Blocaj renal: cauze, simptome și tratament pentru vârstnici
Blocajul sau insuficiența renală poate avea grave consecințe asupra vârstnicilor, în special atunci când sunt asociate cu alte afecțiuni. În acest articol îți vom expune pe larg cauzele, simptomele și tratamentul posibil în această situație. Află care este rolul îndeplinit de rinichi în organism și cum poți preveni îmbolnăvirea lor.
Care este rolul rinichilor în organism?
Pentru a putea vorbi despre manifestările blocajului renal în organism, este important să aducem mai întâi vedere funcțiile rinichilor pentru buna funcționare a sistemelor interne. Mai mult decât formarea urinei, rinichii au rolul de a regla pH-ul mediului intern și de a secreta anumiți hormoni (eritropoietina, renina, bradikinina) care ajută la menținerea echilibrului în organism.
Totodată, rinichii joacă un rol important în secreția de vitamină D în corpul nostru, care la rândul său este esențială pentru fixarea calciului în organism și susținerea sistemului imunitar în parametri optimi. Mai mult decât atât, rinichii ajută la menținerea unui nivel corespunzător de minerale în sânge și filtrează toxinele din organism, realizând conexiunea cu vezica urinară.
Blocajul renal apare atunci când această funcție vitală nu mai poate fi îndeplinită din anumite cauze.
Care sunt cauzele blocajului renal?
Există mai mulți factori de risc care pot conduce la declanșarea blocajului sau insuficienței renale, în special în cazul vârstnicilor. Printre aceștia se enumeră:
- Administrarea anumitor medicamente care sunt toxice pentru rinichi precum: antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente ce au un conținut crescut de iod ș.a;
- Deshidratarea. Atunci când organismul nu este hidratat corespunzător, lipsa rezervelor de apă împiedică buna funcționare a celulelor, țesuturilor și organelor;
- Hemoragia cauzată de anumite intervenții chirurgicale sau traumatisme suferite;
- Înaintarea în vârstă. Rinichii încep să scadă în dimensiuni după depășirea pragului de 35 de ani, ajungând la o proporție de 30% din întreaga lor masă până la vârsta de 80 de ani;
- Hipertensiunea arterială. Atunci când pereții arteriali sunt suprasolicitați, vasele de sânge din întreg organismul vor fi deteriorate. Riscul de apariție a complicațiilor este astfel crescut, ceea ce favorizează declanșarea blocajului renal, bolilor cardiace sau AVC-urilor;
- Anumite boli autoimune. Există posibilitatea ca sistemul imunitar să identifice rinichii drept corpuri străine și, prin urmare, să îi atace. Acest lucru se poate întâmpla în cazul lupusului sau sclerodermiei;
- Diabetul. Din cauza nivelurilor crescute de glicemie în sânge, vasele sanguine ale rinichilor pot fi deteriorate, ceea ce poate conduce la declanșarea blocajului renal.
Care sunt simptomele blocajului renal?
În funcție de progresul leziunilor renale, primele simptome ale afecțiunii pot fi ignorate cu ușurință. Pe parcurs, starea vârstnicului se poate agrava, ajungând chiar la aritmie cardiacă sau comă. Iată cele mai frecvente simptome ale blocajului renal:
- Jet urinar slab;
- Prezența sângelui în urină;
- Dificultăți în respirație;
- Somnolență sau stare de oboseală constantă;
- Tulburări de somn;
- Crampe musculare;
- Inflamarea membrelor din cauza retenției de lichide din țesuturi;
- Durere abdominală sau în piept;
- Stări de greață;
- Febră.
În stadiile avansate ale insuficienței renale, poate apărea inclusiv anuria, adică lipsa procesului de urinare. De asemenea, în cazuri mai rare, pot apărea scăderi bruște în greutate sau îngălbenirea tegumentelor.
Care este tratamentul pentru blocajul renal?
Printre tratamentele recomandate de specialiști în cazul blocajului sau insuficienței renale se enumeră schimbarea stilului de viață și a alimentației, tratamentul medicamentos, dializa sau transplantul renal, în stadiile avansate.
În ceea ce privește regimul alimentar, se recomandată ca vârstnicii cu astfel de probleme să limiteze consumul de proteine și minerale. Cu toate acestea, calciul este esențial în cazul persoanelor cu probleme renale, însă lactatele trebuie de asemenea evitate. Hidratarea este vitală pentru menținerea afecțiunii sub control.
Tratamentul medicamentos ce poate fi recomandat este sub formă de antihipertensive, pentru a menține tensiunea arterială în limite normale, suplimentele de calciu și vitamina D, hipocolesterolemiantele, care ajută la menținerea valorilor colesterolului în limite normale sau antiedematoase, care ajută la eliminarea apei în exces din organism.
Totodată, în cazul în care modificarea alimentației sau urmarea unui tratament medicamentos nu reprezintă o soluție eficientă, dializa poate fi recomandată de către medicul specialist. Această procedură suplinește filtrarea sângelui în organism, funcție realizată în mod obișnuit de către rinichi.
Ultimul pas ce poate apărea în tratamentul insuficienței renale este transplantul de rinichi. Această procedură se poate dovedi extrem de dificilă deoarece este important să existe compatibilitate între pacient și donator, cât și ca organismul pacientului să nu respingă noul organ.
Cum poate fi blocajul renal prevenit?
Deși această afecțiune se declanșează și se manifestă diferit de la persoană la persoană, există câteva măsuri ce pot fi luate pentru a încerca să prevenim apariția insuficienței renale. Urmarea unei diete sănătoase, acompaniată de mișcare fizică frecventă și limitarea consumului de alcool reprezintă factori importanți în menținerea sănătății organismului.
În centrele Afiinity Life Care, sănătatea rezidenților noștri este protejată, astfel încât aceștia să se bucure de o bătrânețe cât mai liniștită cu putință. Pune sănătatea vârstnicilor dragi din viața ta pe primul loc și asigură-le un mediu prielnic în care toate nevoile lor vor fi îndeplinite de o echipă de profesioniști.