Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Tot ce trebuie să știi despre ultima fază a bolii Parkinson

Camin de batrani » Informatii utile » Tot ce trebuie să știi despre ultima fază a bolii Parkinson
31 ianuarie 2023

La nivel mondial, cazurile de dizabilitate și deces cauzate de ultima fază a bolii Parkinson sunt în continuă creștere. Incidența acestei afecțiuni neurologice s-a dublat în ultimii 25 de ani, numărul total de cazuri înregistrate în întreaga lume fiind estimat la peste 8.5 milioane în 2019. Totodată, în același an, boala Parkinson a provocat 329.000 de decese, o creștere de peste 100% comparativ cu anul 2000. Din nefericire, această tulburare neurodegenerativă nu poate fi vindecată. Se pot doar încetini și ameliora anumite simptome cu ajutorul medicamentelor, opțiunilor chirurgicale și a terapiilor specifice. [1]

Principalul factor de risc asociat cu această afecțiune este vârsta, în majoritatea cazurilor simptomele specifice debutând între 50 și 60 de ani. [2] Dacă seniorul drag este afectat, in continuare poți afla mai multe despre ultima fază a bolii Parkinson.

Ce este ultima fază a bolii Parkinson?

Stadiile bolii Parkinson sunt în număr de cinci și sunt diferențiate în funcție de simptomele și nivelul de dizabilitate înregistrat, utilizând scara Hoehn și Yahr. Ultima fază a bolii Parkinson cuprinde stadiile 4 și 5 care sunt severe, nivelul de dizabilitate avansând către inabilitatea bolnavului de a se hrăni sau îmbrăca independent și culminând cu imobilizarea la pat sau necesitatea de a utiliza un scaun cu rotile. [3]

Seniorii care suferă de Parkinson într-o fază atât de avansată prezintă și un risc mai mare de a suferi răni în urma unor căderi accidentale. Prin urmare, nu mai pot avea grijă de ei înșiși, necesitând asistență 24/7 în privința tuturor activităților zilnice. Din acest motiv, poate fi esențial să ai în vedere serviciile unui cămin de bătrâni premium specializat în îngrijirea vârstnicilor care se confruntă cu astfel de boli grave.

Simptomele fazei terminale a bolii Parkinson

Simptomele bolii Parkinson ajunse în stadiul 5 sunt debilitante, lista incluzând:

  • Inabilitatea seniorului de se ridica sau așeza în pat fără a beneficia de un nivel de asistență corespunzător;
  • Imposibilitatea de a merge sau a sta în picioare datorită rigidității ridicate înregistrate la nivelul picioarelor;
  • Halucinațiile și/sau stările de delir, în unele cazuri. [3]

Totodată, simptomele motorii și non-motorii, prezente încă din stadiile incipiente ale acestei afecțiuni neurologice, se agravează. Bolnavul se poate confrunta cu:

  • Tremurături severe ale membrelor;
  • Bradikinezie – fiecare mișcare executată este deosebit de lentă;
  • Membre rigide;
  • Pierderea echilibrului;
  • Spasme și crampe musculare;
  • Disfagie – dificultăți la înghițire;
  • Disartrie – tulburarea motorie de vorbire cauzată de slăbirea mușchilor care permit articularea cuvintelor, în special cei ai feței, gâtului și limbii;
  • Constipație;
  • Incontinență;
  • Tulburări de somn;
  • Tensiune arterială scăzută;
  • Declin cognitiv – pierderi de memorie, atenție deficitară sau chiar demență;
  • Schimbări de personalitate – furie, iritabilitate sau pierderea controlului impulsurilor;
  • Tulburări de dispoziție – depresie sau anxietate. [3]

Gestionarea ultimei faze a bolii Parkinson

femeie in varsta

Pe măsură ce avansează spre ultima fază, boala Parkinson devine din ce în ce mai dificil de gestionat. Acest lucru are loc din două motive: simptomele motorii și non-motorii se agravează în timp ce eficiența tratamentelor recomandate se poate diminua. Din acest motiv, poate deveni importantă asigurarea de îngrijiri paliative adecvate – asistență medicală specializată care are ca obiectiv principal ameliorarea simptomelor și asigurarea unui nivel de confort cât mai mare. [3] Va trebui să ai în vedere în special următoarele aspecte.

