Vreau ofertă
0754 021 111
Prețuri de la 4.400 lei/lună (servicii integrate all-inclusive)
Cere ofertă

Top 7 alimente pentru vârstnicii cu insuficiență renală 

Camin de batrani » Informatii utile » Top 7 alimente pentru vârstnicii cu insuficiență renală 
1 martie 2023

In rândul vârstnicilor, prevalența insuficienței renale este ridicată fiind favorizată de o incidență crescută a factorilor de risc principali: diabet, hipertensiune și boli cardiovasculare. Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite estimează că insuficiența renală are o prevalență de 38% în cazul seniorilor cu vârste peste 65 de ani și de doar 12% în rândul persoanelor cu vârste între 18 și 44 de ani. Totodată, afectează mai multe femei decât bărbați. [1, 2]

In funcție de cauze si severitate, există o diversitate de tratamente care pot contribui la îmbunătățirea funcției rinichilor. Printre acestea se numără și schimbarea stilului de viață, în special a dietei zilnice. De aceea, în continuare, poți afla mai multe despre restricțiile alimentare impuse de acest diagnostic și despre șapte alimente recomandate pentru vârstnicii cu insuficiență renală.

Ce este insuficiența renală?

Insuficiența renală sau blocajul renal implică anumite probleme la nivelul rinichilor care împiedică aceste organe să filtreze produsele reziduale și toxinele din fluxul sangvin. Acest lucru conduce la modificarea compoziției chimice a sângelui care va conține niveluri periculoase de substanțe dăunătoare organismului.

Insuficiența renală poate fi fatală și presupune tratament intensiv, dar în anumite condiții poate fi reversibilă. Principalele sale cauze sunt afecțiunile care încetinesc fluxul de sânge către rinichi, leziunile directe la nivelul rinichilor și blocarea uretrelor – tuburile prin care este drenată urina. Totodată, printre principalii factori de risc se numără vârsta înaintată, diabetul, bolile renale, insuficiența cardiacă, hipertensiunea arteriala și anumite tipuri de cancer. [3]

Apariția insuficienței renale poate fi favorizată și de un aport insuficient de lichide. De multe ori, înaintarea în vârstă este corelată și cu diminuarea senzației de sete. Prin urmare, este important să te asiguri că seniorul drag evită cauzele deshidratării, în special nerespectarea consumului minim de lichide și expunerea la temperaturi ridicate.

Ce presupune regimul alimentar pentru insuficiență renală?

Diagnosticul de insuficiență renală implică și un anumit regim alimentar care trebuie să aibă un impact pozitiv asupra sănătății rinichilor și să evite suprasolicitarea acestora. În general, nutriționiștii pot recomanda:

  • alegerea alimentelor mai sărace în potasiu precum merele, conopida, căpșunile, strugurii și ardeii și evitarea celor bogate în acest mineral, în special bananele, portocalele, cartofii, spanacul și roșiile;
  • eliminarea din dietă a produselor cu un conținut semnificativ de sare adăugată precum cărnurile procesate, conservele de legume și gustările sărate;
  • limitarea fosforului – acest mineral este prezent în special în nuci, pâine integrală și fulgi de ovăz și poate slăbi oasele și cauza mâncărimi la nivelul pielii atunci când este prezent în exces în fluxul sangvin.

Pe lângă aceste minerale, pe care un rinichi bolnav nu le mai poate filtra corespunzător, regimul pentru insuficiență renală trebuie să limiteze și proteinele. Acest lucru este necesar pentru că produsele reziduale rezultate în urma metabolismului proteinelor nu mai pot fi eliminate. Singura excepție o reprezintă persoanele care beneficiază de dializă, acestea având nevoie de un aport mai mare de proteine. [4, 5]

7 alimente recomandate pentru vârstnicii cu insuficiență renală

Există o diversitate de alimente care pot fi incluse în regimul pentru insuficiență renală al vârstnicilor. Poți descoperi în continuare șapte dintre ele.

Varza

varza rosie

Această legumă face parte din familia cruciferelor și este bogată în vitamine (în special K, C și complexul de vitamine B), minerale și anumiți compuși benefici specifici plantelor. Este și o sursă de fibre insolubile care pot contribui la menținerea sănătății sistemului digestiv și evitarea constipației. 70 de grame de varză tocată conțin:

  • 13 mg de sodiu;
  • 119 mg de potasiu;
  • 18 mg de fosfor. [5]

Conopida

Această legumă este o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv vitaminele C, K și B9 sau acid folic. Totodată, este bogată în compuși antiinflamatori și fibre, dar săracă în potasiu. Prin urmare, poți folosi piureul de conopidă pentru a-l înlocui cu succes pe cel de cartofi. 124 de grame de conopidă conțin:

  • 19 mg de sodiu;
  • 176 mg de potasiu;
  • 40 mg de fosfor. [5]

