fi necesar un nivel de îngrijiri adecvat care poate fi asigurat cu ușurință în special de un cămin de bătrâni premium specializat în gestionarea acestui tip de afecțiune.

Cum se manifestă?

De regulă, boala Parkinson este definită de patru simptome principale:

  • Tremorul la nivelul mâinilor, brațelor, picioarelor, maxilarului sau capului;
  • Rigiditatea musculară – mușchii rămân contractați pentru perioade prelungite;
  • Încetinirea mișcărilor;
  • Problemele de echilibru și coordonare care pot conduce la căderi accidentale.

Alte simptome posibile sunt:

  • Depresia și schimbările emoționale;
  • Dificultățile la înghițire, mestecat și vorbire;
  • Problemele urinare și constipația;
  • Anumite afecțiuni ale pielii.

Rata de progresie a bolii variază de la senior la senior, simptomele inițiale fiind adesea subtile și dezvoltându-se gradual. Cel mai adesea, membrii familiei sunt cei care observă anumite modificări precum lipsa de expresie și animație a feței sau un braț/picior care nu mai poate fi utilizat în mod normal. În timp, pot apărea și modificări cognitive, existând inclusiv posibilitatea de a dezvolta un anumit tip de demență cu corpi Lewy denumit demență Parkinson. [1]

Cum se diagnostichează?

Boala Parkinson - diagnosticare

Diagnosticarea acestei boli implică cel mai adesea un examen clinic, medicul bazându-se în principal pe examinarea simptomelor, adresarea anumitor întrebări și revizuirea istoricului medical. De obicei, analizele pentru Parkinson sunt recomandate doar atunci când este necesară excluderea altor posibile cauze. Lista include:

  • Anumite analize de sânge;
  • Tomografia computerizată;
  • Testarea genetică;
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN);
  • Tomografia cu emisie de pozitroni (PET).

Se pot utiliza și anumite teste moderne. Cercetătorii au descoperit o legătură între Parkinson și proteina alfa-sinucleină. Pentru a analiza starea acestor proteine, este necesară o puncție lombară pentru extragerea lichidului cefalorahidian sau o biopsie a țesutului nervos de la suprafața pielii. În funcție de constatări, se poate determina dacă există un risc crescut de a dezvolta această afecțiune. [2]

Se poate vindeca boala Parkinson?

Boala Parkinson nu se poate vindeca, schema de tratament disponibilă implicând anumite medicamente, opțiuni chirurgicale și terapii care pot ameliora unele simptome.

Medicamente

Administrarea unui tratament medicamentos poate asigura o îmbunătățire a stării de sănătate prin:

  • Creșterea nivelului de dopamină din creier;
  • Influențarea altor substanțe chimice care asigură transferul informației între celulele nervoase (neuroni);
  • Diminuarea simptomelor care nu implică probleme de mișcare.

Întreruperea unui astfel de medicații nu trebuie realizată fără anunțarea medicului specialist pentru că poate avea efecte adverse grave precum imposibilitatea de a efectua mișcări sau dificultățile de respirație. [1] Din acest motiv, este important ca vârstnicul să fie supravegheat atunci când ia aceste medicamente, inclusiv pentru ca dozajul să fie corect. De aceea sunt indicate serviciile unui centru de îngrijire bătrâni care dispune de personal medical cu experiență.

Intervenții chirurgicale

Dacă răspunsul la medicamente nu este cel așteptat, medicul poate recomanda stimularea cerebrală profundă. În timpul intervenției, chirurgul va implanta electrozi în anumite zone ale creierului și îi va conecta la un dispozitiv electric de mici dimensiuni implantat la nivelul pieptului. Acțiunile combinate ale electrozilor și ale dispozitivului stimulează fără a provoca durere anumite zone ale creierului care controlează mișcările într-un mod care permite ameliorarea simptomelor specifice bolii Parkinson. [1]

Alte terapii

Pentru a îmbunătăți calitatea vieții seniorilor care suferă de Parkinson, se pot avea în vedere și aceste măsuri suplimentare:

  • Terapiile fizice, ocupaționale și de vorbire care pot ajuta în privința tulburărilor de mers, tremorului, rigidității și declinului cognitiv;
  • Asigurarea unei diete echilibrate care favorizează starea de sănătate generală;
  • Exercițiile de kinetoterapie care pot întări mușchii și îmbunătăți echilibrul, flexibilitatea și coordonarea;
  • Terapiile prin masaj pentru reducerea tensiunii;
  • Practicarea yoga pentru mai multă flexibilitate.
Kinetoterapie

Asigurarea acestui nivel de asistență 24 de ore din 24 se poate dovedi dificilă și chiar imposibilă în funcție de responsabilitățile zilnice. Din acest motiv, poate fi utilă alegerea unui cămin de bătrâni precum Affinity Life Care unde seniorul drag va beneficia de condiții de cazare de cinci stele, mese și gustări regulate personalizate în funcție de recomandările medicale, ședințe de kinetoterapie, fizioterapie sau masaj zilnice și servicii medicale complete. Prețurile unui astfel de azil de bătrâni premium sunt accesibile, variind în special în funcție de problemele de sănătate ale viitorului rezident.

Boala Parkinson nu poate fi vindecată, dar urmarea cu strictețe a tratamentului medicamentos și a terapiilor recomandate, în special a celor de mișcare, poate contribui la ameliorarea simptomelor. Prin urmare, atunci când asistența oferită este adecvată, seniorii care suferă de această afecțiune pot beneficia de o calitate a vieții decentă.

Bibliografie:

  1. https://www.facebook.com/NIHAging. “Parkinson’s Disease: Causes, Symptoms, and Treatments.” National Institute on Aging, 2022, www.nia.nih.gov/health/parkinsons-disease. Accesat la 17 Jan. 2023.
  2. “Parkinson’s Disease: What It Is, Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/8525-parkinsons-disease-an-overview. Accesat la 17 Jan. 2023.
X
Solicită o ofertă