Efectele mobilității reduse

În ultima fază a bolii Parkinson, impactul asupra mobilității este semnificativ. Prin urmare, nivelul de asistență asigurat trebuie să includă ajutor în privința deplasării în jurul casei. Totodată, sunt necesare anumite tehnici sigure și eficiente care permit mutarea bolnavului în pozițiile potrivite evitând accidente nedorite. În acest sens, ședințele de kinetoterapie și fizioterapie pot fi esențiale pentru a evalua starea de sănătate a bătrânului care suferă de Parkinson și a stabili cele mai bune moduri în care poate fi ajutat în privința mobilității.

Inabilitatea bruscă de a efectua mișcări este comună în ultimele faze ale acestei afecțiuni neurodegenerative, având deseori loc atunci când se dorește inițierea unei activități fizice sau ocolirea unui obstacol. Din acest motiv, poate conduce la căzături problematice. Depășirea unei astfel de situații implică asigurarea unui indiciu vizual precum un indicator laser sau un anumit ritm care oferă seniorului un punct de reper spre care să își îndrepte mișcările. [4] Astfel de terapii specifice sunt asigurate zilnic atunci când alegi un cămin de bătrâni premium.

Rutina zilnică

Ultima fază a bolii Parkinson cauzează anumite dificultăți și în ceea ce privește activitățile zilnice. Va trebui asignat suficient timp îmbrăcatului pentru a acomoda mișcările mai lente ale bolnavului. Totodată, trebuie ales un moment al zilei în care medicațiile funcționează cel mai bine pentru ca vârstnicul să poată contribui într-o oarecare măsură și să fie cât mai confortabil. [4]

Administrarea medicației

Pentru ca seniorul care suferă de Parkinson să beneficieze de o ameliorare a simptomelor, este important ca medicația să fie administrată la timp în fiecare zi, iar doza recomandată să fie respectată cu strictețe. În cadrul unui azil de bătrâni premium, această etapă face parte din rutina zilnică și este realizată sub supravegherea personalului medical cu experiență. [4]

camera de camin ingrijire batrani Affinity

Dificultățile la înghițire

Mesele zilei se pot dovedi o provocare în cazul vârstnicilor aflați în ultima fază a bolii Parkinson din cauza dificultăților la înghițire. Totodată, sunt afectate și mișcările necesare pentru a duce mâncarea sau băuturile la gură. De aceea, sunt indicate dispozitivele de asistență precum ustensilele cu mânere mai mari și alimentele moi, în special ouăle, fructele sau peștele copt. [4] Într-un cămin de bătrâni care își propune să fie ca o doua casă pentru fiecare rezident precum Affinity Life Care, dieta zilnică este personalizată ținând cont de toate aceste aspecte.

Tulburările de dispoziție

Îngrijirea unui senior care suferă de Parkinson poate implica și schimbări ale modului de gândire, inclusiv depresie, anxietate, pierderea memoriei, confuzie și chiar comportamente compulsive. În stadiile finale este des întâlnită și demența. Toate aceste probleme de sănătate adiționale implică supraveghere atentă și monitorizare medicală adecvată necesare pentru a evita incidentele neplăcute și a adapta tratamentul noilor simptome. [4]

Ultima fază a bolii Parkinson presupune un nivel de îngrijiri care poate avea un impact emoțional și fizic semnificativ asupra întregii familii. Din acest motiv, poate fi util să ai în vedere unul dintre cele patru centre din București ale Affinity Life Care. Astfel, seniorul drag va beneficia de condiții de cazare și servicii medicale de cinci stele, precum și de tot suportul de care are nevoie pentru a fi cât mai confortabil din punct de vedere fizic, emoțional și spiritual.

Bibliografie:

  1. World. “Parkinson Disease.” Who.int, World Health Organization: WHO, 13 June 2022, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/parkinson-disease. Accesat la 23 Jan. 2023.
  2. Holland, Kimberly. “Everything You Want to Know about Parkinson’s Disease.” Healthline, Healthline Media, 30 June 2021, www.healthline.com/health/parkinsons. Accesat la 23 Jan. 2023.
  3. Berman, Evelyn O, and Kristopher Bunting. “End-Stage Parkinson’s Disease: What to Know.” Myparkinsonsteam.com, MyParkinsonsTeam, 7 Feb. 2022, www.myparkinsonsteam.com/resources/end-stage-parkinsons-disease-what-to-know. Accesat la 23 Jan. 2023.
  4. “Caring for Someone with Late Stage Parkinson’s Disease.” ParkinsonsDisease.net, 2017, parkinsonsdisease.net/caregivers/managing-care-late-stages-advanced. Accesat la 23 Jan. 2023.
X
Solicită o ofertă