Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Malnutriția la vârstnici: cauze și recomandări

Camin de batrani » Informatii utile » Malnutriția la vârstnici: cauze și recomandări
6 decembrie 2022

Malnutriția are loc atunci când o persoană nu beneficiază de cantitatea adecvată de nutrienți care asigură buna funcționare a întregului organism. Aceasta presupune deseori un dezechilibru al nivelurilor de proteine, calorii sau al vitaminelor esențiale de care organismul are nevoie în fiecare zi.

Cuprins:

Generalități despre malnutriție

Malnutriția este periculoasă indiferent de vârstă, dar impactul său este mare în special în cazul persoanelor de vârsta a treia. Atunci când un senior nu primește alimentația optimă, organismul său devine vulnerabil și crește riscul să cadă, scad perioadele de recuperare, poate necesita spitalizare și este expus inclusiv pierderii vieții.

În cazul vârstnicilor, malnutriția poate fi provocată de o mulțime de factori, printre care pierderea apetitului, abuzul de medicamente, pierderea capacității de a mesteca și de a înghiți.
Alți factori care contribuie la apariția malnutriției sunt afecțiunile ce au caracter cronic, depresia, demența, lipsa accesului la alimente sănătoase, de incapacitatea de a le prepara sau de imposibilitatea de a le achiziționa.

Persoanele care se confruntă cu unele afecțiuni au risc de apariție a malnutriției. Printre acestea se află cele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, boala Alzheimer sau cancer, pe fondul afectării nivelului apetitului, ceea ce duce la probleme de alimentație.

În general, tratamentele pentru aceste afecțiuni includ și schimbări la nivelul metabolismului sau urmarea unui regim alimentar, aspecte care pot duce la apariția malnutriției. Pacienții care sunt spitalizați sau care necesită îngrijire pe termen lung sunt, de asemenea, expuse la malnutriție.

Simptome ale malnutriției

Malnutriția la vârstnici

Unele dintre simptomele comune ale malnutriției la vârstnici sunt următoarele:

 • Scădere în greutate nedorită;
 • Pierderea apetitului;
 • Senzația de slăbiciune în organism;
 • Consumul unei porții foarte mici de mâncare la fiecare masă;
 • Inflamația sau acumularea de fluide.

Alte probleme de sănătate

Malnutriția poate duce și la apariția altor probleme de sănătate, precum [1]:

 • riscul crescut de spitalizare;
 • slăbirea sistemului imunitar, ce crește și riscul apariției infecțiilor;
 • pierderea masei musculare, pe fondul căreia apare predispoziția la căderi și fracturi;
 • apariția unor răni care nu se vindecă bine, riscul crescut al decesului.

Factori ce contribuie la apariția malnutriției

Malnutriția are drept cauză aportul foarte scăzut de nutrienți sau o dietă nesănătoasă, care nu oferă nutrienții necesari. Apariția acesteia este însă provocată de o combinație de factori fizici, sociali și psihologici, de exemplu:

Înaintarea în vârstă

Schimbările care se petrec în mod firesc odată cu înaintarea în vârstă, precum diminuarea sau pierderea simțului olfactiv și al gustului, pot reduce apetitul și tulbură obiceiurile alimentare, ceea ce crește riscul de apariție a malnutriției.

Complicațiile unor afecțiuni

Vârstnicii care experimentează complicații și inflamații se pot confrunta cu schimbări la nivelul modului în care organismul procesează nutrienții, iar acest lucru poate duce la malnutriție.

Incapacitatea de a mânca

Unele persoane devin incapabile de a mânca, din cauza sănătății dentare precare, a capacității reduse de a putea utiliza tacâmurile, a faptului că au dificultăți de a mesteca sau de a înghiți, iar toate aceste aspecte contribuie la apariția malnutriției.

Alte situații ce favorizează malnutriția

Tulburările de memorie sau de comportament, precum cele pe care le provoacă demența sau boala Alzheimer îi pot determina pe vârstnici să uite să ia masa, să uite să cumpere alimente sau să respecte reguli pe care le implică un regim. Iată ce alte aspecte pot duce la malnutriție:

 • Administrarea unor medicamente poate afecta abilitatea organismului de absorbție a nutrienților sau pot produce tulburări ale apetitului;
 • Dietele scăzute în calorii;
 • Veniturile financiare foarte scăzute, mai ales pe fondul achiziționării unor medicamente costisitoare;
 • Accesul limitat la alimente, din cauza problemelor de mobilitate;
 • Depresia, apărută în urma pierderii persoanelor dragi, a lipsei mobilității, din cauza singurătății sau a altor factori poate cauza pierderea apetitului;
 • Alcoolismul, deoarece poate provoca tulburări de alimentație, probleme de digestie și de absorbție a nutrienților.

Îmbunătățirea alimentației

Un plan alimentar corect îi poate ajuta pe vârstnici să urmeze o dietă sănătoasă. Se recomandă ca aceasta să includă, în funcție de necesitățile fiecăruia:

 • Alimente cu un conținut ridicat de nutrienți. Este benefic ca persoanele în vârstă să beneficieze de meniuri prestabilite, care să includă legume și fructe proaspete, pește, carne slabă și cereale integrale;
 • Ierburi aromatice și condimente, pentru un plus de savoare;
 • Gustări sănătoase, precum produse lactate cu un conținut scăzut de grăsimi, fructe, legume;
 • Suplimente alimentare recomandate de medic, în cazul deficiențelor.

Metode prin care vârstnicii pot fi ajutați

Una dintre metodele prin care poate fi evitată malnutriția la persoanele în vârstă este mutarea acestora în cadrul unui cămin de bătrâni în București, unde au parte de îngrijire adaptată necesităților lor. Printre serviciile de îngrijire în azil se află stabilirea unui plan alimentar pliat pe particularitățile dietetice ale fiecăruia și monitorizarea în permanență de către cadre medicale.

Alte aspecte prin care persoanele în vârstă pot fi ajutate pentru a combate malnutriția sunt:

 • Tratarea corespunzătoare a afecțiunilor de fond;
 • Ajustarea dietei;
 • Administrarea unor vitamine și minerale recomandate de medic;
 • Înlocuirea medicamentelor care pot duce la probleme ale absorbției nutrienților sau la pierderea apetitului.

Dacă observi schimbări în ceea ce privește obiceiurile alimentare ale seniorilor din familia ta, modificări ale nivelului apetitului sau alte aspecte îngrijorătoare, discută cu un medic. Malnutriția poate fi prevenită sau tratată cu ajutor medical de specialitate, inclusiv în cadrul unui azil care pune la dispoziție servicii de îngrijire și recuperare.

Sursă de informare:

 1. “Tips to Manage Malnutrition in Older Adults.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/healthy-aging/what-to-know-about-malnutrition-in-older-adults, accesat la data de 25 noiembrie 2022.
X
Solicită o ofertă