Albușul de ou

Deși gălbenușul de ou este foarte nutritiv, conține și o cantitate semnificativă de fosfor. Din acest motiv, albușul de ou este mai indicat pentru vârstnicii care trebuie să respecte un regim renal. Este inclusiv o sursă de proteine care nu pune presiune pe rinichi, fiind recomandat în special pentru seniorii în cazul cărora este necesară dializa. 66 de grame de albuș de ou conțin:

  • 110 mg de sodiu;
  • 108 mg de potasiu;
  • 10 mg de fosfor. [5]

Usturoiul

Pentru că vârstnicii cu insuficiență renală trebuie să limiteze și cantitatea de sare din dietă, usturoiul poate fi excelent pentru a adăuga savoare preparatelor. În plus, este o sursă de mangan, vitamina C, vitamina B6 și compuși ai sulfului cu acțiune antiinflamatoare. 9 grame de usturoi (aproximativ 3 căței) conțin:

  • 1.5 mg de sodiu;
  • 36 mg de potasiu;
  • 14 mg de fosfor. [5]

Puiul fără piele

Deși consumul de proteine trebuie limitat în cazul regimului pentru insuficiență renală, o cantitate adecvată de proteine de înaltă calitate trebuie în continuare asigurată pentru organism. Este preferabil puiul proaspăt, cel disponibil deja pregătit conținând adesea cantități însemnate de sodiu și fosfor. 84 de grame de piept de pui proaspăt și fără piele conțin:

  • 63 mg de sodiu;
  • 216 mg de potasiu;
  • 192 mg de fosfor. [5]

Ceapa

Un alt aliment care poate fi inclus in dieta pentru insuficiență renală la vârstnici este ceapa. Aceasta este un alt ingredient care poate adăuga mai multă savoare preparatelor cu un conținut scăzut de sodiu. Sotarea cepei cu usturoi și ulei de măsline îmbunătățește gustul rețetelor favorite fără a compromite sănătatea rinichilor. În plus, ceapa este bogată în vitamina C, mangan, complexul de vitamine B și fibre. O ceapă mică, de aproximativ 70 de grame, conține:

  • 3 mg de sodiu;
  • 102 mg de potasiu;
  • 20 mg de fosfor. [5]

Ananasul

Multe fructe exotice precum portocalele, bananele si kiwi-ul au un conținut foarte ridicat de potasiu. Din fericire, ananasul este o excepție, având un conținut scăzut de potasiu și crescut de fibre, mangan, vitamina C și bromelaină, o enzimă care poate reduce inflamația. 165 de grame de cuburi de ananas conțin:

  • 2 mg de sodiu;
  • 180 mg de potasiu;
  • 13 mg de fosfor. [5]
camera cu dormitor si living

Dacă îți dorești ca seniorul drag care suferă de insuficiență renală să beneficieze atât de un regim alimentar personalizat de către un nutriționist, cât și de asistență medicală corespunzătoare 24/7, ședințe de fizioterapie și kinetoterapie care pot contribui la îmbunătățirea sănătății generale și o viață socială activă, nu ezita să ai în vedere serviciile căminului de bătrâni premium Affinity Life Care. Fiecare rezident beneficiază de condiții de cazare de cinci stele, toate îngrijirile care îi sunt necesare pentru a se bucura de o bătrânețe liniștită și șansa de a se implica într-o diversitate de activități care satisfac nevoia de socializare și asigură stimularea cognitivă necesară. Pentru a afla mai multe despre cele patru centre din București și pachetele disponibile, contactează-ne.

În cazul vârstnicilor care suferă de insuficiență renală, este important ca regimul alimentar să aibă în vedere restricțiile necesare pentru a proteja rinichii și întregul organism. În special, este necesar să se limiteze consumul de carbohidrați, sodiu, potasiu și fosfor. Este ideal să apelezi la un nutriționist cu experiență în stabilirea unui regim alimentar pentru insuficiență renală.

Bibliografie:

  1. Mallappallil, Mary, et al. “Chronic Kidney Disease in the Elderly: Evaluation and Management.” Clinical Practice, vol. 11, no. 5, Sept. 2014, pp. 525–535, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291282/, https://doi.org/10.2217/cpr.14.46. Accesat la 22 Feb. 2023.
  2. Chronic Kidney Disease in the United States, 2021. 2023, www.cdc.gov/kidneydisease/publications-resources/ckd-national-facts.html. Accesat la 22 Feb. 2023.
  3. “Acute Kidney Failure – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-failure/symptoms-causes/syc-20369048. Accesat la 22 Feb. 2023.
  4. “Acute Kidney Failure – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-failure/diagnosis-treatment/drc-20369053. Accesat la 22 Feb. 2023.
  5. Kubala, Jillian. “The 20 Best Foods for People with Kidney Disease.” Healthline, Healthline Media, 18 Nov. 2019, www.healthline.com/nutrition/best-foods-for-kidneys#Diet-and-kidney-disease. Accesat la 22 Feb. 2023
X
Solicită o ofertă