Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Alimente interzise pentru diabetici

Camin de batrani » Boli si afectiuni medicale » Alimente interzise pentru diabetici
1 septembrie 2023

Diabetul este o afecțiune complexă. Pentru persoanele cu diabet, alimentația joacă un rol crucial în menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale. Există anumite alimente care trebuie să nu lipsească din dieta persoanelor diagnosticate cu diabet, dar și alimente interzise pentru diabetici. 

Abordăm în continuare, în cadrul acestui material, subiectul alimentelor interzise pentru diabetici, prezentăm produsele de evitat și înlocuitorii agreați. 

Ce este diabetul?

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică se sănătate în care glicemia, adică zahărul din sânge este în cantitate mare. Organismul poate produce glucoză, aceasta fiind principala sursă de energie a corpului, dar o poate obține și din alimentele ingerate.

Insulina este hormonul produs de pancreas, oferă sprijin glucozei pentru pătrunderea în celule unde este utilizată pentru energie. În diabet, organismul nu poate produce deloc, nu are suficientă insulină sau nu o poate folosi corespunzător, motiv pentru care glucoza rămâne în sânge și nu mai ajunge la celule. 

Complicațiilor pentru sănătate în diabet vizează probleme la nivelul ochilor, rinichilor, nervilor sau inimii. În cazuri severe diabetul a fost legat și de unele tipuri de cancer. Ca și în alte boli cronice, măsurile de prevenire sau de gestionare eficientă a diabetului reduc riscurile pentru organism. (1) 

Alături de tratamentul corespunzător, pacienții cu diabet trebuie să își schimbe stilul de viață și dieta, adică să învețe care sunt alimentele permise pentru diabetici și ce trebuie să evite. 

Alimente interzise pentru diabetici

Preparate procesate și grăsimi

În diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2, printre alimentele interzise se află grăsimile și produsele procesate. Toate mezelurile, șunca și oricare alte preparate care trec prin diverse tehnici de pregătire înainte de vânzare sunt obținute prin adaos de substanțe chimice care sunt nocive pentru o persoană diagnosticată cu diabet. O bună parte a soluțiilor folosite în procesarea cărnii au fost legate de boli cardiovasculare sau de unele forme de cancer. 

Diabeticii nu trebuie să renunțe la proteina animală, trebuie să înlocuiască alimentele puternic procesate cu unele simple, care nu trec prin transformări majore când sunt gătite. Carnea procesată poate fi substituită eficient în dieta diabeticilor cu cea de pui, curcan sau ton. Oul fiert este o sursă excelentă de proteine benefică diabeticilor. Toate aceste alimente trebuie consumate cu moderație, până și cele recomandate pot conduce la unele reacții neplăcute dacă se exagerează. (2), (3)

Produse foarte dulci sau cu zaharuri adăugate

Deși cauzele diabetului zaharat pot fi variate, factorii genetice joacă un rol important, la fel de mare fiind și importanța factorilor de mediu, stilul de viață și mecanismele autoimune. Limitarea zaharurilor adăugate ar trebui să fie o țintă pentru a menține nivelul de glucoză din sânge la normal. 

Produse foarte dulci sau cu zaharuri adăugate

Produsele de patiserie, prăjiturile, fursecuri, plăcintele, cerealele cu arome, băuturile dulci, sucurile, energizantele, limonadele au zahăr și făină de grâu rafinată, grăsimi trans nesănătoase, conservanți, substanțe chimice, agenți de colorare și arome. Aceste produse sunt interzise diabeticilor deoarece pot crește rapid și foarte mult glicemia. La aceasta mai trebuie spus că produsele dulci cu zaharuri în adaos sunt calorii goale, nu oferă nutrienți și pot conduce la obezitate. 

Gustările dulci procesate pot fi înlocuite cu migdale, felii de mere sau fructe proaspete fără prea multe zaharuri. Fructele uscate și sucurile proaspăt realizate prin stoarcerea fructelor conțin foarte mult zahăr și trebuie consumate cu moderație. (2), (3), (4)

Lactate cu multe grăsimi

Produsele lactate grase au grăsimi saturate care sunt considerate „rele”, consumul acestora poate crește riscul de boli cardiovasculare, cel de obezitate pentru că au un conținut mare de calorii și determină complicații pentru diabetici precum agravarea rezistenței la insulină. 

Lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi sunt benefice diabeticilor, cu mențiunea că acestea nu trebuie completate cu alte produse grase sau dulci pentru potolirea senzației de foame prelungită, unul dintre semnele diabetului. (2), (3), (5)

Carbohidrați 

Carbohidrații, alături de proteine și grăsimi sunt macronutrienții ce oferă organismului energie și asigură realizarea funcțiilor esențiale. Combustibilul principal al organismului, carbohidrații, sunt reprezentați de amidon, zahăr și fibre. Cantitatea de carbohidrați din dieta zilnică ajută la gestionarea nivelului de glucoză din sânge, dacă nu se exagerează. Acest lucru ar gestiona scăderile și creșterile bruște de glucoză din sânge care determină complicații pe termen lung. (2)

Carbohidrații din pâinea albă, orez și paste sunt de evitat pentru că pot crește nivelul zahărului din sânge și pe cel al colesterolului. Înlocuitorii pot fi cerealele integrale, orezul brun, quinoa, pastele și pâinea integrale. (3), (5)

Snack-uri sărate și cartofi prăjiți

Biscuiții, snack-urile, covrigeii și toate produsele procesate sărate se află pe lista de alimente interzise pentru diabetici, deoarece au sare în exces și grăsimi trans nesănătoase care cresc colesterolul „rău” sau LDL și pot determina apariția bolilor de inimă. Pentru că regimul alimentar recomandat persoanelor în vârstă vizează grăsimile sănătoase, acestea pot fi obținute pentru diabetici din pește, nuci, semințe, avocado, ulei de măsline. 

Chipsurile de cartofi, puiul și cartofii prăjiți sunt de evitat în diabet, pot crește nivelul zahărului din sânge și cum pentru digerarea grăsimilor este nevoie de mai mult timp, glicemia se menține ridicată o perioadă îndelungată. Toate aceste mâncăruri prăjite în uleiuri hidrogenate bogate în grăsimi trans pot fi înlocuite cu variante mai sănătoase, pot fi preparate coapte sau la grătar. (3), (5)

Băuturile alcoolice sunt interzise pentru diabetici, acestea conțin de regulă zahăr și carbohidrați ce pot interfera cu nivelul de zahăr din sânge. 

Eliminarea alimentelor interzise pentru diabetici din dietă nu înseamnă renunțarea la unele plăceri. Produsele de evitat pot fi înlocuite cu variante mai sănătoase, care pot „păcăli” creierul pentru a beneficia în continuare de gust și savoare. Informațiile din acest articol sunt strict informative, pacienții cu diabet trebuie să consulte medicul și să respecte indicațiile specialistului!

Surse de informare:

  1. What Is Diabetes? – https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes
  2. 10 Best and Worst Food and Drink Types If You Have Prediabetes or Diabetes – https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-diabetes
  3. 10 foods to avoid if you have diabetes – https://www.diabetescarecommunity.ca/diet-and-fitness-articles/diabetes-diet-articles/10-foods-to-avoid-if-you-have-diabetes/
  4. Foods and drinks to avoid with diabetes – https://www.medicalnewstoday.com/articles/317718
  5. 10 Foods to Avoid When You Have Type 2 Diabetes – https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/diet/joy-bauer-foods-to-avoid-when-you-have-diabetes/
X
Solicită o ofertă